Ellis Potter - 3 elmélet a mindenségről

Hogyan értelmezzük a valóságot? Vajon mi az emberi élet értelme? Létezik-e élet fájdalom nélkül? Mi a
megoldás a szenvedés problémájára? A szerző a válaszokat kutatva három fő világfelfogást elemez. E három szemlélet – a monizmus, a dualizmus és a trinitarianizmus –, valamint az általuk felkínált megoldás és reménység, merőben eltérő képet fest a mindennapi valóságról csakúgy, mint életünk végső céljáról – mutat rá Potter világosan és tömören megfogalmazott okfejtésében.


Potter könyvére először akkor figyeltem fel, amikor az író Magyarországra látogatott. Írtam is róla : :)
Amit tudni kell a szerzőről: Ellis Potter 15 évig élt zen-buddhista szerzetesként egy kaliforniai kolostorban. Rendszeresen tartott előadásokat Európában, s egyik útja során a svájci L'Abriban, a Francis Schaeffer által alapított keresztény kulturális és teológiai közösségben jutott Krisztus-hitre. Zenész, művész és apologetikai szakember, aki világszerte tart előadásokat filozófia, művészet, hit, kultúra, és társadalmi kérdésekben.

Soha nem olvastam még ehhez hasonló könyveket, mondhatnám, hogy a korral jár. Általában a könnyen
értelmezhető könyveket szeretem, illetve regényeket, a filozófia és a buddhizmus elég távol áll tőlem, ám még én, laikus is találtam érdekes gondolatokat a könyvben. Egész más megközelítésben tálalta a világ dolgait, kétséget sem hagyva afelől, hogy a könyv szerzője egy rendkívüli élettapasztalattal rendelkező ember. Ezt az is bizonyítja, hogy három elméletet hoz fel, tehát három különböző gondolkodásmódot. Olyan, mintha három ember fejével gondolkodna egyszerre. Potter mind a három elméletet, illetve elmélkedési módot kipróbálta, így tudja, mit beszél. Csak ajánlani tudom, hogy olvassátok el, ha egy kicsit el akartok gondolkodni az életen.

A borítóról csak annyit, hogy tetszik, hogy kicsit elüt az eredeti borítótól, legalábbis a lila sáv a lap tetején. Az eredeti borító fekete-fehér, ami kicsit komor hangulatot kölcsönöz neki, mégis a minimalista design még jobban kihangsúlyozza a buddhizmus tanait.

«««««««««« (10/10)
____________________________
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 136
Eredeti cím: 3 theories of everything

A bejegyzés a Harmat Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése