Stephen Chbosky - Egy különc srác feljegyzései

Fülszöveg: Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.
A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény-es ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.


Különleges, nagyon különleges regényről beszélünk...Nem is csodálom, hogy világszerte best-seller lett, ugyanis egy nagyon gyakori élethelyzetet mutat be, a célközönség pedig ugyan a tinédzser társadalom, mégis szerintem kiváló olvasmány lehet a család összes tagjának. A nagy trió..

Charlie egy szeretetreméltó, kívülálló kamasz srác, akinek (mint szerintem oly sokunknak) problémái vannak az iskolával, nehezen birkózik meg az érzelmekkel, és múltját egy sötét titok övezi.

Patrick megtestesíti mindazt a halmozott kirekesztettséget, és különcséget, ami miatt egy ember
kiközösítenek az osztálytársak, mások pedig a világ legjobb fejének tartanak valakit. Számomra ő az egyik legszimpatikusabb szereplő.

Sam önértékelési problémákkal küszködik, de egy nagyon törődő, rendes lány, aki többre értékeli a személyiséget a külsőnél. Mint mindenki, ő is követett el hibákat, de belátja őket, és tanul belőle.

"Azt a szerelmet viszonozzuk, amit megérdemlünk"

Nagyon érdekes, egyedi érzést ad a könyvnek a napló/levélformátum. Ezt nem lehet száz százalékosan eldönteni, ugyanis Charlie levelekben meséli el az életét, de a címzett viszont fiktív, így naplójellegűvé válik az elbeszélés. A cselekmény egy iskolaévet ölel fel, ami nem teszi terjengőssé, de nem is zárja rövidre a történetet, épp elegendő, élvezhető. Végigkövethetjük, hogy ismeri meg önmagát és az életet Charlie, hogy hogy fordul fel fenekestül az élete, és hogy jön rá mindenki a környezetében, hogy ő már nem az a kisfiú, akinek eddig gondolták.

Imádtam azokat a részeket, amikben Charlie cigizett/ivott/drogozott, mert olyan kis esetlennek tűnt, mint egy fészekből kiesett kiscsibe, mégis Chbosky odafigyelt rá, hogy ne a kábítószerek melletti lobbizásnak tüntesse
fel Charlie cselekedeteit, mindig egy apró tanító célzatot tűzött hozzá ezekhez a fejezetekhez.

Nagyon korhű lett az egész könyv, ugyanis habár kortárs regény, friss megjelenés, mégis teljesen vissza tudta adni a 90-es évek hangulatát a kazettás magnóval és a vezetékes telefonnal, a színes nyomtatás ritkaságával.

Nagyon jó lett a filmes borító, ami nem hatásvadászként hat, mint sok esetben, sokkal inkább a könyv elválaszthatatlan védjegyeként, tartozékaként jellemezhető. A színek nagyon dinamikusak, és a filmből készült kép is nagyon hangulatos.

A könyvből filmadaptáció is készült, ugyanezzel a címmel, ami szintén világsiker lett, olyan színészek közreműködésével, mint a Harry Potter filmekből ismert Emma Watson, vagy a szintén híres könyvfőhős Percy Jackson megtestesítője, Logan Lerman.



Mindenkinek jó szórakozást kívánok a könyvhöz, feltétlenül olvassátok el, megéri! :)

Értékelés : «««««««««« (10/10)

__________________
Kiadó : Alexandra
Kiadás helye: Pécs
Kiadás dátuma: 2012
240 oldal
Bolti ár: 2699 Ft


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

3 megjegyzés:

  1. Ó, akkor mostmár 100 %, hogy felkerül a kívánságlistámra. :)

    VálaszTörlés
  2. tényleg nagyon jó könyv. :) majd kíváncsi vagyok a véleményedre, ha elolvastad! :)

    VálaszTörlés
  3. Hogy ebből film is készült? Hát azt azonnal látnom kell.

    VálaszTörlés