MINIKRITIKA || Daniel Florion - Hitler szeretői





A dokumentumkötet igen közvetlen módon, a politikát alig érintve meséli el Hitler egész életét, azon belül elsősorban szerelmi és szexuális életét a fellelt dokumentumok, levelezések, naplók stb. alapján… Bármily meglepő, sok szeretője volt a diktátornak, akik érte-miatta öngyilkosok lettek…





Amikor a Führer-re gondolunk, nem az az első, hogy hmm, vajon milyen lehetett a szexuális élete?, sőt én még igazából soha nem is gondoltam erre. De most már rájöttem, hogy ő is csak egy ember volt, habár nagyon kegyetlen, és neki is voltak mocskos dolgai, mint mindenkinek, ha nem mocskosabbak.

Kedvenc idézetek

"Ne feledjük, Hitler életrajzainak egy része még életében, diadalmas és bukott hadjáratai előtt készült, és a nagy ember bosszújától is tartani kellett. A többi életrajz viszont már a második világháború rémtettei után íródott – ezekben a szerzők még a későbbi tényleges szerelmi életét is igyekeztek nagy ívben elkerülni. Mintha az a tény, hogy Adolf Hitlernek voltak szexuális vágyai, eleve megkérdőjelezné szörnyeteg-voltát!"

"Adolf másokat hibáztatott, ha valami nem sikerült neki. Ha nem tudott rendesen tanulni, mert nem volt hozzá esze (legyünk megengedők és mondjuk így: nem ehhez volt esze!) akkor az okot a tanárokban vagy a tananyagban kereste, vagy éppenséggel az iskolában, sőt az egész osztrák-magyar oktatási rendszerben! Mindenki hibás volt, csak ő nem. Ez a tulajdonsága, mint tudjuk, megmaradt élete utolsó napjáig."

"Ez a könyv egy beteglelkű ember szerelmi életét taglalja. Igyekszünk megvilágítani – amennyire tőlünk telik – mindazt a rosszat és kevés jót, amit Hitler bárkinek adni volt képes, vagy esetleg valóban adott is. Nem a mi hibánk, hogy ebből olyan kevés volt."

"Ha Hitler fiatal éveinek nyomorúságáról írunk, nem azért tesszük, hogy az olvasóban részvétet ébresszünk iránta. Voltak és vannak olyan emberek, akik iránt soha, semmilyen körülmények között nem szabad részvétet éreznünk.Akik tetteik miatt soha nem nyerhetik el rokonszenvünket és jobb, ha örökre megbélyegezettek maradnak. Legalább ilyen módon szolgáltassunk igazságot."

★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése