Jay Asher, Carolyn Mackler - Kezünkben a jövőnk

Fülszöveg: 1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok és a legjobb barátok is voltak egyszerre. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük… Ezért is olyan kínos most ez a találkozás, amikor Josh – édesanyja kérésére – átviszi Emmának az Amerikai Online (AOL) cégtől postán kapott CD-ROM-ot. Később a kapott anyag feltöltése után Emma automatikusan a Facebook oldalán találja magát – csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Felfedezését nyomban megosztja Joshsal is. Legnagyobb megdöbbenésükre tizenöt évvel későbbi önmaguk és életük tárul fel előttük, ám valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük megváltozott. Kénytelenek szembenézni azzal, hogy mit csinálnak jól és rosszul az életük során, ugyanakkor szembesülniük kell azzal a ténnyel is, hogy a jelenben meghozott döntéseik hatással vannak nemcsak a jövőjükre, hanem a jelenükre is.
A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!


Egészen érdekes témát boncolgat a könyv, talán a korunk legnagyobb "pestisét", ami lehet áldás és átok is egyszerre: a Facebookot. Nagyon új, nagyon modern megközelítés, amit imádok a kortárs irodalomban: ez tényleg nekünk szól, a mi nemzedékünknek. Asher és Mackler a jelent a múltba és a jövőbe helyezték, és megalkottak egy szürreális párhuzamos univerzumot, egy hihetetlen, szövevényes cselekményt. A történet több síkon fut, és nagyon korhűen mutatja be az olvasóknak Emma és Josh világát 1996-ban. Külön tetszettek a jövőbeli Facebookos megosztások, nagyon belepasszolnak a mű világába.
Nekem szerencsére nincs Facebookom, és a regény fel is hívja a figyelmet arra, hogy ennek mi az előnye. Összekuszálja az ember életét, problémák, viták forrása, és egyéb veszélyes dolgokat is vonz. Az írók egy nagy tanulságot rejtettek el a könyv sorai között, amihez kell egy kis élettapasztalat, hogy megértsük. Hogy az egyik kedvenc írómtól idézzek:

"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni."
(J.K. Rowling - Harry Potter)

Ajánlanám gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mert nagyon tanulságos, de egyben szórakoztató könyv. Az egyik kedvencemmé vált.

Értékelés:   (10/10)

1 megjegyzés:

  1. Ez volt az első olyan könyvem amit nem azért olvastam el mert kötelező olvasmány és muszáj hanem mert érdekelt. És azóta is nagyon szeretem és Jay Ashert is mint írót.

    VálaszTörlés