"Fél lábbal az álmaimban élek" - interjú A. O. Estherrel, az Összetört Glóriák és a Gombnyomásra írónőjével




Aki rendszeresen követi a blogot, az tudhatja, hogy mennyire rajongok az Összetört Glóriák című sorozatért.
Az a megtiszteltetés ért, hogy interjút készíthettem a kedvenc írónőmmel, az Összetört Glóriák és a Gombnyomásra szerzőjével, A. O. Estherrel!! Fogadjátok szeretettel az interjút. :)
~


Mesélj kicsit magadról!
Nagy álmodó vagyok, aki két évvel ezelőtt úgy döntött, megosztja az „odaátról” származó álmait és élményeit az emberekkel. Merész lépés volt ez a részemről, de nem bánom, hogy megtettem, hisz hamar bebizonyosodott: a világnak szüksége van az angyalokra, a szeretetre, a hitre... Mindarra, ami számomra az éltető levegőt és a jövőt jelentik.
Mióta írsz?
Ötévesen tanultam meg írni, azóta meg sem állok... :) Komolyra fordítva a szót, még óvodás koromban tanultam meg írni-olvasni. Akkor döntöttem el, hogy egy nap író leszek. Végül közgazdász, majd újságíró lettem egy nagy lapkiadónál, ami nagy-nagy boldogsággal töltött el, hiszen ez volt talán az egyetlen munkahelyem, amit szerettem. Tíz év után mégis úgy éreztem, hogy ez már kevés nekem. Regényekre vágytam, saját könyvekre, saját álmokra, történetekre. Ez két éve történt, 2012-ben, akkor született meg az Összetört glóriák első kötete, az Elveszett lelkek, amely mérföldkőnek számít az életemben.
Az írónő munka közben :)

Hol látod magad tíz év múlva? Akkor is írni fogsz?
Tíz év múlva a tengerentúlon szeretnék élni a családommal. Nemzetközileg elismert író szeretnék lenni, akinek a könyveiből filmek készülnek. Szeretnék jelen lenni a forgatásokon, megismerkedni a készítőkkel (színészekkel, rendezőkkel, forgatókönyv-írókkal). Szeretném bejárni a világot, találkozni az olvasóimmal, megnézni mindazt, amit eddig csak a tévében láttam. Szeretnék segíteni a szegény embereken és a rászorulókon, komoly karitatív terveim vannak. És természetesen szeretnék írni: tele vagyok regénytervekkel, csak győzzem őket megvalósítani. :)
Szerinted mennyire nehéz egy olyan írónak, akinek már megjelent egy könyvsorozata, egy teljesen új, más témájú sorozattal előrukkolni?
Szerintem mindenképp bátorságra vall, hiszen az emberek szeretik beskatulyázni az írókat. Pedig aki egyszer letett az asztalra valamit, ami széles tömegeknek nyerte el a tetszését, mást is tud, csak bízni kell benne. :) Sokan mondták, előbb fejezzem be az Összetört glóriákat, és csak aztán kezdjek új regényekbe, de a Gombnyomásra-trilógia oly elevenen élt bennem, hogy képtelen voltam magamban tartani, egyszerűen meg kellett írnom ezt a történetet. Az idő engem igazolt, mert bár sokan előítéletekkel kezdtek bele, a kritikák egytől-egyig pozitívak. Eddig mindenki rajongott a könyvért, a szereplőkért, Manipura és a Hobbs-birtok világáért.
Tervezed lefordíttatni a könyveidet, hogy a külföldi közönség is megismerhesse Sophiel és Elijah történetét? 
Igen, mindenképpen. Az angol nyelvű fordítás lassan a harmadik kötetemnél jár, portugálra pedig most kezdték el fordítani, ugyanis Brazíliában hamarosan megjelenik az Összetört glóriák című sorozatom. 
Szeretsz olvasni? Ha igen, milyen könyveket?
Nagyon szeretek olvasni, és mondhatni, mindenevő vagyok. A legjobban a mai, amerikai kortárs könyvek szórakoztatnak, és az önéletrajzi regények. Nagyon tetszett a Divergent, de kedvelem a Vámpírnaplókat és a Trónok harcát is.
Ha bármely külföldi vagy magyar íróval/írónővel találkozhatnál, ki lenne az? Esetleg van ilyen téren példaképed?
Julie Plec-et nagyon szeretem, vele szívesen találkoznék. Ő valójában nem „csak” író, hanem forgatókönyv író, és zseniális, amit csinál. Az Originals az egyik kedvenc filmsorozatom, aminek ő a „szülőanyja”. Rendkívül eredetiek az ötletei, hátborzongatóak a misztikus jelenetei, szellemesek és könnyedek a párbeszédei, férfiasak a férfi karakterei, nőiesek a női szereplői... ez ma ritka kincs, nagyra értékelem. 
Szoktál segítséget kérni valakitől, ha épp nincs ihleted az íráshoz?
Nem ihletből írok, így mindig tudok írni. Az írás az életem. Mindegy, hogy mosogatok, vagy épp a kocsiban ülök, „fejben” is mindig írok, így alig várom, hogy otthon nyugalom legyen (két kisgyerek mellett ez ritkán adódik meg), és nekiláthassak a történeteim folytatásának. Segítséget kérni? Az angyalokat mindig megkérem, hogy töltsék meg szeretettel és izgalommal a történeteimet. :)
 Honnan jött az Összetört Glóriák és a Gombnyomásra ötlete?
Az Összetört glóriák ötlete egy tanmeséből született. A történet szerint Isten megkérdezi a Mennyországban az angyalokat, ki vállalkozik arra, hogy megjavítsa a Pokol leggonoszabb ördögét. A kihívás veszélyes, hiszen aki elbukik, örökre a Pokolban reked. Az angyalok visszakoznak, senki sem vállalja az öngyilkos küldetést, hiszen mind tudják, rengeteg fájdalommal jár majd, és talán odaveszik, aki vállalni meri. Végül egy kis angyal jelentkezik, aki apró termetével, törékeny alakjával kirí a többi közül. A Jóisten megáldja őt, és elengedi, hogy megkísérelje a lehetetlent... Ha úgy vesszük, az én regényemben Sophiel a kis angyal, aki sok-sok szenvedés árán megjavítja Elijaht, a kiátkozott angyalok vezérét. 
A Gombnyomásra-trilógia alapötlete a kíváncsiságomból fakadt, ugyanis, újságíróként korábban sokat foglalkoztam spirituális témákkal, így pl. az auralátással/fotózással. A történet villámgyorsan megszületett bennem, így amikor nekiálltam megírni, voltaképp csak el kellett „mesélnem” a lelkemben élő filmet. Szerettem elmerülni a jövő izgalmas és rejtélyekkel teli világában. Jó érzés volt új technikai vívmányokról, ultramodern szerkezetekről, és a fal két, egymástól merőben különböző világáról írni. 
Valamilyen szinten magadra ismersz a két sorozat főszereplőiben, Sophielben és Miában?
Sophiel sokat vitatott érzékenysége belőlem fakad. Én elsírom magam, ha szomorúság ér, de akkor is, ha boldog vagyok. Nem szégyellem az érzéseimet, ilyen vagyok. Ilyen értelemben, igen, hasonlít rám Sophiel, de én lényegesen keményebb és szókimondóbb vagyok nála. Vitában nemigen maradok alul...:) Sophiel igazi, tiszta lelkű kis angyal, aki méltón képviseli a Jóistent. 
Mia pánikbetegsége valójában az enyém... ehhez nem kellett sok fantázia, hisz gazdag tapasztalattal rendelkezem a témában. Ez nem feltétlenül kellemes, de mostanra megtanultam kezelni az ilyen helyzeteket. Íróként azonban kapóra jött ez a „betegség”, mert színesebbé és szerethetőbbé tette Mia személyiségét, akit bár rendesen megtépázott az élet, mégis felül tudott kerekedni az önnön sérelmein. Mia kemény akarata és hite is az enyém, akárcsak az érzelmei. Szerelmes típus vagyok. Ádámmal (a férjem) nagyjából tizenhárom perc alatt szerettünk egymásba, őrült, mindent felforgató, lángoló szerelemmel egy füstös-zajos-táncos szórakozóhelyen... ezért az első látásra szerelemről is könnyen írok, hisz nálam működött. :)
 Hiszel az angyalokban?
Igen, hiszek az angyalokban, és hiszek Istenben. És nem csak hiszek bennük, de nap mint nap érzem a teremtő erejüket, és részese vagyok az általuk létrehozott csodáknak. Mert nem csoda-e egy kisbaba születése? A választ minden édesanya tudja... Nem csoda-e egy halálos beteg felgyógyulása, akiről már az orvosok is lemondtak? A csodák és az angyalok körülöttünk vannak, ám mi döntjük el, észrevesszük-e és az életünk részeseivé tesszük-e őket, vagy szemellenzőben vágtatunk végig az életünkön, mintha süketek és vakok lennénk. Azt gondolom, sosem késő változtatni, sosem késő nyitni a szépre, a jóra, a boldogságra. Persze, a jó út mindig rögösebb, de megéri küzdeni érte, hisz a lelkünk így válik egyre jobbá, ettől leszünk méltók az Isten szeretetére.
A Gombnyomásra című könyvedben, amikor Mia Stellának mesél a Mennyországról és az angyalokról, az az Összetört Glóriák világát juttatja eszembe. Tudatos volt ez a rejtett utalás?
Igen, tudatos volt az utalás, hiszen én ilyennek látom a túlvilágot. Gyermekkorom óta álmodok a Mennyországról, így meglehetősen részletgazdagok az emlékeim. Igaztalan lett volna, ha valami mást találok ki, és nem arról írok, amit valójában hiszek.
Hány részes lesz az Összetört Glóriák, illetve a Gombnyomásra sorozat?
Az Összetört glóriák hét kötetes lesz, de tervezek spin-off sorozatokat a kezdetekről, illetve a legnépszerűbb szereplőkről, a Gombnyomásra sorozat pedig három részes lesz.
Dolgozol most valamilyen könyvön?
Jelenleg az Összetört glóriák 6. részén dolgozom, amelynek Hazatérés lesz a címe. Nagy örömmel tölt el az írása, hiszen nagyon szeretem a karaktereimet és a világot, amelyben élnek.
  
Az Összetört Glóriák 5., 6. és 7. része még ebben az évben megörvendezteti a rajongókat.
A Kristályfény júliusra,
A Megbocsátás szeptemberre,
A Hazatérés pedig decemberre várható.

Mikorra várható a Kristályfény, illetve a Gombnyomásra 2.?
A Kristályfény a jövő héten megy a nyomdába, így szerintem július végére a kezünkben lesz, a Gombnyomásra 2 pedig valamikor októberben/novemberben jelenik meg, majd az Összetört glóriák 6. része (Hazatérés) után. 


A gyermekeid ismerik a történeteidet?
A nagyobbik lányom, Dorka 5 éves, ő nagyjából ismeri a történetet, természetesen az ovis-verzióban, vérfürdők és komolyabb drámák nélkül. A kicsi, Iza még csak 2 éves, ő egyelőre a borítókban gyönyörködik, és ha a könyvesboltokban rábukkan egy-egy könyvemre, izgatottan kiabál nekem, miközben a kis ujjaival mutatja a regényeimet, és azt mondja: Ott! Anya! Ott! :)
Ha pár év múlva valamelyik gyermeked a nyomdokaidba szeretne lépni, mit tanácsolnál neki?
Dorka már most a nyomdokaimba akar lépni, pedig még ovis. :) Azt tanácsoltam neki, írjon, írjon, írjon, és senkivel/semmivel ne foglalkozzon. Az írásban nincsenek szabályok (legalábbis Hemingway szerint, és igaza van!). Egy történet szerintem akkor jó, ha az olvasása közben azt érzed, beszippant. Egyszerűen elveszíted a kapcsolatot a környezeteddel, és a történet közepén találod magad. A szereplőkkel érzel, velük lélegzel, együtt dobban a szívetek, ugyanazt látja a szemetek... 
Mindenre megtanítom majd őt, és remélem, legalább olyan örömmel tölti el majd az írás, ahogy engem... én ugyanis fél lábbal az álmaimban élek. Dorka rák-jegyű kislány, így hozzám hasonlóan álmodozó és érzelmes. Ha megtanul szépen fogalmazni, csodák születhetnek majd a meséiből...
Az írónő eddig megjelent könyvei: 

Összetört Glóriák:


Gombnyomásra-trilógia:

Kapcsolódó linkek:

A képek az írónő Facebook- és weboldaláról származnak.

2 megjegyzés:

  1. Szuper interjú! Eddig várólistás nálam az írónő Összetört glóriák sorozata, de most kedvet kaptam hozzá, hogy hamarabb hozzáfogjak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp olvasd el, mert nagyon nagyon nagyon (nem is tudom elmondani, mennyire) jó! :)

      Törlés