Laurie Halse Anderson - Hadd mondjam el

_______________
Animus
2006
200 oldal
Fülszöveg:
Hadd mondjam el…
Miért kerülik Melindát iskolatársai? S ő miért viselkedik olyan különösen? Alig beszél, egyre inkább magába zárkózik, pedig nagyon is szeretne ismét a közösséghez tartozni. Történhetett valami, de mi és mikor?
Mi okozza a zavart a tizennégy éves lányban s körülötte? Mi oszlathatja el annak a borzalmas nyári bulinak az emlékét, s teheti a helyére az ott történteket?
Ezt meséli el a szerző díjnyertes, több nyelvre lefordított, drámai erejű, ugyanakkor az iróniát sem nélkülöző könyvében.



Ma ismét egy filmadaptációt hozok el nektek, azt a könyvet, amelyet sokan csak a Beszélj c., Kristen Stewart főszereplésével készült film alapjaként ismernek.
Nagy hatással volt rám ez a könyv, megváltoztatta az életemet, ha úgy tetszik. Ráébresztett, hogy ki kell állnom magamért, hogy nem szabad elrejtenem, ha fáj valami, mert az felemészt.

Melindában, a könyv főszereplőjében szerintem egy kicsit minden tinédzser magára ismer. Ő is csak meg akar felelni a gimiben, ahol mindenkinek az számít, hogy ki milyen menő, hogy kinek milyen ruhái és cipői vannak, és hogy ki milyen népszerű. Persze neki nem sikerül megfelelnie, és az is megnehezíti a dolgot, hogy egy hatalmas teher nyomja a lelkét, ráadásul nem csak a barátai, de még a szülei is cserben hagyták. Mivel nincs kire számítania, magába fordul, elszigeteli magát, ami végül is egy védelmi mechanizmus. Ahogy a cselekmény halad előre, Melinda a rajztanára és a művészet segítségével megtalálja a hangját, és elkezd formálódni benne egy gondolat, hogy el kell mondania a történetét.

Két fontos dolgot emelnék ki a könyvvel kapcsolatban, ami nagyon tetszett: Az egyik az volt, ahogy vicces kis nevekkel illette a tanárokat Melinda, a másik pedig a borító. Már mikor kézbe vettem a könyvet, akkor nagyon tetszett, aztán a regény közepe felé kezdett értelmet nyerni, hogy hogyan kapcsolódik össze a történettel. :)

Értékelés:   (9/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése