George R. R. Martin - A Hét Királyság lovagja



A Királyvár nyomornegyedében malacokat hajkurászó Dunk élete először akkor vett váratlan fordulatot, amikor egy kóbor lovag maga mellé vette fegyverhordozónak. Tíz évvel később az újdonsült lovag élete újabb fordulatot vesz, amikor első lovagi tornáján a Targaryen-ház tagjaival vívhat. Ám aki sárkányokkal táncol, könnyen megégetheti magát…

George R. R. Martin A tűz és jég dalával párhuzamosan írt kisregényei Westeros múltjába visznek el minket, amikor még a sárkánykirályok uralják a Hét Királyságot, ám hatalmukat belviszályok és trónkövetelők fenyegetik – veszélyes és izgalmas idők egy kóbor lovag és fegyverhordozója számára. A Hét Királyság lovagja kötelező olvasmány A tűz és jég dala regények rajongói számára, és ideális ízelítő azoknak, akik eddig csak a tévésorozatból ismerték Westeros lenyűgöző világát.


Előre leszögezném, hogy nem olvastam a Tűz és Jég dala ciklus egy részét sem, szóval ha valami hülyeséget írnék, akkor szóljatok rám! :) Ettől függetlenül a bátyám, a nagy Trónok Harca rajongó rábeszélt, hogy legalább ezt olvassam el, így született meg ez a bejegyzés.

A kötet három kisregényt tartalmaz:

  • A kóbor lovag 
  • A felesküdött kard 
  • A rejtélyes lovag
Mindegyik a Tűz és Jég dala világába, Westerosba kalauzol el minket, de szerintem teljesen érthetőek a regényciklus ismerete nélkül is, ráadásul A Hét Királyság lovagja nem is tagja a ciklusnak. Nagyon tetszett a könyv, és egyre inkább gondolkozok rajta, hogy el kellene olvasnom a Trónok Harcát, és a folytatásait, mert hiába távol áll tőlem ez a műfaj (Tolkien műveivel sem ismerkedtem még meg, pedig szinte alapműnek számítanak), nagyon is elnyerte a tetszésemet. Martin meglepő részletességgel ismertetett minden egyes szereplőt, helyszínt.

George R. R. Martin méltán híres rendkívül véres regényeiről, a szereplők hullanak, mint a legyek - meglepődve tapasztaltam, hogy itt szerencsére nem volt öldöklés annyira, nem haltak meg a fontos szereplők. Ez is mutatja, hogy ez nem a sorozat része.


Szerintem minden Trónok Harca rajongónak el kell olvasnia (a Lázálommal együtt), mert ha nekem, nem Trónok Harca rajongónak is tetszett, akkor Ti imádni fogjátok. :)


Kedvenc idézetek

"Ahhoz, hogy ártsunk valakinek, nem szükséges szándék."

"A kóbor lovagok a legigazabbak a lovagok közül, Dunk – mondta neki az öregember nagyon-nagyon régen. – Más lovagok kenyéradó uraikat szolgálják, vagy azt, akitől a földjeiket kapták, mi azonban ott szolgálunk, ahol akarunk, olyan embereket, akiknek az ügyében hiszünk. Minden lovag felesküszik a gyengék és ártatlanok védelmére, de azt hiszem, mi tartjuk be leginkább ezt az esküt."

"A házasság maga a közelharc, ezt bármelyik nős férfi elmondhatja."

"A szó olyan, mint a szél, Egg. Csak hagyd, hogy átsuhanjon rajtad."


«««««««««« (10/10)


INFORMÁCIÓK

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 384
Eredeti cím: A knight of the seven kingdoms


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Imádtam a könyvet. Először a Trónok harcát olvastam (az összes eddig megjelent részét), és attól, hogy ez a könyv nem kapcsolódik az eredeti történethez, nekem nagyon megtetszett. Biztos vagyok benne, hogy el kell olvasnod a Trónok harcát. Kötelező mindenkinek. :D

    VálaszTörlés