MINIKRITIKA | Márai Sándor - Ajándék az egész élet




Ünnepek és jeles napok. Márai Sándor e témakörben írt gondolatainak gyűjteménye e kis könyvecske, melynek alapját nemcsak az író szépirodalmi alkotásai adják, hanem a közéleti és publicisztikai írásai is, nemkülönben a Naplók tematikus sorai. A majd száz idézet ilyenformán a teljes életutat lefedi, hiszen a fiatalkori művektől a legutolsó Naplóig tart az ünnepi, elsősorban karácsonyi szellemi utazás, melyre e füves könyvvel kell jegyet váltani.



Szerencse, hogy karácsonykor a Libriben 399 forintért hajigálták az emberek után, és miért is ne alapon megvettem, mert különben csak úgy biztos nem vettem volna kézbe. Habár karácsony után jóval olvastam, mégis találtam benne szívmelengető gondolatokat és újra ünnepi hangulatba hozott. Sajnos nem tudok rá 10 csillagot adni, mert sok idézet nem tetszett benne. De a kivitelezés gyönyörű.

Kedvenc idézetek

"Meg kell tanítani az embereket arra, hogy a szeretet nem idill és szemforgató, beleegyezés, hanem okos és néha könyörtelen tudatos cselekvés. És meg kell tanítani őket arra is, hogy meneküljenek attól a másféle szeretettől, mely nem alázatos."

"Az ember csak úgy és annyira tud fejlődni, amennyire képes szeretni másokat, jobban, mint önmagát."

"A legtöbb ember gyáva a szeretethez. Gyáva, a szó titkos és aljas értelmében: azt hiszi, hogy a szeretet gyöngeség. Ez a hamis szeretet. Az igazi másféle: öntudatos, céltudatos, cselekvő, igen, néha félelmetesen józan és bátor. Nem elég szeretni: okosan és józanul kell szeretni."


★★★★★★★☆☆☆ (7/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése