MINIKRITIKA | Király Péter: Árva kutyák új élete

Napjainkra ​se szeri, se száma a sorsukra hagyott kutyáknak, amelyeknek a menhelyeken, az interneten, újsághirdetések révén, a televíziókban és számtalan egyéb módon próbálnak új otthont találni. Persze a rajtuk segíteni akaró gazdijelöltek dolga sem egyszerű, ha a hirdetési oldalak képei alapján vagy az állatmenhelyek és gyepmesteri telepek rácsai mögött reménykedő ezerarcú seregletből szeretnék az ideális családtagot kiválasztani. 
Könyvünk első fejezeteiben bemutatjuk a kutyák származását, szerepüket régen és ma, majd áttekintjük a kóborrá válás folyamatát és a kóbor állatokra leselkedő veszélyeket. Kötetünk második felében a kutyamentés és rehabilitáció, valamint az örökbeadás műhelytitkaiba, végül az új otthonba került kutyusokkal való teendőkbe kalauzoljuk el az olvasót. Kiadványunk alapvető célja a kutya-örökbefogadás népszerűsítése, valamint az állattartási ismeretek és a felelős állattartási kultúra fejlesztése. Bár a könyv terjedelme nem teszi lehetővé a hazai kóborállat-probléma részletes bemutatását, mégis hiánypótló könyvet tart kezében a kedves olvasó, mivel ebben a témában hazánkban ez az első ismeretterjesztő kiadvány. Boldoggá tesz a tudat, hogy az itt leírt ismeretek segítséget nyújtanak abban, hogy néhány sorskivetett kutyának és szerető új gazdájának közös életét megkönnyítsük, és legalább néhány négylábú visszakapja méltó rangját, újra az ember legjobb barátjává válva. – (Király Péter)



Mint állatmenhelyi mentor és önkéntes, aki egy kicsit jobban belelát egy menhely életébe, ez a könyv nálam nagyon betalált. És úgy is, mint valaki, aki arra készül, hogy örökbe fogadja szívszerelmét az állatmenhelyről, ezért szeretne mindennel tisztában lenni, hogyan is csinálja jól.

A könyv alapjában véve három részre bontható: egy rész beszél a kóbor- és menhelyi kutyákról, olyan értelemben, hogy miért is van ennyi kóbor kutya, mi a hosszú távú hatása ennek a jelenségnek és hogy mit lehetne tenni. A második részben általánosságban beszél a kutyatartásról, a kutya igényeinek felméréséről, a megfelelő társ kiválasztásáról és a kutya elsősegély alapjairól. Harmadik részében pedig konkrétan a mentett kutyák örökbefogadásáról és családba integrálásáról beszél.

Nekem nagyon hasznos volt ez a könyv, néhol kibőgtem magam rajta (de most komolyan, már egy szakkönyvön is képes vagyok sírni?) és szerintem minden leendő gazdinak el kellene olvasnia, mert nagyon nagy segítség, az egyik legjobb, amit ilyen témában olvastam.

★★★★★★★★★★ (10/10)