Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek (Fertőzöttek #1)


Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.


Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.

Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.

A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent.


Mindig is szerettem a Dr. Csont című sorozatot, ám eddig még csak szemezgettem a könyvekkel. Nemrég jutott a tudomásomra, hogy Reichs belekezdett egy ifjúsági sorozatba is, amely egy kicsit kapcsolódik Temperence történetéhez, mégis más. Nem csalódtam, és már alig várom, hogy megjelenjen a folytatás (erről később), illetve hogy végre megkaparintsam a tévésorozat alapjául szolgáló könyveket.

Könnyen tudtam azonosulni Tory karakterével, ugyanis több pontban is nagyon hasonlóak vagyunk. Nekem is a legtöbb barátom fiú, és oda vagyok az állatokért. A többi főszereplőről először el sem hittem, hogy ilyen fiatalok, nagyon felnőtten viselkedtek és rendkívül okosak. Nagyon izgalmas kalandokba keveredtek, és ez a fertőzéses téma nagyon egyedi és különleges, Reichs fantasztikus írói kreativitását igazolja.

Szeretem az ilyen könyveket, amelyekben egyre több szereplő keveredik bele a bűnesetbe, és kibontakozik az egész történet lépésről-lépésre. Amikor az elején jártam a könyvnek, úgy gondoltam: hát jó, ellopnak egy kutyát, megfertőződnek és kész. De tévedtem. Kirajzolódik egy bonyolult gyilkossági ügy, és Tory nem hazudtolja meg az ereiben csörgedező Brennan-vért, a gyilkos nyomába ered. Végül a gyilkos egy olyan ember, akiről igazából egyáltalán nem gondolnánk, és erre nagyon szövevényes úton jövünk rá. A történet végén még kiderül egy személyről, hogy egyáltalán nem az, akinek gondoltuk (de erről elég is ennyi, mielőtt meg spoilerezésbe bocsátkoznék. :)).

Attól eltekintve, hogy ifjúsági regényről beszélünk, szerintem egyértelműen túlmutat az ifjúsági kategórián. Először is, nincs benne egyelőre nagy szerelem, ami azért szinte minden ifjúsági könyvben előfordul, illetve elég súlyos témákat (génmanipuláció, gyilkosság, korrupció) tárgyal, olyan nyelvezettel, hogy a fiatalok is megértsék, mégis élvezhető az idősebb korosztály számára is.

Azoknak, akik hozzám hasonlóan megkedvelték a Fertőzöttek kis csapatának történetét, illetve akik most fognak hozzáfogni, van egy jó hírem: a regény folytatása, a Seizure ebben az évben érkezik remélhetőleg, szintén a Fumax kiadásában, illetve a honlapon olvasható, hogy tervezik Reichs más könyveinek is a kiadását. :) A Seizure magyar címével és fülszövegével még nem szolgálhatok, de addig is itt van az angol fülszöveg, illetve az általam elkészített magyar fordítása :)

Cathy Reichs - Seizure (Virals #2)

The second novel in the Virals trilogy from #1 bestselling author and inspiration for the TV series Bones – Kathy Reichs!

Ever since Tory Brennan and her friends rescued Cooper, a kidnapped wolf pup with a rare strain of canine parvovirus, they've turned from regular kids into a crime-solving pack! But now the very place that brought them together – the Loggerhead Island Research Institute – is out of funding and will have to shut down. That is, unless the Virals can figure out a way to save it! So when Tory learns of an old Charleston legend about a famous she-pirate, Anne Bonney, whose fortune was never found, she can't believe her luck – buried treasure is exactly what she needs to save the Institute on Loggerhead! Trouble is, she and her friends aren't the only ones looking for it. And this time, the Virals' special powers may not be enough to dig them out of trouble…*(szabad fordítás a cikk alján)*

«««««««««« (10/10)
____________________________
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 384
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Virals

A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre.


* A Fertőzöttek-trilógia második kötete a best-seller író és a Dr. Csont című tévésorozat ihletőjétől, Kathy Reichstől!

Mióta Tory Brennan és a barátai megmentették Ordast, a kutyaparvovírus kísérleti törzsével fertőzött farkaskutyakölyköt, átlagos gyerekekből bűnténymegoldó falkává váltak! De a hely, ami összehozta őket - A LIRI Kutatóintézet - kifogyott a támogatásokból és bezárni kényszerül. Legalábbis így lenne, hacsak a Fertőzöttek nem találnak módot a megmentésére. Így amikor Tory megismer egy régi charlestoni legendát a híres kalóznőről, Anne Bonneyról, akinek soha nem találták meg a vagyonát, el sem hiszi, milyen szerencséje van - egy elásott kincs segíthetne megmenteni a Loggerheardi Intézetet. A probléma csak az, hogy nem csak Tory és a barátai keresik a kincset. És most talán már nem lesz elég a Fertőzöttek különleges képessége, hogy kimentse őket a bajból.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése