On My Mind #8 - Postázás

Képtalálat a következőre: „delivery”Azt hiszem, az utóbbi 3 évben ~200 csomagküldést tudhatok a hátam mögött, bár ez csakmegközelítő érték. A lényeg, hogy nagyon sokat. Rengeteget. Mostanában hetente 1-2-t minimum. Cserélek, eladok, szóval kezdek otthon lenni a témában, és mivel úgy tapasztalom, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan éri meg a legjobban postázni, illetve egyáltalán hogy lehet, gondoltam írok erről egy bejegyzést. Ha már csak egy embernek is segítek vele, nagyon örülök neki, mert szerintem senkinek sem kellene súlyos pénzeket (gondolok itt 1000 forint feletti összegre) kifizetni egy-egy csomag feladásáért, mert ez könnyen elveheti az ember kedvét a csomagküldéstől, cserétől, eladástól, vételtől.
Nem titok, hogy a nagyobb városban élők könnyebb helyzetben vannak. Sokkal. Nekünk itt van a csomagautomaták széles tárháza, amik szerintem, ha minden városban lennének, simán kiszorítanák a Magyar Postát a piacról. Olcsóbb, megbízhatóbb, gyorsabb. Hol itt a bukkanó? Sehol szerencsére. :) Nekem eddig csak pozitív élményeim vannak mind a futárokkal, mind a postával, mind a csomagautomatákkal, remélem ez így is marad. Na de nézzük a lehetőségeket:

1. Magyar Posta

Ez a csomagküldési mód szerintem minden ember számára elérhető, mert még a legeldugottabb kis zugokban Magyarországon is van egy posta, legalább. De a helyzet annál elkeserítőbb. Tavaly még én is a postázást tartottam a legcélravezetőbbnek, a csomagjaim 80%-át így küldtem. Vettem egy postakész borítékot, 255 forintért, beleszuszakoltam a könyvet, és ennyi, kész is a csomagküldés. 2017-re sajnos a posta felismerte, hogy ez mennyire előnyös nekünk, vásárlóknak, és szépen meg is reformálta. Sajnos a jelenlegi helyzettel nem vagyok tisztában, mert úgy kerülöm már a postát emiatt, mint a pestist, de már ez nem ilyen egyszerű, és mindenhonnan mást hallani. A lényeg, hogy ne adjátok fel simán, egy borítékba betéve a könyvet, mert a postaköltség így az egekbe szökhet. Ehelyett bemutatom nektek a Vaterafutárt, amiről később is lesz szó, hiszen majdnem minden csomagküldő szolgáltatás innen érhető el. Az oldalt itt találjátok. Itt több opció közül is választhattok, amihez nem kell más, mint egy posta és egy nyomtató. Minden lehetőséghez ki kell tölteni a linkelt oldalon található adatlapot, majd kiválasztani a kívánt csomagküldési módot. A lehetőségek:
  1. MPL Csomagautomata: ez messze a legolcsóbb postai lehetőség, 490 forint 20 kg-ig. Ehhez neked nem kell, hogy legyen MPL Automata a közeledben, elég, ha annak van ilyen automata a közelében, akinek küldöd a csomagot. Gyors, egyszerű, és biztonságos. A címzett SMS-t kap arról, ha megérkezett a csomagja, egy nyitókóddal, amit az automatába begépelve már a kezében is tarthatja a csomagot.
  2. PostaPont: ez már egy kicsit drágább, de még mindig olcsóbb, mintha simán csak egy borítékban küldenéd el a könyveket, főleg, ha egy jó vaskos vagy súlyos darabról van szó. Az ára 990 forint 2 kg-ig, és postán maradóra, vagy Posta Pontra (például Coop áruházak) küldheted így a csomagot. Hasonlóan a fentebb említett automatás megoldáshoz, itt is SMS-t kap a címzett a csomagról.
  3. Házhoz szállítás: ennek az ára 1090 forint 2 kg-ig, és a címzettnek MPL futár viszi ki a csomagot.
2. Foxpost
  1. Automatából automatába: A szívem csücske! Egyszerűen imádom, tényleg. Minden szempontból tökéletes, nagyon olcsó, nagyon gyors, nagyon megbízható és probléma esetén az ügyfélszolgálat is készséges. Egyre több Foxpost automata épül, így legyetek résen, hátha nemsokára a közeletekben is lesz automata. :) A lényege, hogy ezt az adatlapot ki kell töltenetek, kaptok egy kódot, amit az automatába beütve feladhatjátok a csomagot. A postával ellentétben itt csak bankkártyával, az automatánál lehet fizetni, fizetés után pedig kinyílik egy fiók, beteszed a csomagot, bezárod, és kész is. A címzett szintén SMS-t és emailt kap a csomagról, illetve a feladó is kap email értesítést, ha a csomagot átvették. Amire figyelni kell, hogy ha nem kérsz kódot a linkelt oldalon, akkor drágább a csomagfeladás, illetve hogy a címzett adatait írd fel egy papírra/a csomagra/a telefonodba, mert az automata még egyszer elkéri a telefonszámot és a címzett automata nevét. Pozitívum, hogy ha esetleg választasz a fiókméretek közül, de a fiók kicsi lesz a csomagodnak, csak be kell zárnod, választanod kell egy másik fiókméretet, és a kifizetett, fel nem használt fiók árát visszakapod azonnal a bankkártyádra. Az S-es és XS-es fiókok ára 399 forint, ezzel a Foxpost a legolcsóbb megoldás, és az S-esbe akár egy 5 könyvvel megpakolt cipősdoboz is befér. :)
  2. Automatából házhoz: ezt egyszer használtam, de ez a megoldás is nagyon jó, 790 forint, és teljesen ugyanolyan, mintha mondjuk a GLS futárral küldenéd a könyvet. Csak olcsóbb. Szintén az adatlapot kell kitölteni, csak be kell jelölni, hogy házhoz szeretnéd szállíttatni, viszont itt címkét is kell nyomtatni. Ha nem tudsz nyomtatni, plusz összegért az automata kinyomtatja a helyszínen.
3. Webox

Ezt az automatát már nem használtam, mióta megjelent az első Foxpost automata, ugyanaz az elv teljesen, csak drágább, 599 forint, illetve címkét kell nyomtatni. De egyébként teljesen ugyanaz.

4. DPD Futárszolgálat

Szintén a Vaterafutáros oldalról kell megrendelni ezt a szolgáltatást. Az ára 1040 forint 3 kg-ig, de háznál veszik fel a csomagot és házhoz viszik. :)

Ennyi lett volna ez a kis segítő bejegyzés, remélem valakinek a hasznára válik. Ha bármi kérdésetek van, írjatok nyugodtan itt kommentben vagy a blogon, szívesen segítek. :)