Rubin Eszter: Bagel

Kohav Virág Bagel boltjában a törzsvendégek sorsát ismerjük meg a regénnyé összeálló novellafüzért olvasva, amely a zsidóság, az iszlám, az istenkeresés, a szex, a gasztronómia, a gasztrománia és a húsevés filozófiai kérdéseit járja körül, sokszor szatirikus vagy abszurd módon új nézőpontokat mutatva. Könnyen magunkra ismerhetünk a szereplőkben, akik mind keresnek valamit, valakit, de leginkább válaszokat próbálnak találni, a megoldás azonban mindig kívül esik az általuk megismerhető eseményhorizonton. Rubin Eszter második kötete, a Bagel ott kezdődik, ahol Barhesz című első regénye véget ért. A korábban megismert családtagok azonban háttérbe vonulnak és új karakterek lépnek színre, így a Bagel önálló történetként is olvasható.



Rubin Eszter neve nem ismeretlen számomra, korábban hallottam már a Barhesz című könyvéről, de valahogy sosem volt bátorságom nekikezdeni. A téma eléggé távol áll tőlem, és hát nehezen lépek ki a komfortzónámból. De amikor megláttam, hogy megjelenik a Bagel, és elolvastam a fülszövegét, tudtam, hogy meg kell próbálnom. És nagyon örülök neki, hogy megtettem.

Dolgok, amikhez a Bagel meghozta a kedvem:

  • Bagelt enni
  • Bagelt sütni
  • Elgondolkozni a világ nagy kérdésein
  • Összeülni a barátnőmmel egy kávézásra


A Bagelt az egyik elolvasott könyvemhez sem tudnám hasonlítani, annyira komplex, annyira egyedi, annyira erős hangja van, hogy nem ismerek hozzá foghatót. A könyv alapvetően kisebb történetek halmaza, amelyek értelmezhetők külön-külön is, de egy nagy egész részeként is. Én sorban, regényszerűen olvastam. Voltak olyan kis szösszenetek, amik jobban tetszettek, és voltak, amelyek kevésbé, de összességében mindegyiket nagyon szerettem. Tetszett, hogy nem mindegyik egy kaptafára készült, a novellák nagyon változatos témákat vitattak meg: volt itt szó a házasságról, magányról, szeretetről, szexről, húsevésről, főzésről, vallásról, hagyományokról, történelemről, politikáról, szóval tényleg mindenről. Ezeket a kis történeteket a vissza-visszatérő és állandó szereplőink fűzték össze, valamint a saját életükre és tapasztalataikra vetítették le a történetek tanulságát. Nagyon aktuálisnak érzem a novellák témáját, hiszen több történetben is megjelenik például a menekültválság, de olyan öröklétű dolgokat is új perspektívába vezet, mint a vegetarianizmus, holokauszt. Az is nagyon megnyerő volt számomra, hogy sok érdekes receptet találunk a könyvben különböző kóser és kevésbé kóser ételekre, egy párat biztosan kipróbálok.

Képtalálat a következőre: „bagel gif tumblr”

Néhol vicces, néhol komoly, néhol szarkasztikus és van benne egy jó nagy adag igazság, az biztos. Nem vártam ennyire mély gondolatokat ettől a könyvtől, de nagyon elgondolkoztatott és sok új dologra rávilágított. Szerintem nagyon tanulságos és érdekes, én nem bírtam letenni sem. És ha esetleg attól félnétek, hogy nem olvastátok a Barheszt, ezért nem értenétek, ne féljetek: abszolút érthető és élvezhető önálló kötetként is. De az biztos, hogy én ezek után a Barheszt elolvasom. Meg mindent, amit ez a nő ír.

Kedvenc idézetek

A módszerem nagyon egyszerű, bármilyen dilemmára alkalmazható. A kérdést az univerzum méreteihez arányítva kell magadnak újra feltenned, rögtön jelentéktelenné válik a probléma.

Eszedbe jutott már, hogy a háború után a zsidók nem ültek be német éttermekbe, ruhájuk alatt kézigránátokkal felszerelkezve? Nem robbantottak kávézókat és buszokat, pedig biztosan nagyon megértő lett volna velük a világ közvéleménye. Szimpátiatüntetéseket szerveztek volna az öngyilkos zsidó merénylők mellett, akik kabátjuk alatt testükre szerelt bombáikkal ártatlan német áldozatokat, családokat, gyerekeket válogatás nélkül tépnek darabokra. Meg lehetett volna érteni, elvégre mennyit szenvedtek szegények a koncentrációs táborokban.

Ha a közel-keleti menekültekre gondolsz, jobb, ha tudatosítod magadban, hogy hamarosan elfelejtheted, milyen demokráciában élni, és örülhetsz, ha kilátsz a burka mögül.

Csak annyit kell tenni, hogy az eddig magától értetődő dologra hirtelen bizonyos távolságból tekintesz, rácsodálkozol, és mindjárt egészen elképesztő lesz.

A hús bizalmi kérdés, hentest ugyanolyan körültekintően kell választani, mint nőgyógyászt vagy fogorvost.

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 208
Megjelenés éve: 2016

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés az Athenaeum kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése