Dan Wells: Fragments - Töredékek (Részlegesek-trilógia #2)

Dan Wells hazánkban is igéretesen mutatkozott be, a külföldön hatalmas sikert aratott Nem vagyok sorozatgyilkos című kötetével, a Partials trilógiája pedig még nagyobb siker kint.

Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.
●●●

Hű...nem volt még egy olyan könyv, aminek ennyire vártam volna a folytatását. Egyszerűen nem tudtam letenni, 4 nap alatt olvastam el (524 oldal) mert annyira de annyira tetszett, hogy nem tudtam megállni. Most pedig sajnos várnom kell, hogy kijöjjön a 3. rész, a Ruins, aminek a borítóterve egyébként fantasztikus, a legjobb a trilógiában. :)

Ritka, hogy egy folytatás felülmúlja a trilógia 1. részét, de ez most sikerült. Akármely könyvét olvasom Wellsnek, mindig elámulok, hogy tud valaki ilyen szövevényes történetet kitalálni...

Ami a legjobban tetszett, hogy a Partials függővége már eleve izgalmas dolgokkal kecsegtetett, a Fragments kezdete pedig rátett egy lapáttal, ugyanis váltott nézőpontokban mesélte el a történetet. Így bár távol voltak egymástól, tudtunk arról, hogy mi történik az emberi közösségben Marcus jóvoltából, a részlegesek mindennapjairól Samm által, és persze a fő szál, Kira vándorlása állt a középpontban. Egy fejezetig Ariel hangja is megszólalt, amikor Marcus elhagyta a szigetet, így nem maradtunk informálatlanok a szigeten folyó eseményekről.

Az előző könyvben már felkeltették a figyelmemet (és ezt ki is emeltem a beszámolómban) a génmódosítással kapcsolatos részek, és a Töredékekben majdnem 100%-ban a ParaGen volt a középpontban, illetve a tevékenysége. Kira olyan szépen felgöngyölítette a rejtélyt, kezdve a prototípusoknál egészen a Tröszt tagjaiig, hogy olvastam volna még több száz oldalon át.

Az, hogy Wells összekötötte a történet különböző szálait különböző kis trükkökkel, érthetővé és izgalmassá tette a történetet. Ilyen volt a kapcsolás, és a rádióállomás Afa házában.

Sokak kedvenc szereplője, Marcus itt is sziporkázott, megmutatta egyedülálló humorát, és megtudtuk életének apró kulisszatitkait, de engem még mindig nem győzött meg, nem állok be a sorba a Marcus-fanok közé, Samm-párti vagyok. :))

spoiler

Volt pár rész, mikor a fejem csapkodtam volna a falba legszívesebben. Mikor Kira megbízott Heronban...Még nem derült ki, talán majd a Ruins-ban, hogy végül is a csalódottság vezérelte, vagy mindvégig besúgó volt.

A másik dolog, amikor azt hittem, földhöz vágom a könyvet (pedig ilyet nem szabad!! :D), mikor Calix megcsókolta Sammet. Mármint...nekem Samm és Kira már azóta, hogy Kira foglyul ejtette Samm-et, az OTP (= one true pairing. Nem a bank...:D Ez egy, a "fangirlök" által használt kifejezés, amit magyarul "Egyetlen tökéletes párosítás"nak fordítanék), szóval azt, hogy valószínűleg Samm első csókja nem Kira volt mélységesen felháborított...:D 

Amikor pedig Samm megcsókolta Kirát, és megígérte neki, hogy megtalálja, elkezdtem sírni. Majdnem 1000 oldal, és 2 könyv kellett hozzá, de megtörtént! Szóval Marcus elhúzhat a francba. :)

Jó, ez kicsit érzelmesre sikerült, de hát pont ilyen hatással volt rám ez a könyv.

spoiler vége

Szóval mindenképp olvassátok el, ha pedig nem olvastátok a Részben embert, akkor azzal kezdjétek, mert
egyszerűen hihetetlen és eszméletlen és ajj jelenjen már meg a Ruins..

«««««««««« (10/10) [Reálisan 100/10 :))]

(És egy kérdés, hátha valaki tudja a választ: a borítón a pasi Samm?)
___________________________
Eredeti cím: Fragments
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 524
Kiadás éve: 2013

A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése