Robert Galbraith (J. K. Rowling) - Kakukkszó (Cormoran Strike #1)



Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.

Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…

A Kakukkszó J.K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagy sikerű első bűnügyi regénye.
~

Nem is tudom...először is kezdjünk azzal, hogy a borító valami gyönyörűséges - teljesen hűen visszaadja a regény hangulatát, nagyon illik hozzá. És ezen még dob egyet, hogy keménykötésű... tudni kell, hogy a kemény kötés a mindenem. :))

Egy kicsit féltem ettől a könyvtől, mert hát mi is él mindenki fejében Rowlingról? Varázslók, boszorkányok, és egy varázslatos gyermekkor, ami nélküle nem jöhetett volna létre. És amikor lezárul ez a varázslatos periódus, és jönnek a további művek... az már valahogy nem olyan. Ezért írta meg álnéven a Kakukkszót, és hát mivel kiderült, hogy igazából kinek a nevéhez is fűződik, végül is mindegy. Ha valaki el tud vonatkoztatni attól a ténytől, hogy ez már egy másik műfaj, Rowling második "felnőtt" regénye és nem arra koncentrál, hogy "hát ez egyáltalán nem olyan, mint a Harry Potter" akkor egy nagyon ütős és izgalmas regénnyel találkozhat. :)

A regény főszereplője, Cormoran Strike nagy kedvencem lett. Egy ex-katona, zűrös családi háttérrel és egy se veled-se nélküled kapcsolattal a háta mögött. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy lesz a könyvnek folytatása is, mégpedig Silkworm (Selyemhernyó) címmel, mivel Cormoran meleg szíve és szarkasztikus humora, éles szeme és gyors észjárása nagyon a szívemhez nőtt. Szót kell még ejteni Strike titkárnőjéről, Robinról is. Imádja az új munkáját és nagyon hasznossá is teszi magát - segíti a nyomozást és az anyagi szűkösség és a vőlegénye rosszallása ellenére is kitart Strike mellett. Végre egy olyan férfi-női főszereplős krimi, ahol a felek nem bonyolódnak viszonyba, kizárólag baráti- és munkakapcsolat van köztük.

A szereplők nagyon jól ki lettek dolgozva (amit már megszokhattunk Rowlingtól), a cselekmény pedig rengeteg nem várt fordulatot tartalmazott - ezzel is garantálva, hogy az olvasó nem igen fog szabadulni a könyvtől, míg gyorsan el nem olvassa. Egyszerűen letehetetlen!

"Az ágyban bekapcsoltam a híradót, és ott állt benne egy pasas, szörnyű báránybőr sapkában, a hóban, Kakukk utcájában, és azt mondta, hogy meghalt. (…) Majd belehaltam, bassza meg! Azt hittem, még mindig álmodom, vagy hogy kibaszottul a rossz dimenzióban ébredtem, vagy valami… hívogatni kezdtem a többieket… Ciarát, Bryonyt… mindenki foglalt volt. És közben meg néztem a tévét, gondoltam, hátha megjelenik valami, hogy tévedek, nem is ő az."

FanCast:

Robin és Cormoran Strike, ahogy egy rajongó elképzelte


A tökéletes Lula Landry, vagyis Mohammed Arabey

Tetszik, hogy Rowling levetkőzte a skatulyát, amibe beszorították, és bebizonyította, hogy tud még újat mutatni, hogy több rejtőzik benne, mint egyetlen történet. Néhány embernek kicsit meglepő lehet a káromkodás a könyvben, ami elég gyakran fordul elő, de szerintem ez abszolút illett azokhoz a szereplőkhöz, akiknek ez volt a szokása. 


A másik dolog, ami miatt minden sorát faltam, az az volt, hogy mindig is érdekelt a híres emberek privát élete - hogy milyen helyen laknak, milyen emberekkel barátkoznak, hogy fogadják a folyamatos sajtóérdeklődést - és ez a könyv tulajdonképpen erről szólt: a hírnév árnyoldalairól.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti Rowling lendületes és izgalmas történetszövését, kidolgozott karaktereit vagy akár a nagy krimirajongóknak is. Mindenkinek. :)

«««««««««« (10/10)
_____________________________
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Cuckoo's Calling
Oldalszám: 546
Sorozat: Cormoran Strike
Sorozat következő része: Silkworm (Selyemhernyó)

2 megjegyzés:

  1. Teljesen egyet értek veled. Bár Rowling és a Harry Potter könyvek egy és ugyanaz, mégis meg tudtam feledkezni erről a könyv olvasása során, egy izgalmas, letehetetlen krimit írt. Én nem bánom, hogy kiderült, kit is rejt a Robert Galbraith álnév, lehet nem került volna a kezeim közé a krimi, és azt nagyon sajnálnám. Várom a folytatást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom, álnéven biztos hogy negyed ennyien sem vették volna meg és olvasták volna el. :)

      Törlés