Robin Cook - Mobil

Az orvosi hivatás gyökeres változások előtt áll – az információs technológia, a nanotechnológia és a genomika fejlődésének köszönhetően az orvosok hamarosan egészen más szerepet tölthetnek be. George Wilson, a Los Angeles-i Egyetem klinikájának negyedéves radiológus rezidense is tanúja annak, amint az okostelefonok új nemzedéke váltja fel a régi vágású háziorvosokat. Így afféle személyi asszisztensként komplex és a páciens igényeihez igazított szolgáltatásokat nyújtanak, életjeleket követnek és diagnózisokat állítanak fel, méghozzá fáradhatatlanul, a nap huszonnégy órájában. Az alkalmazás az iDoc nevet kapja. George tragikus körülmények között ismeri meg a fejlődés új irányvonalát. Egyik reggel arra ébred, hogy menyasszonya, aki nemrég jelentkezett az iDoc bétatesztelésére, holtan fekszik mellette. Majd nem sokkal ezt követően több olyan beteg is meghal, akik nála jártak radiológiai vizsgálaton. Mint kiderül, valamennyien résztvevői a húszezer fős mintán végzett tesztelésnek. Lehetséges, hogy hackerek törték fel a rendszert – s hogy az Egyesült Államok kormánya is részt vesz ennek eltussolásában? A megélhetését és a szabadságát érő fenyegetések dacára George fáradhatatlanul kutatja az igazságot annak tudatában, hogy ha igaza van, a következmények nemcsak számára, hanem számtalan más ártatlan számára is végzetesek lehetnek.
A mai világban az okostelefonoknak óriási szerepe van az emberek életében. Mindenki magánál tartja őket éjjel-nappal, és már átvették az MP3-lejátszók, számítógépek, tévék és még ezernyi dolog szerepet. Nem mondom, van előnye is ennek, hiszen egy apró készülék elég ahhoz, hogy telefonáljunk, internetezzünk, zenét hallgassunk, intézzük a pénzügyeinket, játsszunk, vásároljunk, miegymás. De bizony hátrányai is vannak. Az én fejemben is megszületett már több olyan vészforgatókönyv, amelyben az okostelefonok az életünkre törnek, hiszen nem jó, ha ennyire függünk valamitől. Robin Cook egy rendkívül negatív jövőképet fest le az okostelefonok uralmáról, aminek bekövetkezése már a küszöbön állhat. Hiszen ma már a telefonok majdnem minden funkciót ellátnak, miért ne látnák el lassan az orvosok szerepét is? Remélem, ha bárki olyan fejlesztésre vetemedne, hogy egy, az életünket ennyire uraló programot hoz létre, legalább elolvassa ezt a könyvet belőle, és tanul az iDoc hibáiból. Remélem.

Robin Cook engem már megvett a Halálos kockázattal, és a Mobil által még jobban megkedveltem a stílusát. Szerintem érdemes esélyt adni a könyveinek, mert az orvosi krimi, mint műfaj, engem sem vonzott kifejezetten, de ez a fickó tud írni, nagyon is.

Megint csak több szálon futott a cselekmény, amit a főszereplő, George, és természetesen a háziorvos-app, az iDoc kötött össze. Bepillantást nyerhettünk egy kórház mindennapjaiba, és egy rezidens életébe, ami nekem külön tetszett, mert nem titok, hogy a nagy vágyam az orvosi egyetem, csak sajnos nem vagyok elég okos hozzá. :( Ettől függetlenül imádok minden kórházas dolgot, így ez nagyon tetszett. Aztán ott volt még az Egyesült Egészségbiztosító, ahol a "nagykutyák" és iparmágnások világába is elkalauzolt minket Cook.

Talán orvosok vagyunk, de ugyanúgy érző emberek is.

Imádtam az egész történetet, végig nagyon izgalmas volt, és a cselekmény pedig egy percre sem vált unalmassá, de az utolsó pár fejezet!! Csavart halmozott csavarra és csak tátottam a számat, hogy most mi van?! Megint arról derült ki, hogy "gonosz", akiről a legkevésbé gondoltuk volna. Mint ahogy Cook is írja a regényben:

Manapság már senkiben sem lehet bízni.

Szereplők


Kedvenc idézetek

"Minden jótét lélekre jut egy tucat realista, aki csak a költséghatékonyságban hisz."

"A másodperc tört részéig egy lélek se mozdult. Azután, mintha újraindulna egy megállított felvétel, elszabadult a pokol."

"Legyen egy kis esze, Langley, még ha úgy is néz ki, mint egy agyatlan birkapásztor."

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 368
Eredeti cím: Cell
Megjelenés éve: 2015
Műfaj: orvosi krimi, krimi

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése