Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

"Steiner ​Kristóf főzte nekem életem egyik legjobb vacsoráját. A hihetetlen választéknál már csak az volt nagyszerűbb, hogy minden fergetegesen jóízű volt. Úgy igazán, lenyűgözően finom. Kiderült, hogy Kristóf őrületesen jó, rutinos és rendkívül kreatív szakács. 
Ezt a könyvet a beletett rengeteg munka, energia, mondanivaló, szeretet és a legalább kétkötetnyi szuper recept teszik kiemelkedővé. A vegán étrend világszerte az egyik legnépszerűbb, mégis kevés olyan szakácskönyv akad, amely ennyire kedvet tud csinálni hozzá, és ilyen természetességgel, könnyedséggel, személyességgel, mégis profin mutatja be. Imádom Kristóf humorát, hippiségét, hitelességét, ragyogó tehetségét, életfilozófiáját, az ételekhez és táplálkozáshoz való harmonikus viszonyát és hogy mindezt a kiváló írói kvalitásainak köszönhetően át is tudja nekünk adni a receptjein keresztül. Ez a könyv a hazai szakácskönyvpiac egyik leginspirálóbb kötete, igazi alapdarab, alig várom, hogy utolsó betűig kiolvassam, és kipróbáljak minél több receptet. Mindenkinek szívből ajánlom, aki szeret egészségesen és változatosan főzni és enni, akár vegán, akár nem." Mautner Zsófi



Steiner Kristóf neve számomra még a Viva Tv-s korszakból ismerős, és nem volt éppen jó véleményem róla akkoriban. Viszont nemrégiben rátaláltam a receptjeire a Vegan in Hungary Facebook csoportban, és abszolút megváltozott a véleményem. Lassan, de biztosan kezdek átállni a vegán életmódra, de mindig bajban vagyok a vegán szakácskönyvekkel, mert olyan hozzávalókat "követelnek", amiket nem hogy boltban nem láttam még, de nem is hallottam róluk. Így kicsit félve kezdtem ennek a könyvnek az olvasásába, de szerencsére pozitívan csalódtam.

Kapcsolódó képElőször is: a recepteket megelőzi egy rövid bevezető, általános értekezés a főzésről, evésről, vegánságról, állatvédelemről, etikáról, és a társadalom véleményéről. Ez nagyon tetszett, itt már egyből beszippantott a könyv, és tudtam, hogy imádni fogom. Kristóf a hírneve ellenére abszolút szimpatikus embernek tűnik, akiről már az írása alapján is lerí, hogy imád főzni, tényleg szenvedéllyel és szeretettel csinálja, nem pedig azért, mert muszáj. Ez nagyon inspiráló volt számomra, mert én is így vagyok ezzel. Tetszett a vegánsággal kapcsolatos története is - nem állítja be úgy magát, mint aki még soha nem érintkezett semmi állati eredetűvel, elmeséli, hogy ő is predán volt, és hogy jutott el idáig. Ezekben a sorokban abszolút magamra találtam.

A receptek is nagyon tetszettek - oké, itt is vannak flancos hozzávalók, de ír arról is, hogy lehet helyettesíteni, vagy éppen beszerezni őket, és szerencsére nem ez a vonal dominál - vannak olyan receptek bőven, amiket egy sima piacos vagy kisboltos bevásárlás után is meg lehet főzni egy átlag embernek is. A legjobban a receptek közül a Keftedes tetszett, mivel imádom a répát, és a zöldségfasírtokat is. Ezt ki is próbáltam, íme az eredmény:



Ami még nagyon tetszett, hogy az érzésből főzést szorgalmazza, nem használ olyan mértékeket, hogy 345 gramm, és társai - alternatív mérőeszközöket használhatunk, és bátran kísérletezhetünk az arányokkal a legtöbb receptnél.

A másik pedig, amivel megnyert magának, hogy ez a könyv tökéletes nem vegánoknak is - hiszen attól, hogy nem vagy vegán, még ehetsz zöldséget, nem? :)

Kedvenc idézetek

„Te vega vagy? És akkor mit eszel?” – kapják meg a bölcs kérdést a vegetáriánusok átlagosan napi háromszor. Ha pedig valaki vegán életmódot folytat, azaz hús mellett tejterméket, tojást, sőt mézet sem eszik, arról már egészen biztosan az lesz a közvélekedés, hogy elmeháborodott.

Csak azért, mert húsevő társadalomba születtünk, nem kell készpénznek vennünk, hogy ez az egyetlen „helyes út”.

Következő lépésként jól jön egy rendes konyhai robotgép (az, amelyiknek tartálya van egy nagy, pengés tárcsával), egy vízforraló, egy dzsúszprés és társaik, ám én a rengeteg kütyü beszerzése helyett leginkább a találékonyságban hiszek. Akinek igazán van kedve sütni-főzni, még nyaraláson, egy konyhátlan apartmanban vagy akár a természet lágy ölén egy kis kempinggázon, egy apró serpenyőben is csodákat alkothat – legfeljebb tovább tart a mutatvány, de ki bánja, ha egyszer megtapasztalta, milyen érzés kiszakadni a megszokott keretek közül?

Az alapanyagok beszerzése, a feledhetetlen főzések és édes sikerélmények után az ember mindig többet és többre vágyik a konyhájában. Amit meg is értek, hiszen jó pár recepthez elengedhetetlen néhány alapvető konyhai eszköz. Ezek nélkül is rengeteg recept kínálkozik, de előbb-utóbb érdemes őket beszerezni: nehogy már egy robotgép hiánya válassza el az embert egy mogyoróvajas csokoholista torta vagy egy vegán hamburgert megízlelésétől!
★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése