Scott Hawkins - Az Égett-hegyi könyvtár

Egy eltűnt Isten.
Egy könyvtár az univerzum titkaival.
Egy nő, aki túl elfoglalt ahhoz, hogy észrevegye megkövült szívét.
Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.Azt mondják, a külső megfog, a belső megtart. Ez a mondás erre a könyvre abszolút igaz. Amikor megláttam a külföldi borítót, azonnal beleszerettem, és el sem olvastam, miről szól, csak ment a kívánságlistámra. Aztán kiderült, hogy a Fumax kiadja a könyvet, és borzasztóan örültem. A magyar borító annyira nem nyerte el a tetszésemet, de ettől függetlenül gondoltam, mégis teszek egy próbát. És abszolút megérte.

Carolyn vérben ázva, mezítláb, egyedül sétált a kétsávos aszfalton, amelyet az amerikaiak 78-as országútnak hívnak.

Szeretem az ilyen egyedi történeteket, amikben az író egy egész új világot tár elénk. Hawkins olyan világot teremtett, ami egy kicsit fantasy, egy kicsit disztópia, és nem szűkölködik horrorisztikus jelenetekben. A körmömet lerágtam izgalmamban, annyira feszes volt a tempó és izgalmas a cselekmény. Azt kell mondanom, hogy ismét nem csalódtam a Fumax igényes könyvválasztásában.

Carolynt, az egyik főszereplőt Jess Glynne-ként képzeltem el. :)

Azon kívül, hogy mint már elmondtam, a cselekmény nagyon pergő és izgalmas, a szereplők is egészen egyediek és a regényt átszövi egy jófajta humor, sokszor hangosan nevettem egy-egy párbeszéden vagy jeleneten.

Attól függetlenül, hogy a magyar borító megosztotta az olvasóközönséget, el kell ismernünk, hogy a könyv külcsínye fantasztikus lett: imádom a könyv gerincét például, nagyon izgalmas! És a fülszöveg és nagyon jól érzékelteti, hogy milyen fantasztikus könyvet is veszünk a kezünkbe. 

Kedvenc idézetek

– Matematikát tanultál?
– Csak érintőlegesen. Miért?
– Ismered a regressziós teljesség koncepcióját?
Carolyn már hallotta ezt a kifejezést valahol, de nem tudta felidézni a jelentését.
– Nem.
– Az a lényege, hogy bármilyen mélyen érted is meg az univerzumot, bármennyi rejtélyt oldasz is meg, mindig találsz mögöttük új, még mélyebb rejtélyeket.

A lelki nyugalom nem a konfliktus hiánya, hanem az azon való felülkerekedés képessége.
INFORMÁCIÓK
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 390
Megjelenés éve: 2016
Eredeti cím: The Library at Mount Char
Műfaj: thriller, fantasy, horror

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre

1 megjegyzés: