David Levithan: Every you, every me

In this high school-set psychological tale, a tormented teen named Evan starts to discover a series of unnerving photographs—some of which feature him. Someone is stalking him . . . messing with him . . . threatening him. Worse, ever since his best friend Ariel has been gone, he's been unable to sleep, spending night after night torturing himself for his role in her absence. And as crazy as it sounds, Evan's starting to believe it's Ariel that's behind all of this, punishing him. But the more Evan starts to unravel the mystery, the more his paranoia and insomnia amplify, and the more he starts to unravel himself. Creatively told with black-and-white photos interspersed between the text so the reader can see the photos that are so unnerving to Evan, Every You, Every Me is a one-of-a-kind departure from a one-of-a-kind author.



David Levithan az egyik kedvenc íróm, eddig a How they met-en és a The Lover's Dictionary-n kívül minden könyvet, amit tőle olvastam, imádtam. Sajnos az Every you, every me nem nyerte el 100%-osan a tetszésemet, pedig nagyon igyekeztem szeretni.

Szeretem Levithan könyveiben, hogy mindegyik egytől egyig különleges valamilyen módon, legyen az egy képtelen történet vagy egy eddig nem látott formátum. Az Every you, every me fotókkal és áthúzásokkal éri el ezt a különlegességet, ez nagyon tetszett. Az áthúzott mondatok Evan visszaemlékezései és titkos, magának sem bevallott gondolatai. Ez jó lett volna, ha nem lett volna az állandó ismétlés, amikor egy-egy eseményt akár háromszor, négyszer is ugyanígy leírt. Ezeket a részeket borzalmasan untam.

Nem vonultat fel túl sok szereplőt, adott Evan, Ariel és Jack. Hárman legjobb barátok, Jack és Ariel egy pár. Az egész regény Ariel misztikuma köré épül, ő az a klisés ki nem ismerhető, hangulatingadozásokkal sújtott, különleges szereplő, de sajnos egyáltalán nem különleges, mert már annyiszor láttunk ilyet. Én személy szerint nagyon utáltam Arielt, rettentően idegesített, és a köré épített rejtélyes légkör sem nyerte el a tetszésemet. Ugyanígy nem szerettem Evan nyafogását és vergődését, rendkívül idegesítő volt. Az sem tetszett, hogy a regény legvégéig nem tudtuk meg, miről is van szó, mi történt Ariellel pontosan, és a végén is csak egy homályos magyarázatot kaptunk.

Ami viszont tetszett, az a fotók beépítése a könyvbe és a történetbe, valamint a szép és szomorú gondolatok a barátságról, veszteségről és életről. Összességében olyan elmegy egynek kategória, nem a legjobb Levithantől, de nem is a legrosszabb.

Kedvenc idézetek

Best friend. Who set up that phrase? Who made it a competition?

Does death bring freedom, or is it the end of freedom?

She tried. Everyone tried with me. And every time, it felt like the whole point of life was to see if trying was ever enough.

And when we were together, I was at home in the universe.

Szereplők


★★★★★☆☆☆☆☆ (5/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése