Salla Simukka - Vérvörös (Hófehér-trilógia #1)





A 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jeges Medve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig… Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat.

~

Még soha nem olvastam skandináv/finn/norvég krimit, pedig nagyon sok jót lehet hallani róluk (már be is szereztem egy angol Lackberg-kötetet, de nem volt kedvem mostanában angolul olvasni), szóval mikor megláttam ezt az aranyos, picike és nagyon különleges könyvet, úgy döntöttem, hogy akkor most belevágok. :))


A könyv külső megjelenéséről csak annyit, hogy kicsike, de mégsem az a nemtudomkiolvasnihogymivanideírva típus, és a lapszélek a címhez és a témához hűen vörösben pompáznak. Egyszerűen gyönyörű.

A főszereplő, Lumikki Anderson egy nagyon különleges, egyedi és nem mindennapi lány. A szüleitől távol él a saját albérletében, minden iskolai tevékenység alól kivonja magát és nem szeret a figyelem középpontjában állni. De a különc külső egy érzelmes, tehetséges lányt takar, akinek sötét árnyékok vetülnek a múltjára. Mivel az ő szemszögéből láthatjuk a történetet, jobban megismerhettük az életét, az érzéseit, így nagyon megkedveltem. Egyébként érdekesség, hogy Lumikki neve finnül Hófehérkét jelent. Ez sok mindent megmagyaráz, például hogy miért van egy Hófehérke a borítón és miért Hófehér-trilógia a sorozat neve. :)

A könyvet méltán hívhatnánk ifjúsági kriminek is, hiszen fiatalok a főszereplői, mégis szerintem minden korosztály számára élvezhető. Sok fordulat történt benne, és tetszett, ahogy összefutottak a szálak, Lumikki és a bűnözők története a pénznek köszönhetően egybeforrt.

A cselekmény viszonylag rövid idő alatt játszódott le (5 nap), de ezalatt rengeteg kalandban és rettegésben lehetett részünk. Több nézőpontból is megismerhettük a történetet, ami nagyon tetszett, mert így minden apró részlet a helyére került.

A legjobb viszont az egész regényben az volt, hogy ugye már Lumikki neve alapján is volt egy kapcsolat a Hófehérke című meséhez, és a történet előrehaladtával még több apró részlet rajzolódott ki, amely a két művet összekötötte. Kíváncsian várom a folytatást. :)

«««««««««« (10/10)
_________________________
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 240
Eredeti cím: Punainen kuin veri
Sorozat: Hófehér-trilógia
Következő kötet: Vérfehér

A bejegyzés az Athenaeum Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése