"Én teremtettem ezt a helyet a képzeletemmel?" - Interjú Grady Hendrix-szel.






Az idei Könyvfesztivál előtt szerintem rengeteg olvasót felcsigázott az a hír, hogy megjelenik egy könyv, amiről külföldön ódákat zengenek, és különleges kinézete egy IKEA-katalógushoz hasonlít. Bevallom, engem is rendesen izgalomba hozott a Horrorstör megjelenése, így rohantam is megvenni, mikor lehetőségem nyílt rá. És imádtam. Most pedig a szerzővel, Grady Hendrix-szel beszélgettem. :)









Mondj tíz tényt magadról, ami alapján az olvasók jobban megismerhetnek!
Nem hiszem, hogy össze tudnék szedni tíz érdekes tényt magamról, de megpróbálom: 

  1. Délen nőttem fel.
  2. Egy kis időt börtönben töltöttem, mert tiltakoztam egy atomerőmű ellen.
  3. 20 évesen házasodtam meg, de tíz évig senkinek sem mondtuk el, hogy összeházasodtunk.
  4. Néhány évig Hong Kongban éltünk.
  5. A feleségemmel statisztaként dolgoztunk Los Angelesben, és olyan filmekben szerepeltünk, mint a Sikoly 2., a Zavaros Vizeken vagy a Joe, az óriásgorilla.
  6. Évekig újságíróként dolgoztam.
  7. A középiskolai barátaimmal készítettünk egy dokumentumfilmet a konföderációs zászlóról, amit megvett egy tévécsatorna.
  8. 2009-ben elmentem a Clarion Sci-fi és Fantasy Gyűlésre, és ekkor kezdtem regényt írni.
  9. Társszerzője voltam a nejem képregényes szakácskönyvének (ő szakács, az éttermét Dirty Candy-nek hívják), aminek címe: Dirty Candy: A Cookbook.
  10. Társszerzője voltam egy YA sorozatnak, amit a barátommal együtt írtunk. A címe: The Magnolia League.

Mi inspirálta a Horrorstör-t?
Éppen próbálkoztam eladni egy másik regényemet, a McMansions of the Damned-et a Quirk-nek (a kiadómnak). Nem vették meg, de tetszett nekik a modern szemléletű kísértetház ötletem, így a szerkesztőm és én elkezdtünk ötletelni, és azt találtuk ki, hogy jó lenne egy kísértetes könyv, ami egy nagy áruházban játszódik. Aztán jött az ötlet, hogy az IKEA-ban játszódjon. Ezután már csak a szerződéseket kellett aláírni.

Mennyi ideig tartott megírnod a könyvet?
Körülbelül fél évbe. Gyorsan írok, szóval ebben az időben benne volt 4 különböző vázlat, ami közül a szerkesztőmmel kiválasztottunk egyet. Volt egy nagyon korai verzió, amiben az Orsk Vállalati Központnak volt egy osztálya, ami kísértet járta boltokkal foglalkozott. Egy kis időbe telt, mire mindenki úgy érezte, hogy kész a "megfelelő" könyv.

Kinek az ötlete volt a katalógusszerű kinézet?
A szerkesztőmé. de mindenki előrébb vitte a munkát. Ő azt szerette volna, hogy a borító úgy nézzen ki, mint egy katalógus; aztán a művészeti részleg ötlete volt, hogy minden fejezetet egy-egy bútor képével indítsunk. Én találtam ki, hogy minden bútorhoz írjunk egy rövid ismertetőt, és hogy a bútorok egyre elborultabbak legyenek, ahogy haladunk előre a történetben. Aztán maradt pár üres oldal a könyvben, amit ki kellett tölteni, és ide kerültek a még inkább katalógusba illő oldalak. Mindannyian előrébb vittük a könyvet.

Dolgoznál az Orsk-ban?
Rengeteg borzalmas munkám volt már életemben, de a kereskedelemben még soha nem dolgoztam. Minden elismerésem annak, aki viszont igen. A kereskedelemben dolgozók díjat érdemelnének.

A könyv függővéggel ért véget. Lesz folytatása?
Én nem tekintem a könyv végét függővégnek. A történet ott ér véget, hogy Amy rájön, mi a különbség a munka és a hivatás között. Amikor megtalálja a célját, a könyv véget ér. Szóval szerintem nem lesz folytatás. Mindezek mellett a kísértetjárta bababolt gondola olyan rémisztő, hogy ha csak rágondolok, rémálmok gyötörnek.

Melyik szereplő áll a legközelebb hozzád?
Ruth Anne. Őt egy olyan személyről mintáztam, akit ismerek. Van egy egész háttértörténete és egy vad énje, ami nem került bele a könyvbe. De az olvasóknak elárulom: régen egy motoros bandához tartozott, és majdnem country énekesnő lett belőle. 

Szereted az IKEA-t?
Ami a legjobban meglepett a háttérkutatásaim során, az az, hogy a megkérdezett dolgozók közül rengetegen imádták a munkájukat az IKEA-ban. A cég tényleg arra törekszik, hogy élhető körülményeket biztosítson a dolgozóinak, és jóval a minimálbér felett fizetnek nekik. Igen, és mint mindenkinek, nekem is rengeteg IKEA bútorom van.
Mi inspirálta a bútorok neveit?
Én találtam ki az összeset, de majdnem minden bútornév egy-egy rejtett viccet hordoz magában. Néhányat létező dolgokról neveztem el (a Skoptsy-t például az azonos nevű vallásos orosz szektáról, amely a nemi szervek megcsonkításában hisz), és néhány bútornevet könyvszereplők inspiráltak (a Grandgrind-et Charles Dickens Nehéz idők c. regényének szereplőjéről neveztem el), a többi bútornévhez pedig létező szavakat alakítottam át egy kicsit.

Szerinted a való életben is megtörténhetne, hogy egy hajléktalan ember szinte az IKEA-ban élne, és hónapokig fel sem tűnne senkinek?
Persze! Sok IKEA alkalmazottól hallottam, hogy találtak már az üzletben bujkáló embereket. Általában egy éjszakán át, vagy pár óráig bujkáltak csak, de attól még gyakoriak az ilyen esetek. Habár a tartós bujkálást nehezíti, hogy az IKEA sosem zár be. Amikor a dolgozók hazamennek a nap végén, akkor jön az éjszakai műszak, akik takarítanak, feltöltik a polcokat és pakolnak egész éjszaka. Szóval az IKEA soha sem üres. 

Hiszel a szellemekben és a paranormális jelenségekben?
Szerintem a legtöbb emberrel történt már olyan, amit nem tudott megmagyarázni, és én nem gondolnám, hogy hazudnak. A szellemlátás nagyon emberi, nagyon gyakori. A szellemek minden esetben különbözőek, de szerintem az a legjobb, ha úgy kezeljük a szellemeket, mint a normális embereket, akik ugyanúgy tiszteletet érdemelnek.

Milyen érzés bemenni egy IKEA-ba azután, hogy megírtad a Horrorstör-t?
A Wall Street Journal szeretett volna egy interjút készíteni velem egy IKEA-ban a Horrorstör megjelenése kapcsán, és az volt az első alkalom, hogy IKEA-ban voltam 10 hónap után. Nagyon fura volt! Minden IKEA egyforma, és hirtelen úgy éreztem, mintha a saját könyvembe csöppentem volna. Ez volt az egyik legfurcsább dolog, ami valaha történt velem. Folyton az járt a fejemben: "Én teremtettem ezt a helyet a képzeletemmel?"

Dolgozol most valamin?
2016-ban két könyvem is megjelenik a Quirk-nél. A következő könyvem címe My Best Friend's Exorcism (magyarul A legjobb barátom ördögűzése - a szerk.). Ez a regény a 80-as években játszódik, és két középiskolás barátról szól. Az egyiküket megszállja valami - vagy talán csak a másikuk hiszi azt, hogy a barátját megszállták.

Ha filmadaptáció készülne a könyvből, lenne ötleted, hogy mely színészek játsszák a szerepeket?
Igazából éppen készül egy sorozat a Horrorstör-ből, de nincs beleszólásom a castingba.

Ha Amy helyében lennél, visszamennél megmenti a kollégáidat vagy a hátad mögött hagynád az egészet és elmenekülnél?
Elmenekülnék. Amy sokkal bátrabb, mint én valaha is leszek.

Miben változtatta meg az életedet a Horrorstör?
Végre az irodalomból élek meg, ami nagyon jó érzés. Egész életemben csak annyit akartam, hogy megírjam a kis történeteimet, és egy pár ember elolvassa. Szóval olyan ez, mintha egy ici-pici álom valóra vált volna. És még mindig jobb, mintha egy építkezésen vagy a McDonald'sban dolgoznék, úgyhogy szerencsésnek érzem magam.
Nem volt semmilyen jogvitád az IKEA-val a könyv miatt?
Nem, egyáltalán nem bánták, hogy megírtam. Igazából még találkoztam is pár emberrel az IKEA vezetőségéből, akik úgy gondolták, hogy a könyv nagyon vicces volt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése