Diane Chamberlain - Titkok örvénye

Fülszöveg:

„Kedves Anna! Nehéz papírra vetni mindazt, amit el kell mondanom, de tisztában vagyok vele, hogy végigolvasni sokkal nehezebb, és nagyon sajnálom…”

Ez a félbeszakadt levél az egyetlen nyom, amelyből Tara és Emerson kiindulhat legjobb barátnőjük, Noelle öngyilkosságának okait kutatva. Minden, amit tudtak róla – szülésznői hivatása, bátor kiállása az igaz ügyek mellett, családja és barátai iránt érzett szeretete –, olyan ember benyomását keltette, aki ragaszkodik az élethez. Miért választotta mégis a halált?
Túl sok mindenről nem tudtak.
A levél és egy szívszaggató titok felfedésével a két nő lassan rájön, hogy valójában mégsem ismerték jól Noelle-t, s miközben egyre inkább kirajzolódik előttük bonyolult személyisége, szerelemmel, árulással, részvéttel és csalással is szembesülniük kell.
A „Titkok örvénye” izgalmas regény, amely mindannyiunk számára felteszi a kérdést: mi az, amit már nem lehet megbocsátani?


Ez a könyv egyszerűen valami elképesztő! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi könyv elolvasása után még meg tud lepni valami, de nagyot tévedtem. A molyos értékelésekből sejtettem, hogy jónak ígérkezik a történet, de hogy ilyen izgalmas legyen...ezt nem is reméltem.

Igazából nem szeretnék nagyon belemenni a részletekbe, nehogy olyat írjak, amivel lelövök egy meglepő fordulatot, hiszen azokban bővelkedik a regény. A fülszöveg elolvasása, és az első pár oldal után nem is gondoltam, hogy ilyen izgalmas történet tárul elém. Egymást érték a fordulatok, még alig tértem magamhoz az egyik fordulatból, máris jött a másik, ezzel lendületes és olyan izgalmas lett a könyv, hogy alig bírtam letenni. Olvastam itthon, a buszon, az iskolában, a buszmegállóban, a kocsiban, a bevásárlóközpontban, mindenhol, és nagyon csalódott lettem, mikor véget ért, szerintem bírtam volna olvasni még háromszor ennyi oldalon keresztül. A sok, szövevényes fordulat nem tette összecsapottá, és terjengőssé a művet, nem erőszakolta le az olvasó torkán, nem tette nyilvánvalóvá a történéseket, hagyott helyet annak, hogy az olvasó beleélhesse magát, és a részleteket ráhagyta. Igazából azt figyeltem meg a leginkább, hogy szívesen elolvasnám a történet főszereplőinek, Noelle-nek, Tarának, Annának vagy Emersonnak a történetét egy-egy külön könyvben is, és úgy sem lenne lapos és egysíkú, hiszen mindannyiuknak annyira szövevényes a múltja és sokatmondó a története! De nem lehet szétválasztani a szálakat, annyira összefutnak, összesimulnak, és így együtt alkotnak egy kerek egészet, ami ez a csodálatos könyv. Végigizgultam a könyvet, és az sem segített a helyzeten, hogy a könyv utolsó 30 oldalára bevágtak egy olyan megdöbbentő csavart, ami kirobbantotta az olvasót a meggyőződéséből, elhitetett vele egy magyarázatot az eseményekre, és az ellenkezőjét, a szinte lehetetlent szőtte be a sorokba.. Egyszerűen csodálatos volt.



A szereplők nagyon jól kidolgozottak, és a múltjuk, jelenük és jövőjük rengeteg ponton összefut, majd eltávolodik, és újra. Érdekes, hogy megváltozott a véleményem a szereplőkkel kapcsolatban, főleg, amiről szerintem többen is beszámolhattak, Noelle-lel. Az elején mindenki szentnek és jó embernek tartotta, aztán szépen lassan lerombolódott ez az imázs, ahogy egyre több titok derült ki Noelle múltjából, és maradt a meztelen igazság, amellyel csak két dolgot tehetünk: vagy elfogadjuk, vagy bosszankodunk miatta. Ezt nem lehet megváltoztatni.

Hadd szóljak egy szót még a könyv borítójáról is. Annyira szép! Melegséget áraszt, és olyan megnyugtató ránézni, még ha a történet egy kicsit fel is zaklatja a lelket, és megrengeti az emberismeretünket: vajon tényleg az a legjobb barátom, akinek mutatja magát?

Igazából minden korosztálynak ajánlanám a könyvet, és minden élethelyzetre. Négy hang szólal meg a könyvben: Emersoné, a kávézót vezető anyukáé és baráté ; Taráé: azé az édesanyáé, akit tragédiák sorozata ért, és a lányával is meggyűlik a baja, Graceé, Tara lányáé: akinek a szemén keresztül megláthatjuk az igazságot a kamaszok érzelemkirohanásairól, és hogy mit gondolnak az élet dolgairól ; és Annáé: a tragikus sorsú édesanyáé, aki talán mindkét lányát elvesztheti örökre. Olyan ez a történet, mint egy tetoválás: először felzaklat, de örökre nyomot hagy benned.

Értékelés: «««««««««« (10/10)

_____________________
Kiadó: Alexandra
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve: 2013
424 oldal
Bolti ár: 2999 Ft (simán megéri, ha engem kérdeztek :))


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése