Jónína Leósdóttir - Halálkomoly

A ​​helyzet egyértelmű. Bárki is írta a verset, borzalmas ­lelkiállapotban van, talán már élni sem akar. Ez egy segély­kiáltás! De vajon ki küldte? Helga egy furcsa cetlit talál a konyhaasztalon, miután egy feladaton dolgoztak együtt az iskolai angolcsoport­tal. A lapon egy elmondhatatlanul szomorú vers olvasható. A lány elindul, hogy felkutassa a szerzőjét, és megpróbáljon segíteni neki, ám a keresés jóval nehezebbnek ­bizonyul, mint várja. Öten voltak nála azon az estén, és a lány ­hiába igyekszik, egyre kérdésesebb, melyikük ­írhatta a verset, az idő pedig vészesen fogy. A nyomozásba Helga fura ikertestvére és legjobb barát­nője is bekapcsolódik, akiknek azonban egy egészen más természetű ügy ­alaposan elvonja a figyelmét. A Halálkomoly egy humoros thriller halál komoly és halá­lo­san komolytalan helyzetekről, amelyekkel előbb vagy utóbb mindenki találkozik… JÓNÍNA LEÓSDÓTTIR 1954-ben született. Év­tizedeken keresztül újságíróként dolgozott, később ­pedig Izland egyik legnépszerűbb szerzőjévé vált ­ifjúsági- és felnőttregényeivel, melyekért számos kitünte­tés­ben részesült.


Nagyon szeretem a Tilos az Á könyveit, talán ők a kedvenc kiadóm, mert annyira jó érzékkel válogatják össze a kiadványaikat, hogy hihetetlen. Több könyvet is olvastam tőlük, mindegyik telitalálat volt számomra egytől-egyig, így már a fülszöveget sem kell elolvasnom, a kiadó neve számomra garancia a minőségre.

A Halálkomoly fülszövegét sem olvastam el, bár a borító alapján már volt egy kis sejtésem, hogy mibe is fogok csöppenni. Tetszett, hogy egyből a dolgok közepébe csöppentünk, nem kellett sokat várni, hogy beinduljon a cselekmény. Tetszett, hogy az írónő Helga és Hákon, a két nagyon eltérő személyiségű iker szemszögéből mutatta meg azt, hogy egy ilyen problémára melyik az a két mód, ahogyan reagálhat az ember: az egyik, ha komolyan veszed, a másik, ha nem. Ez a kettős szemléletmód végigkísérte a könyvet, így láthattuk, hogy melyik testvér mit tekint jelentősnek és mit nem. Az elején Hákont leírtam 'tipikus fiúnak", akit semmi nem érdekel, bunkózik mindenkivel, de a végére egészen megérkezett és lehullt a lepel a gyengédebb oldaláról is. Ehhez a pároshoz jó kiegészítő volt Helga barátnője, Líney, aki egy kicsit mindkét pólus felé húzott, és egész jó ötleteivel segítette a nyomozást.

Ha az ember szarul van, akkor tök mindegy, hogy éppen süt-e a nap.

Tetszett, hogy nem volt feleslegesen túl hosszú. Lehetett volna tovább húzni, hetekig nyomozni egy személy után, megfigyelni, leskelődni utána, de minek? Ez pont elég volt így, ennyiből is megismerhettünk 8 teljesen más személyiséget, és azok mélységeit.

Az is tetszett, hogy a szerző megpróbál egy kicsit befolyásoló, nevelő hatással lenni az olvasóra. A tipikus előítéleteket (a melegek lányosak, a csinosan öltözködő lányok "ribancok") a szereplők szájába adja, majd egy-két jó érvvel meg is cáfolja ezeket az előítéleteket. A másik, ami hatalmas pluszpont, hogy nagyon mental health pozitív az egész könyv: nem ítéli el a depressziót, a szorongást, betegségként azonosítja őket, komoly dologként, ami becsülendő, és szinte minden fejezetben tüneteket, jellemzőket, fontos infókat sorol fel az öngyilkosságról és a depresszióról, hátha olyan ember olvassa épp a könyvet, akinek ez sajnos épp ráillik az élethelyzetére.

– Nem, Helga, kevés olyan embert ismerek, akiről kevésbé tudnám elképzelni, hogy depressziós legyen, mint te. Valahogy egyszerűen nem az a típus vagy. (…) – A depresszió betegség. El tudod képzelni, hogy valamikor azt mondjad, hogy én nem az a típus vagyok, akinek tüdőgyulladása vagy veseköve vagy ilyesmije lehet?

Az, hogy kié volt a vers... őszintén meglepett. Teljesen másra számítottam, spoiler jelöld ki! azt hittem, hogy Líney-é vagy Hákoné lesz a vers, valahogy azt hittem, ilyesfajta csattanó lesz benne. Bár ez a befejezés nekem nagyon tetszett, hiszen végérvényesen kiderült, hogy a vers írója nem tervez öngyilkosságot, de Helga a nyomozásával felnyitotta más szemét, és talán ha ez nem történik meg, az illető nem kér segítséget. :)


Szereplők



Kedvenc idézetek

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítségre van szüksége ahhoz, hogy kibogozzon valami olyat az életében, amivel egyedül nem tud megbirkózni, vagy ilyesmi.

Gondoltad volna, hogy mindenki izzad? Így működik a testünk. Sőt, durvábbat mondok: te is izzadsz, akár méltóztatsz ezt beismerni, akár nem. Bizony, és pont ugyanannyira, mint mi, többiek!

Néha jót tesz, ha az ember hagyja, hogy az agya még egyszer végigszkennelje a mondandóját, mielőtt kieresztené a száján.


Információk
Képtalálat a következőre: „megrendelem”Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 230
Eredeti cím: Upp á lif og dauda
Kedvenc jelenet: Hákon, Helga és Líney beszélgetései Líney szobájában
Kedvenc szereplők: Líney, Helga
Utált szereplők: Svavar, Kjartan Orri

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Tilos az Á kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése