Kathy Reichs - Kincsvadászok (Virals #2)


Egy kincs, amelynek nyoma veszett. Veszélyes kalandok. Halálos ellenségek.

Tory és barátai még hozzá sem szoktak a félresikerült orvosi kísérlet nyomán kialakult rendkívüli képességeikhez, amikor arról értesülnek, hogy be akarják zárni szüleik munkahelyét, a Loggerhead szigeten működő LIRI intézetet. Ez azt jelentené, hogy a Fertőzötteknek életük legkeményebb kihívásával kellene szembenézniük: az elválással. Amikor Tory tudomást szerez Anne Bonny, a híres kalóznő évszázadok óta elveszett kincséről, a falka kockázatos tervet sző. Útjuk váratlan akadályokhoz, ördögi csapdákhoz, és rémisztő földalatti alagutakhoz vezet. Csakhogy kiderül, mások is kutatnak a kincs után, ezért a hajsza könnyen végzetessé válhat. De hőseink jól tudják: az elveszett kincs megtalálásához, az intézmény és barátságuk megmentéséhez dörzsölt, erős és összeszokott falkára van szükség!

Először is szeretném leszögezni, hogy a borító valami gyönyörűséges. A rajongók kicsit felbolydultak, amikor kiderült, hogy nem az eredeti borítóval jön ki a Fertőzöttek folytatása, de szerintem fantasztikus lett, sokkal jobb, mint a külföldön forgalomban lévő három másik borító:


Tetszik, hogy a kiadó (illetve a borító tervezője) megtartotta az eredeti koncepciót, ezt a narancssárgás-vöröses  színt, a szigeteket, a régi, égetett papírhoz hasonló keretet a borítón, valahogy nekem mégis jobban visszaadja a magyar kiadás borítója a történet lényeget, mint a külföldiek (oké, mindegyik kapcsolódik valamilyen szinten a történethez, de nem olyan egyik sem, hogy ránézek, és az jut eszembe: húha, ez aztán egy jó kis kalandregény kalózokkal és kincskereséssel!). Szóval most hogy kihypeoltam magam a borítón, jöhet a lényeg, vagyis hogy mit rejt a bizonyos borító belül! :)

Régen olvastam a Fertőzötteket, úgyhogy elég homályosan emlékeztem csak, mi történt az első részben, de nem okozott gondot a könyv olvasása, mert az első pár fejezetben nagyjából el lett magyarázva, mi is történt az előző részben. A történet az előző kötetben történt események miatt, a Fertőzöttekre kirótt szobafogság lejárta után kezdődik, és már az első pár oldalon letehetetlen fordulatokban bővelkedik. Nemrég olvastam Kathy Reichs-től a Végzetes utazást, ami egy kicsit elkedvetlenített az írónő könyveitől, mert számomra nagyon lassú folyású volt a cselekmény. De örömmel tapasztaltam, hogy Reichs az ifjúsági sorozatában a tempót rendkívül feszesre fogta, egy percig sem unatkoztam, és a hosszú tájleírásoktól is megkímélt minket. Ez nyilván az eltérő célközönségnek köszönhető.

A regény egy kalóznő, Anne Bonny legendás kincse körül épült fel. Anne Bonny legendája számomra ismeretlen volt, és jó ideig azt hittem, hogy Reichs találta ki, de aztán utánanéztem, és rájöttem, hogy egy nagyon is valós legendáról és személyről van szó. Habár nem szoktam kalózokról olvasni, engem is meglepett, hogy mennyire magába szippantott ez az egész. A kalózos szál számomra mindent vitt ebben a történetben.

Anne Bonny & Mary Read

Anne Bonny Írországban, County Cork-ben, egy ügyvéd és egy szobalány törvénytelen gyermekeként látta meg a napvilágot. Miután Anne apja kegyvesztett lett, Kaliforniába utazott és megvásárolt egy ültetvényt. Lánya hozzáment egy bajkeverő kalózhoz, akit James Bonny-nak hívtak. Hősünk neve Anne Bonny lett. James azonban ki akarta csalni a földet felesége apjától, így az kitagadta lányát. Mindketten a Bahamákra mentek, ahol a kalózokat nem igen kedvelő kormányzó informátora lett. Anne hamar elidegenedett a férjétől és hálóját az akkor sikeres, több hajóval is rendelkező kalózvezérre, Calico Jack Rackham-re vetett ki. A vonzódás kölcsönös volt, és Calico meg is akarta vásárolni Anne-t a férjétől, aki viszont nem engedett. Ezek után mi más is történhetett volna: aznap éjszaka elkötöttek egy hajót a kikötőből és elszöktek. Így kezdődött kettejük kalóz élete.
Mary Read Angliában született ismeretlen ősöktől. Férfias életvitele miatt (örökség volt az oka annak, hogy fiúként nevelték) hajósinas lett egy a Nyugat-Indiákra tartó hajón. És itt szövődik össze a két kalózlány élete: a hajót ugyanis elrabolta Calico Jack. Mary és Anne összeismerkedett egymással és innentől kezdve a két nő elválaszthatatlan lett. Férfi módra öltözködtek, harcoltak, kegyetlenségben és harcosságban gyakran túltéve a kalózokon. Mary első férje halála után Calico hajóján ismerkedett meg második férjével. 1720-ban végül a jamaikai hatóságok elfogták a kalózhajót, a kalózokat pedig kivégezték. A Read és Bonny csak azért menekült meg az akasztástól, mert mindkettőjükről kiderült, hogy várandósak, és a törvény szerint nem lehetett kivégezni őket. További sorsuk eltérően alakult: Mary (aki a tárgyalás után lázas lett) börtönben végezte életét. Bonny azonban, miután apja kiváltotta a börtönből, tisztes öregkort ért meg és megbecsült idős hölgyként halt meg (vannak, azonban olyan források is ahol azt írják, hogy Bonny-t és Read-et is, Calico-val együtt felakasztották Santiago de la Vegában, Jamaicában, 1720. november 28-án, nem sokkal Mary esküője után).


Még mindig imádom a Fertőzöttek barátságát. Nagyon összetartanak, kiállnak egymásért, bármi is történjen és pont ezért keresik a kincset - hogy ne kelljen elszakadniuk egymástól, ugyanis ha nem mentik meg a LIRI intézetet a közelgő csődtől, a szüleik elvesztik a munkájukat és ők elsodródnak egymástól. Egyre inkább felfedezik a képességeiket, miközben együtt vetik bele magukat az izgalmasabbnál izgalmasabb, és egyre veszélyesebb kalandokba. Mindegyiküknek megvan a saját egyénisége, mindegyikük egyedülálló és nagyon-nagyon vicces.

Tory rendkívül jó narrátor - szerettem a szemszögéből olvasni. A kedvenc részem vele kapcsolatban az volt, amikor szembeszállt a Sötét Cafkákkal, akik terrorizálták őt, mert kilóg a sorból, de Tory végre a sarkára állt és ezt nagyon jó volt olvasni. Amikor szóba jött a regényben, hogy Tory csak 14 éves (és gondolom a barátai sem lehetnek sokkal idősebbek), nagyon meglepődtem, azt hittem, rosszul látok. Meghazudtolja a korát, nagyon talpraesett, érett, bátor és inkább gondoltam volna 16-17 évesnek, mint 14-nek.

Alig bírtam letenni a könyvet, annyira izgalmas volt!! Alig várom, hogy megjelenjen a folytatás, és ha nem olvastátok még a már megjelent két kötetet, minél előbb húzzatok bele, mert az egyik legjobb ifjúsági fantasy sorozat, amit valaha olvastam. :)


Szereplők

Tory Brennan

Ben Blue

Shelton Dever

Hiram Stolowitski

Anne Bonny

Mary Read

Madison

Whitney

Kit

Chance Claybourne


Kedvenc idézetek

"– Csak hallgassatok meg! – kiabáltam. 
(…) 
– Nem akarom! – nyafogott Shelton. – Elkezdesz beszélni, mi meg rábólintunk, és már csak azt veszem észre, hogy éjfélkor az Eiffel-toronyról mászok le nindzsa vámpírokkal a sarkamban. Felejtsd el!"

"Csak egy dolgot utálok jobban, mint bogárnak érezni magam a befőttesüvegben: azt a bizsergést a hátamban, ami azt jelzi, célpont vagyok."

"– Régen még volt jövőm. – Hi arca vörösen izzott. – Egyetem. PhD. Nobel-díj. A világ legszexisebb férfija. – Céltalanul legyintett egyet. – Most már csak egy tolvaj vagyok. De legalább ügyes fajta. Hála az égnek. 
– És egy kutyafiú – mondta Shelton, miközben a pólójával letörölte a szemüvegét lepő izzadságot. – Ne feledd. 
– Tényleg. Egy genetikai debil. Erről sem feledkezem meg."

"– Nem hagyhatjuk, hogy szétválasszanak bennünket – szólalt meg Ben most először. Ujjával rám mutatott a képernyőn keresztül. – Azt mondtad, egy család vagyunk. Egy falka. – Összefonta a karját a mellkasa előtt. – Egy falka sosem adja fel. Soha."


INFORMÁCIÓK

Eredeti cím: Seizure

Sorozat: Virals
Sorozat előző kötete: Fertőzöttek
Sorozat következő kötete: Code
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 424
Kiadás éve: 2014


«««««««««« (10/10)


A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése