Glenn Murphy: Gusztustalan tudomány

Miért tartják egyesek ínyenc falatnak a kukacos sajtot, míg mások undorodnak tőle?
Miért simogatunk meg bizonyos állatokat, míg másokat semmi pénzért sem érintenénk meg?
A vicces rajzokkal és meglepő tényekkel teli könyv ezeknél még sokkal hihetetlenebb furcsaságokra is választ ad. Megtudhatjuk például, miért kedvelnek egyes emberek nyilvánvalóan gusztustalan dolgokat. Kiderül, mi is az az undor, miért alakult ki az emberben, mire jó, és hogyan befolyásolja a környezet, amelyben élünk. A végére talán már nem is lesz annyira visszataszító… Készen állsz az undorodásra?
Akkor indulás! Egy cseppet sem fogsz unatkozni!



Nem tudom, mit vártam ettől a könyvtől a címe alapján, de ez aztán tényleg gusztustalan volt! :D Néhányszor a hányinger kerülgetett, aztán alkalmaztam a ne gondolj bele, ne gondolj bele, ne gondolj bele technikát. Ettől függetlenül remekül szórakoztam! :)

Ami nagyon tetszett ebben a könyvben, hogy felvonultat mindenféle gusztustalan és gyomorforgató dolgot a világ minden tájáról, kezdve a nekünk furcsa, más kultúrákban ínyencségnek számító ételeken át a furcsa betegségeken keresztül az érdekes állati szokásokon át az emberi test gusztustalanságáig. És emellett a gyerekek agyát úgy nyomja tele tudással, hogy észre sem veszik! Beszél a tápanyagokról, mikrobákról, az emberi test folyamatairól, mindenről! Bevallom, én is rengeteget tanultam belőle, így nem csak gyerekeknek lehet jó szórakozás.

Ezek mellett tartalmaz interjúkat gusztustalanságokkal foglalkozó tudósokkal, keresztrejtvényt, would you rather kérdéseket, amikre igyekszünk kiválasztani a kevésbé hányingerkeltő választ, és sok-sok érdekes képet és grafikát. Nekem nagyon tetszett, és szívesen adom majd a gyermekem kezébe, mert tudom, hogy jókat fog kuncogni az olyan szavakon, mint kaki, genny, takony, de emellett rengeteg dolgot meg fog tanulni.

Kedvenc idézetek

"A hiedelemmel ellentétben a bohócok nem kakilnak szivárványszínűt."

"Nem kell nagyon messzire mennünk, hogy gusztustalan dolgokat találjunk. Valójában a saját testünk is – pontosabban az, ami kipottyan, csurog vagy spriccel belőle – undorodásra ad okot a világ minden táján."

"Az ember az egyetlen élőlény ezen a bolygón, amely megfőzi az ételét. Nem láthatsz gyíkokat a forró köveken rovarokat sütni, mielőtt bekapnák őket… sem medvéket lazacot füstölni nyárson… sem oroszlánfalkát, amint épp frissen fogott antilopot sütnek… bármilyen jópofa is a gondolat."

"Földönkívüli: Üdvözöllek, Földlakó. Mi az, amit eszel? Te: Izé…sajtos szendvics. Sosem láttál még sajtos szendvicset? Földönkívüli: Nem. Mi az? Te: Egy szelet sajt, két szelet kenyér között. Földönkívüli: Értem. És hogyan készül ez a 'kenyér'? Te: Élesztőt teszel a megőrölt növényi magvakhoz, az egész kulimászt hevíted, amíg felpuffad, aztán szeletekre vágod. Földönkívüli: Mi az az 'élesztő'? Te: Egyfajta gomba, ami cukros anyagokon terem. Földönkívüli: Értem. És mi az a sajt? Te: A tehéntejhez hozzáadsz baktériumokat, amitől a tej megalszik. Akkor kiveszed belőle a szilárd darabokat, leszűröd róla a levet, és a szilárd részt hagyod érlelődni pár hónapig. Vagy akár pár évig. Földönkívüli: Na várj, tisztázzuk! Tehát szárított tehénlé egy éve tárolt darabkáit eszed, két szelet gombás magőrlemény közé préselve? Te: Izé…Hát, valahogy úgy. Földönkívüli: Kösz. Megyünk, keresünk egy kevésbé gusztustalan bolygót. Viszlát, haspókok!"

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Ventus Libro/Kossuth Kiadócsoport
Oldalszám: 158
Megjelenés éve: 2016

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Ventus Libro / Kossuth Kiadócsoport jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése