On My Mind 5. - Könyvtári könyvek vs. saját könyvek

Mi is az On My Mind? Úgy is mondhatnánk, hogy Mi jár a fejemben? Egy havi rendszerességgel megjelenő rovat a könyvekkel, hírekkel, újdonságokkal kapcsolatos véleményemről.
Ha érdekel titeket valami, vagy szeretnétek, ha írnék valamiről,  keressetek meg a jobb oldali kérdésfeltevő-mezőben :)

Az utóbbi időben sokat gondolkoztam, hogy mit tegyek ezzel a soha véget nem érő könyv-körrel, ami kialakult körülöttem. Szorgalmasan olvasgatom a renceziós könyveket, és cserélgetek a molyon, így egyre inkább háttérbe szorult a könyvtári regények olvasása, pedig sok olyan könyv van, amiért majd elepedek, hogy elolvassam, de nincs rá keret/idő/nem biztos, hogy megéri pénzt költeni rá. Igyekszem kialakítani valamiféle rendszert (mondjuk hogy 1 recis könyv, 1 könyvtári, 1 saját, ilyen sorrendben..), de a partnerkiadóim mindig elcsábítanak az új megjelenésükkel, szóval velük szemben esélyük sincs a könyvtári könyvecskéknek, nem hogy a saját polcomon várakozó gyönyörűségeknek, pedig vannak olyanok, hogy hű.. .*-*
Szóval most magamnak (és mindenkinek, aki hasonló dilemmában szenved), összeállítottam egy kis PRO-KONTRA listát a könyvtári- és magánkönyvtári könyvekkel kapcsolatban.

Miért jobbak a könyvtári könyvek?
  • Egy negyed könyv áráért (legalábbis a mi könyvtárunkban) annyi könyvet olvasol el egy évig, amennyit akarsz.
  • Ha nem tetszik a könyv, nincs semmi baj, visszaviszed, és hozol helyette egy másikat.
  • Nem konkrétan a könyvekhez kapcsolódik, de valami hihetetlenül jó hangulat van a könyvtárban, olyan megnyugtató és otthonos.
Miért jobbak a saját könyvek?
  • A legújabb könyvek sajnos nem mindig vannak bent a könyvtárban.
  • Nem kell előjegyeztetned egy könyvre, nem kell hónapokat várni.
  • Tökéletes állapotú könyv kerül hozzád, amit öröm olvasni.
  • Sokszor előfordult már velem, hogy annyira hozzám nőtt egy könyvtári könyv, hogy alig akartam visszaadni. A saját könyvedet addig ölelgeted és bámulod, amíg akarod, nem kell visszaadni senkinek.
  • Nincs határidőhöz kötve az olvasás.
  • Olyan jó, hogy megtelik a polc könyvekkel. :)
Igazából több érvet tudtam felhozni a saját példányú könyvek mellett, de én mégis imádom a könyvtárat, szóval ez a küzdelem döntetlennel zárult számomra. :)

Nektek mi a véleményetek? Inkább könyvtárba jártok, vagy vásároljátok a könyveket? Írjátok le kommentben, érdekel. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése