F. Scott Fitzgerald - Azok a szomorú fiatalok


Azt, hogy nagy író volt Francis Scott Fitzgerald, nem szükséges bizonygatni. Elég, ha csak két legnagyobb művét, A nagy Gatsbyt és Az éj szelíd trónjánt említjük. E kötetben összegyűjtött elbeszélései az amerikai álom keresésének hiábavalóságát, haszontalanságát mutatja. Így például A gazdag fiú Ansonja inkább az élvezeteket és az italt kedveli, eljátssza egyetlen esélyét a boldogságra, mert fél feleségül venni azt a lányt, akit igazán szeret. A téli álmokban pedig fordítva, Dexter, aki mélyről indul, kénytelen lemondani a boldogságról, mert egyetlen nagy szerelme, Judy Jones elkényeztetett gazdag lány, aki csak saját szeszélyeinek hódol. F. Scott Fitzgerald mind a kilenc elbeszélésben hitelesen, sebészi pontossággal ábrázolja az akkori évek légkörét Amerikában, és arra mutat rá, hogy csak a pénz, a gazdagság, a luxusautó, a külvárosi nyaraló távolról sem elég, ha az embernek nincs lelke és szíve. Mert azokra, akiket szeretünk – mondja Fitzgerald – ennél többet kell áldozni.


Egyszerűen imádom Fitzgeraldot - a kultikus Nagy Gatsby-től kezdve Benjamin Buttonig bármi jöhet, amit ő írt, de még sajnos nem került sorra minden. Viszont nagyjából eddig tisztában voltam vele, hogy miket is írt Ő, vagyis hogy mik jelentek meg magyarul. Most pedig felfedeztem magamnak Fitzgerald új novellásköteteit, amelyet az életműtől eltérően nem az Európa Kiadó, hanem a fapadoskonyv.hu adott ki.

Most sem csalódtam Fitzgeraldban, hozta a szokásos formáját - a roaring twenties, vagyis a '20-as évek ad otthont történeteinek, amik mindig fájdalmas szerelmekről, őrült partikról, egy bizonyos, elmesélhetetlen életről szólnak. Oda vagyok a történeteiért, mert teljesen beszippantanak, olyan egyedülállóak, hogy nem is nagyon tudom hova tenni őket. Egyszerűen csak vannak, és kész, és van egy olyan hangulatuk, ami miatt az ember nem tudja letenni őket.

Az Azok a szomorú fiatalok több rövidebb történetet is magába foglal, nekem a kedvencem A gazdag fiú volt.


Kedvenc idézetek

"Sok olyan férfitípus létezik, akinek önzése nem tűri, ha egy nőnek humora is van"

"Ha valakitől azt hallom, hogy ő csak „egy hétköznapi becsületes, nyíltszívű átlagember”, akkor rögtön és biztosan tudom, hogy van benne valami nehezen észrevehető, de talán ijesztő deviancia , amit ő minden áron titkolni akar – és az, hogy csak egy becsületes, nyíltszívű átlagembernek vallja magát, csak álca, mellyel leplezni igyekszik szégyellni való és rendellenes tulajdonságait."

"Mindannyian furcsa szerzetek vagyunk, furcsábbak, mint ahogy azt magunk előtt is hajlandók lennénk elismerni, és ha mégis elismerjük, akkor takargatni fogjuk, nehogy valaki más is rájöjjön, hogy milyenek is vagyunk valójában."


INFORMÁCIÓK

Kiadó: Fapadoskonyv.hu
Oldalszám: 324 oldal
Eredeti cím: All the sad young men
Kiadás éve: 2014


«««««««««« (10/10)

A bejegyzés a Fapadoskonyv.hu jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése