Oscar Wilde: The ​Birthday of the Infanta / Az infánsnő születésnapja

A ​16-17. századi Spanyolországban egy tizenkét éves infánsnő születésnapjának a megünneplésére készülnek. Az infánsnő apja egy örökké szomorú király, aki a gyermeke születése után elveszítette hőn szeretett feleségét. A születésnapi ünnepségen pompás öltözetben jelennek meg az udvari arisztokrácia gyermekei, és különféle látványosságok várnak rájuk. Ezek sorában egyszer csak megjelenik egy mókás törpe, aki táncokat és különféle tréfákat ad elő. Két udvaronc talált rá az erdőben, és azonnal magukkal hozták az infánsnő mulattatására. A leányka valóban szívből, hangosan nevet, súlyosan megszegve ezzel az udvari etikettet. Végül egy csodálatos fehér rózsát ajándékoz a törpének, és megkéri, hogy az ebéd utáni pihenő végeztével adja elő újra a számát. A szegény teremtmény szinte megőrül a boldogságtól, ide-oda szaladgál a kertben, kiváltva ezzel a tulipánok és rózsák méltatlankodását. Csak a madarak és a gyíkok éreznek együtt vele. A törpe már arról ábrándozik, hogy magával viszi az infánsnőt az erdőbe, és megismerteti vele lakóhelye minden szépségét. Tartós barátságról, talán még szerelemről is álmodik… Ekkor azonban egy oldalajtón a törpe bejut a palotába, és életében először megpillantja magát egy tükörben. Egy kis idő után rájön, hogy a csúf jelenség nem más, mint ő maga. Megérti, hogy a leány iránta mutatott érdeklődése más természetű volt, csak nevetni akart rajta. Szétszaggatja az ajándékba kapott fehér rózsát, és a földre rogy. Az elbeszélés az infánsnő kegyetlen parancsával zárul, egy szeretet nélküli világ baljós pecsétjével.



Oscar Wildetól ez volt a második könyvem, A boldog herceg volt az első, ami szintén óriási benyomást tett rám. Nem gondoltam volna, hogy Wilde ilyen stílusban ír, ilyen "meseszerűen", tehát olyan történteket közvetít, ami mind a fiatalabb, mind az idősebb generációt meg tudja szólítani, eredményesen.

Az infánsnő születésnapja egy viszonylag rövid történet, inkább egy novella, de nekem pont a rövidsége és az egyszerűsége miatt tetszett. Tetszett, mert nem csak a születésnap eseményeit meséli el, de burkoltan és kevésbé burkoltan belemegy a jelenbeli politikai helyzet és a szereplők magánéletének taglalásába is. A születésnap leírása is nagyon tetszett, imádtam az infánsnő személyiségének jellemzését, és a végén a csattanó pedig eszméletlenül ütős lett, nem gondoltam volna, hogy így fejezi be. Nagyon tetszett.

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Kossuth
Oldalszám: 96
Megjelenés éve: 2017
Eredeti cím: The ​Birthday of the Infanta
Rendeld meg!

★★★★★★★★★ (10/10)


A bejegyzés a Kossuth Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése