Lauren Oliver - Delírium (Delírium-trilógia 1. rész)

Fülszöveg:

"Kilencvenöt nap, és védett leszek. Nem tudom, fájni fog-e a kúra. Túl akarok lenni rajta. Nehéz türelmesnek maradnom. Nehéz nem félni, amíg nem vagyok biztonságban, habár a delírium eddig még elkerült. Mégis aggódom. Állítólag a régi időkben az emberek megőrültek a szerelemtől. Ez a legelvetemültebb gyilkos a világon: akkor is végez az áldozattal, ha megérinti, és akkor is, ha nem."

Nagyon érdekes, izgalmas és lebilincselő kötetet tart a kezében az, aki Lauren Oliver könyvét emeli le a polcról. Egészen magával ragadó disztopikus mű, megdöbbentő téma és Oliver kiforrott, új hangja - ezek jellemzik a Delíriumot.

Az alapötlet nagyon eredeti: a jövőben a szerelem lesz a legveszélyesebb kór, amitől az emberek rettegni fognak, és védekezni fognak ellene. Végül is, igaza van: a mai világban is sok gyilkosság, öngyilkosság, egymás elgáncsolása a szerelem miatt történik, de ha eltűnne a világból, azért az sem lenne jó.

Nagyon tetszettek, üdítő színfoltjai voltak ennek az egyébként lelkileg eléggé nehéz regénynek a fejezetek elején található idézetek a szabályokat és pusztulástörténeteket tartalmazó fiktív könyvből. Ez nagyon erős, kiforrott társadalmi képet alkotott.

Egy egész fejlődési szakaszt ismerhetünk meg a könyvben, habár még csak a trilógia első kötetéről beszélünk: Lena egy komfortos, nyugodt életet él, amelyet a múlt emlékei kísértenek, de a jelen békés. Egyszer csak bombaként robban a felismerés benne a lejátszódó események sora után: vajon minden és mindenki más, mint amit hittem? A legjobb barátnője lázad, a tökéletes társadalom pedig belülről rothad. És akkor még ott vannak a Veszettek, akik igyekeznek feltűnést kelteni... Na de nem lövöm le a spoilereket, olvassátok el! :)

«««««««««« (10/10)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kiadó: Ciceró
Eredeti cím: Delirium
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 406


A bejegyzés a Ciceró kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése