Veronica Roth - A beavatott (Divergent-trilógia #1)

EGYETLEN DÖNTÉS 
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid 
EGYETLEN DÖNTÉS 
meghatározhatja az értékrendedet 
EGYETLEN DÖNTÉS 
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges 
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Elég sokat vártam, amíg végre úgy döntöttem, hogy engedek a csábításnak, és elolvasom a könyvet. Hogy
miért? Sok jót hallottam róla, mindenki csak ajánlotta és áradozott, hogy milyen jó, mégis valahogy féltem belekezdeni, mert nem akartam, hogy megszeressem. Hülyeség, nem? Mindig, mikor egy disztópiás könyvet olvasok, akarva-akaratlanul az Éhezők viadalához hasonlítom, ami tudniillik a kedvenc könyvem, és mivel jó esély volt rá, nem akartam, hogy a Beavatott elbitorolja a trónt az Éhezők viadalától. Végül amikor megláttam a filmadaptáció trailerét, és megjelent a könyv filmes borítóval, úgy döntöttem, hogy belevágok, és nem is dönthettem volna jobban, mert egyszerűen imádtam!! :)

Minden disztópiás világ különböző, más-más érdekességekkel, ám ezek között is Roth egyedit alkotott. A csoportrendszer szerintem nagyon ötletes, és az egész szimulációs folyamat is. Egyébként megcsináltam egy online tesztet, és az alapján én az Őszinték csoportjába tartoznék. Érdekes :O Sok embertől hallottam már, hogy az eleje egy kicsit lassan indul be, pedig szerintem ez nem igaz. Én élveztem, hogy mielőtt még megtörtént a csoportválasztás, bepillantást nyerhettünk egy Önfeláldozó család életébe, mert többször is utalt rá a könyv folyamán Tris, hogy mit nem szeretett a régi életében, és pont ezeket a momentumokat említette meg az első fejezet.

A könyv bővelkedett olyan jelenetekben, amikor egy kicsit elborzadtam, mert gyomorszájon vágott az igazság. Az első ilyen eset akkor volt, amikor a felavatottakkal közölték a Bátrak központjában, hogy csak 10 embert vesznek fel, a többiek pedig csoportnélkülivé válnak. Így tehát úgymond élet-halál kérdés lett, hogy mindenki minél jobban teljesítsen a Beavatáson, és ez előhozta mindenki kegyetlen énjét, még az olyan emberekét is, mint Al. Rajta is jócskán megdöbbentem.
A másik dolog, ami megdöbbentett, az az volt, hogy az emberek képesek lemondani a saját családtagjaikról csak azért, mert más csoportba kerültek. Tudom, hogy megszokás és szabályok korlátozzák ezt, vagyis csoport a család felett. Mégis vannak olyan emberek, akik megszegik a szabályokat, mint mindig, például Beatrice anyja, akiről nagyon sok érdekesség derül még ki időközben. Hiába választotta az Önfeláldozók csoportját, mégis az egyik legbátrabb szereplő, aki megjelent a könyv lapjain.

Beatrice/Tris rettentő nagy jellemfejlődésen ment keresztül az első kötetben. Az elején egy, a szabályok ellen csendben lázadó lány volt, a végére pedig már egy megfontolt, erős nő, aki sok mindenen ment keresztül, de soha nem adta fel. Nagyon várom, hogy fog alakulni a sorsa a további kötetekben.

A kedvenc részem a könyvben a félelemszimuláció, illetve az a szimuláció volt, amikor meghatározták, hogy melyik a legfőbb tulajdonsága. Nagyon nehéz még a filmekben is élethűen visszaadni a való világ és a képzelet váltakozását, nem hogy a könyvekben, mégis annyira markáns és élethű lett, hogy olyan volt az olvasás közben, mintha én lettem volna Tris. Arról már nem is beszélve, hogy a félelmei közül majdnem mindegyik az én félelmem is, bár én biztos, hogy nem tudtam volna szembenézni velük.

Nem mondok újdonságot, ha azt állítom, hogy Négyes az utóbbi idők egyik legjobb könyves pasija. Arról
nem beszélve, hogy a filmadaptációban őt játszó színész egy félisten, a könyvben megjelenő karakter a belső tulajdonságai alapján is nagyon vonzó. Akkor kedveltem meg, amikor elvitte magával Tris-t a félelemszimulációjára, és kiderült, hogy még a legbátrabb Bátornak is vannak gyenge pontjai.

Mint már említettem, a könyvből filmadaptáció is készült, ami március 20-án került a mozikba. Tris szerepében Shailene Woodleyt, míg Négyes szerepében Theo Jamest láthatjuk. Egy kis érdekesség a filmről, hogy Tris bátyját, Calebet a filmadaptációban Ansel Elgort játssza, aki 2014 másik nagy sikerekkel kecsegtető filmadaptációjában, a Csillagainkban a hibában Augustus Waterst testesíti meg, Hazel szerelmét, akit pedig szintén Shailene Woodley játszik, tehát ebben az évben az egyik filmben még testvérek, a másikban pedig már szerelemesek. :)



Igazából tudnék még áradozni pár bekezdésen keresztül, de nem akarok túl sokat elárulni, és remélem, hogy meghoztam a kedveteket hozzá, mert egyszerűen fantasztikusan jó könyvről beszélünk. :))

«««««««««« (10/10)
________________________
Első kiadás éve: 2012 (filmes borítóval: 2014)
Oldalszám: 440 (filmes borítóval: 432)
Kiadó: Ciceró
Eredeti cím: Divergent

A bejegyzés a Ciceró Kiadó jóvoltából jöhetett létre.





A Beavatott-trilógia második része, a Lázadó már kapható a könyvesboltokban, 2013-ban jelent meg, a trilógia befejező része, a Hűséges pedig április 30-án jelenik meg, mindkettő a Ciceró Kiadó gondozásában.

A Hűséges már előrendelhető akciós áron a kiadó weboldalán, az alábbi linken: előrendelés

1 megjegyzés:

  1. Nagyon felkapottak lettek a dísztópiák, de én nagyon nem bánom, a kedvenc műfajom.
    És ez az egyik gyöngyszeme. Ha ez 10/10 es a második rész mondjuk részemről csak 9,9 az utolsó meg csak 9 es.... az a befejezés nagyon nem tetszett.
    A kiegészítő Négyes kötet viszont ismét 10/10 es :)

    VálaszTörlés