Elizabeth Haynes - A lélek legsötétje

Fülszöveg: Catherine élvezi a londoni szinglik gondtalan életét, mígnem az egyik éjszakai szórakozóhelyen megismerkedik Lee-vel. A férfi jó vágású, karizmatikus és titokzatos – elvarázsolja Catrherine-t és a lány barátnőit is. Amikor azonban kiderül, hogy Lee valójában kiszámíthatatlan, manipulatív és erőszakos, már késő: Catherine egyedül marad a kétségbeejtő helyzetben, és senki sem hisz neki. Miközben fokozatosan tárul fel előtte Lee sötét oldala, egyre jobban belegabalyodik a lelki terror és a szexuális kiszolgáltatottság sűrű hálójába. Vajon van-e kiút, el lehet-e menekülni a férfi elől, aki mindenre képes, csak hogy birtokolja vágyainak tárgyát…
Megindító, ahogy végigkövethetjük egy fiatal nő tehetetlen vergődését, miközben vele együtt rettegünk. A rendőrségi elemzőként dolgozó szerző olyan hitelesen és valósághűen ábrázolja a családon belüli erőszakot és az ennek nyomán fellépő pszichés zavarokat, hogy szinte az olvasót is megbénítja a kilátástalanság érzése…



Ilyen izgalmas és cselekményes könyvet már rég olvastam (de lehet, hogy még nem is :)). A történet nagyon valóságos, nagyon aktuális, nagyon eredeti a megvalósítás.
Be kell vallanom, hogy mikor kézbe vettem a könyvet, valami erotikus olvasmányra számítottam, olyan Szürke ötven árnyalata stílusban, csak kissé durvábban, de merőben másról van szó. És habár a téma teljesen más volt a vártnál (a fülszöveg felületes átfutása miatt), mégis kellemesen csalódtam.

Alapvetően egy családon belüli erőszak áldozatának az életéről olvashatunk, két, váltakozó idősíkon. Az egyik a bántalmazás, pokoljárás előtt, illetve később közben, a másik pedig pár évvel utána játszódik. Megmutatja, mit élt át Catherine, mi hajtotta az erőszakos Lee karjába, és milyen lelki és testi károkat okozott benne a bántalmazás.


Először kicsit furcsa volt nekem..Hogy tudnám követni a cselekményt két különböző szálon? De aztán hozzászoktam a gondolathoz, és rájöttem, hogy ez adja meg a különlegességét. Így rálátást kapunk minden

apró részletre, a két szál úgy fonódik egybe, hogy megérthessük, hogy ki/hol/mikor és legfőképpen miért?

Amíg nem jutottam el a történet negyedéig, szinte a hajamat téptem. Miért kell Cathynek mindent ellenőrzi,


minden ajtót és ablakot, és zárat és kilincset? Aztán megértettem, és rájöttem, ha a helyében lennék, én is ezt tenném..sőt. Nagyon valóságszerűen írta le ezt a kényszerbetegséget, leírta az okát és a tüneteit. Nem orvosi, steril tényekként tálalta, hanem beleláthattunk ennek a hátterébe is, megérthettük, átérezhettük, milyen rettegni, hogy milyen ezzel élni.

Végig rettegtem a könyvet, ami végülis egy jó thriller/krimi velejárója, csak az én mimóza, sötétben eddig is félő lelkemnek hozzá kellett szoknia a félelemhez. :)

A könyv borítója még egy pluszpontot érdemel. Tetszik ez a kép, amit jelképez, és a fotós körben oly sokszor használt "Colour Splash" technika, vagyis hogy egy fekete-fehér képen egy színt kiemelnek, a többit színtelenül hagyják. Ez nagyon erős összhatást ad.


Elgondolkodtam, hogy miért nem keltett nagyobb visszhangot a könyv, miért nincs olyan nagy hírneve, mint a Stephen King és Karin Slaughter krimiknek? Pedig az írónő csodálatos regényt alkotott, főként, hogy ez az első regénye. Már alig várom a többi könyvét is. Sőt, a rendőrségen dolgozik, így nagyon valósághűen le tudta írni a cselekményeket, minden kis részletet aprólékosan kidolgozva. Nagyon aktuális, de sajnos eléggé tabu-témát boncolgat. Magyarországon, de szerte a Világon több ezer nőt bántalmaznák testileg, lelkileg vagy szexuálisan, és ez a szám folyamatosan csak emelkedik. Sokan nem mernek kiállni az igazuk mellett, sokan nem mernek beszélni. Azt gondolják, hogy ez velük nem történhet meg, hogy a férfi tényleg megbánta. Hogy csak egy ártatlan pofon volt, hogy az ő hibájuk. Hogy most nem beszélek róla, majd holnap, majd ha legközelebb megtörténik, és közben észre sem veszik, hogy a titok napról-napra nagyobb lesz, a felületi sebek eltűnnek, de a lelki sérülések örökké megmaradnak. Erre mutat rá Haynes az írásában, és megmutatja a nőknek, hogy nem számít, hogy a barátaink hisznek-e nekünk, vagy sem, de a nőknek ki kell állniuk magukért, és le kell győzniük a zsarnokot.

Ajánlom, ajánlom, ajánlom. Nagyon is. :)

«««««««««« (10/10)

___________________
Kiadó: Alexandra
Kiadás helye: Pécs
Kiadás dátuma: 2012
408 oldal
Bolti ár: 2999 Ft

A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése