Brandon McMillan: Szerencsés kutya leckék

A ​hírességek kutyatrénere, és a CBS Emmy-díjas Szerencsés kutya műsorának házigazdája megosztja képzési módszerét, amellyel bármilyen kutyából – az elkényeztetett fajtatiszta kölyöktől a menhelyi sokkot kapott kutyáig – csupán hét nap alatt példamutató társat farag.
Brandon McMillan a Szerencsés kutyában minden héten megment egy képzetlen, nem kívánt, „adoptálhatatlan” menhelyi kutyát. Napok leforgása alatt ezek az állatok csodálatos átalakuláson mennek keresztül, közben megtanulnak bízni benne, elsajátítják a hét általános parancsot, és túlteszik magukat a viselkedési problémáikon – végül pedig jól nevelt házi kedvencek és kiegyensúlyozott segítőkutyák válnak belőlük. Szívügyének tartott munkája végeztével minden kutyát elvisz a végleges családjához. Első könyvében Brandon McMillan megosztja azt a tudást, amit több ezer – mindenféle fajtájú és személyiségű – kutyával való munkája során szerzett, hogy az olvasó a saját háziállatából is jól nevelt szerencsés kutya váljon. A Szerencsés kutya leckék kötete a kezdetektől tanítja a kutyatulajdonosoknak, hogyan alakítsák ki a bizalmat, és hogyan mérjék fel a kutya személyiségét. Majd útmutatót ad, játékos, pozitív és finom megközelítést a hét általános parancs – az ÜL, MARAD, FEKSZIK, GYERE, LE, LÁBHOZ és a NEM – tanításához. Végül McMillan megoldásokat ad a gyakori viselkedési problémákra is, mint például a szobatisztaság hiánya, a szökdösés, a rágcsálás, az állandó ugatás és az élelemlopás. Az egyes lépések könnyen követhetők, a tippek és trükkök kipróbáltak, így csodát tehetünk még a legneveletlenebb kutyával is.



Brandon McMillan munkásságát nem ismertem eddig, viszont most épp abban a fejezetében vagyok az életemnek, amikor minden kutyás könyvet elolvasok, hogy növeljem a tudásomat és ezt tudjam használni a menhelyen, így nem is volt kérdés, hogy ezt a könyvet is elolvasom.

Talán ez volt a legjobb kutyás könyv, amit eddig olvastam, ez adta a legtöbb hasznos információt a munkámhoz. Azt hihetnénk, hogy "csak" az alapengedelmességre tanításról szól, de ennél ez a könyv sokkal több.

Nagyon tetszett, hogy alapvetőnek veszi a menhelyi kutya örökbefogadását, bátorítja rá az embereket, de azért figyelmeztet, hogy készüljünk fel a "csomagokra", amiket a kutya a korábbi életéből magával hoz, és ami problémát okozhat a későbbiekben.

Sok új módszert megismertem a könyvnek hála, és sokat hasznosnak is találtam, amit mindenképpen ki fogok próbálni, például a kutya felugrásának megakadályozása (épp ezzel a problémával küzdök két kutyánál is így örülök hogy erre is találtam megoldást a könyvben) vagy a dupla pórázos technika.



Az alapengedelmesség mellett pedig olvashatunk másféle problémákról, amik szintén nagyon érdekesnek bizonyultak számomra, például a szeparációs stressz vagy az agresszió lehetséges okairól és kezeléséről szóló fejezetek nagyon tetszettek.

Biztos vagyok benne, hogy ha bármilyen megoldandó problémával szembesülök, ezt a könyvet fogom elővenni, mert úgy érzem, hogy nagyon sok hasznos tanácsot tartalmaz.

Kedvenc idézetek

Tegyél meg mindent, hogy eltöröld a mútbeli problémákat, amelyek a kutyád tapasztalatának tábláját csúfítják, de tudd, hogy az élet néha letörölhetetlen filccel ír, és bármilyen erősen vakarjuk, nem lehet tiszta.

Az idősebb kutyák tanításához a kulcs nem titok: türelem és ismétlés. Ugyanúgy közelítsük meg a problémát, mint ahogy a nagypapánknak tanítanánk a számítógépezést.

Tudtad, hogy az állatmenhelyekre kerülő kutyák csaknem fele öt hónapos és hároméves kor között van?

A menhelyek zsúfolásig vannak olyan kutyákkal, akiknek a gazdái nem vették a fáradtságot, hogy megfelelően tanítsák őket, vagy nem volt meg hozzá a tudásuk. Sokan a kutyákat hibáztatják, még ha csupán napi tizenöt percre lett volna szükség a probléma megoldására – ami kevesebb idő, mint elvezetni a menhelyig.

Annak a több millió menhelyi kutyának, akik sohasem jutottak ki.

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 336
Megjelenés éve: 2017
Formátum: keménytáblás
Eredeti cím: Lucky Dog Lessons

★★★★★★★★★★ (10/10)


A bejegyzés a Gabo Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése