Kimberly Derting - Az Eskü (Eskü #1)

A távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a törvényt, a büntetése halál… az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő. 
Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van. 
A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Maxszel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek…és a titka csaknem lelepleződik. 
Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb 
kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában? Charlie lassan rájön, hogy gondosan megtervezett világában korántsem ő az egyetlen, aki titkokat rejteget… 
A rendkívül sikeres amerikai írónő, Kimberly Derting ezzel a világszerte népszerű regényével mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek.

Azt a rohadt... Hát ez nem volt semmi.
Be kell vallanom, hogy eléggé előítéletes voltam a könyvvel szemben, mert egy olyan lánynál láttam, hogy eladná, mert nem tetszett neki, akivel nagyjából megegyezik az ízlésünk. Mindemellett az sem segített a megítélésén, hogy valamiért soha nem olvastam a fülszövegét, és nem tudtam, mire számítsak. De egyszer csak rám jött, hogy nekem ezt haladéktalanul el kell olvasnom. És milyen jól tettem.

Szerintem ez volt az egyik legegyedibb disztópia, amit valaha olvastam. Egyszer sem volt olyan érzésem, hogy hmm, mintha ilyesmit már olvastam volna, mint minden második disztópiás könyvnél. Szóval ez egy óriási pluszpont a könyvnek. A könyv hangulata, a különböző nyelvek akaratlanul is a Bábel tornyát juttatták eszembe, ami az egyik legérdekesebb történet volt, amit gyermekként hallottam, így számomra a történetet végig belengte egyfajta mesés, varázslatos hangulat. Na de haladjunk kívülről befele:


A borító: fantasztikus!! Imádom, élőben még szebb, mint a képen, és ez a design végigvonul az egész könyvön. Egyetlen egy hibát vélek felfedezni benne, az pedig az, hogy a borítón lévő arany betűkre nagyon kell vigyázni, mert háromszor vittem el magammal itthonról a táskámban, és a legtöbb betű már nagyon megkopott. :( De ez a jelenség megfigyelhető volt a Könyvmolyképző könyveinél is egy időben, szóval gondolom ezzel nincs nagyon mit tenni.

A történet: nagyon eredeti. Tele van jobbnál jobb ötletekkel, fordulatokkal, eredeti húzásokkal az írónő részéről. Számomra egy kicsit középkori, egy kicsit tündérmesés jellege van, ami miatt nagyon nagyon jó volt elmerülni benne.

A szereplők: a szereplők most még csak bemutatkoztak, szerintem a további kötetekben jobban ki fognak nyílni. De kezdjük Charlie-val. Én nagyon szerettem az ő szemszögén át látni a dolgokat, és szerintem nem az a tipikus nyafogós szereplő, hanem csak egy fiatal lány, akinek súlyos teher nyomja a vállát. Charlie barátnője, Brooklynn már más dolog... őt nem igazán kedveltem meg, kétszínű, álnok lánynak tartottam végig, nem pedig igazi barátnak. A legjobb barátjuk, Aron olyan semmilyen volt, de jobb is, mintha behozták volna őt is a képbe és lett volna egy ócska szerelmi háromszög. Max egy álompasi, és remélem, még többet olvashatunk majd róla, Xanderről pedig nem tudok nyilatkozni hirtelen, ő olyan se nem szimpatikus, se nem unszimpatikus szereplő. :)

Nagyon remélem, hogy egyszer megjelenik a folytatás, mert szerintem az több embert is ösztönözne, hogy elolvassák az Esküt, és persze azért, mert egy fantasztikus könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Bár úgy tudom, erre nem sok esély van. :( Azért reménykedjünk.

A folytatások. Hát nem gyönyörűek? :) :(

Szereplők

Charlie

Angelina

Brooklynn

Sydney

Xander

Max

Eden

Kedvenc idézetek

"A vonzalom nincs tekintettel a kasztok közti határokra."

"Már nem Ludania makulátlanul hófehér, habos zászlóit lengette a szél. Helyükre a Királynő lobogóit húzták fel – vérvörös mezőben az Ő arany profilja volt látható. 
Újabb emlékeztetés, hogy a Királynő előrébb való, mint az ország."

"Lélegzetem legyen esküm, hogy Királynőmet imádom mindenek felett. 
Lélegzetem legyen esküm, hogy hazám törvényeinek engedelmeskedem. 
Lélegzetem legyen esküm, hogy a felettem állókat tisztelem. 
Lélegzetem legyen esküm, hogy Kasztom felemelkedését segítem. 
Lélegzetem legyen esküm, hogy mindazokat, akik árthatnak Királynőmnek és hazámnak, feljelentem. 
Míg lélegzem, minderre esküszöm."

«««««««««« (10/10)

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Merit Könyvek
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 320
Eredeti cím: The Pledge
Sorozat: Eskü
Sorozat következő része: The Essence
Besorolás: YA, ifjúsági, disztópia, kaland, mágia

A bejegyzés a Merit Könyvek kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése