J.D. Salinger - Zabhegyező



Fülszöveg: A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.


Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.


Igaz, hogy régi olvasásról van szó, de azt hittem, már réges-rég írtam erről a könyvről, így csak most jutottam el idáig. :) Nem sok mindent fogok tudni mondani róla, ugyanis nem olvastam végig, egyáltalán nem tetszett. Habár tudtam, hogy megosztó és kultikus regényről van szó, és már régóta vágytam rá, valahogy úgy gondoltam, biztos, hogy imádni fogom. Nos, nem így lett..

A cselekmény nekem kicsit unalmas volt, de lehet, hogy ha most, körülbelül egy évvel később elolvasnám, akkor sokkal jobban lekötne a történet. Igazából nem nagyon tudok azonosulni a nem kortárs történetekkel, és remélem, ez idővel megváltozik. Talán teszek vele egy próbát, de nekem most ez a regény csak egy nagy csalódásként marad meg az emlékeim között. Remélem, hogy nem vettem el a kedveteket tőle, és megcáfoljátok az én véleményemet.

«¶¶¶¶¶¶¶¶¶ (1/10)

Ti olvastátok a Zabhegyezőt? Mit gondoltok róla, nektek tetszett, avagy sem? :)


Az egy csillagot csak azért adtam meg, hogy hátha az én hibámból nem tetszett. :) És annak is szól, hogy a külföldi borítója valami eszméletlenül szép.

1 megjegyzés:

  1. Még nem olvastam sajnos, pedig már nagyon szeretném. Ez az értékelés pedig sokat jelent nekem, köszönöm hogy ilyen őszintén leírtad a véleményed.

    VálaszTörlés