John Green - Csillagainkban a hiba






Fülszöveg: A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…






Még annyira a könyv érzelmi hatása alatt vagyok, hogy noha 3 órája fejeztem be, még idő kellett hozzá, hogy abbahagyjam a sírást, és meg tudjam írni ezt a cikket. Ez a könyv egyszerűen...lélegzetelállító. Kiütötte a "Kedvenc könyv"nek járó trónról Suzanne Collins Éhezők viadala trilógiáját, és nagyon nehéz lesz más könyveknek felülmúlni ezt a csodát.

Ez volt az első könyv, amit teleragasztottam post-itekkel, és feljegyeztem minden apróságot, amit imádtam benne, hogy mikor ajánlom nektek, nehogy valamit kihagyjak. Úgyhogy most vázlatpontokba szedném ezeket.

  • Először is az idézetek...Egyszerűen imádtam őket. A kedvenceim:
"A depresszió a haldoklás mellékhatása."
"Egy olyan hullámvasúton ülök, amely csak felfelé megy."
"Vannak olyan könyvek, amelyekről nem lehet beszélni másoknak, olyan különlegesek, ritkák és a tieid, hogy az érzelmeidet reklámozni árulásnak tűnik." (pontosan ugyanígy érzek ezzel a könyvvel kapcsolatban. :)) 
"Ez a baj a fájdalommal(...)megköveteli, hogy érezzék" 
 "Nem csillagainkban, Brutus, a hiba, Hanem magunkban."
"A világ nem kívánságteljesítő gyár." 

  • Nagyon tetszett, hogy Hazel és Augustus kendőzetlen őszinteséggel beszéltek a betegségről, és megnevezték azt a jelenséget, amiről mindenki azt hiszi, hogy ennyi jár nekik, ám ez őket idegesíti. Ez a "rákprémium". Amikor mindent megkapnak, csak azért, mert rákosok. És ez szerintem érdekes, mert az ember bele se gondol, hogy a túlzott törődés és körülugrálás a betegek számára terhes lehet, ugyanis szeretnék magukat teljes értékű embernek érezni, és nem megkapni mindent, amit az átlagember nem kaphat meg.
  • Imádtam, hogy Augustus Hazel Grace-nek hívta Hazelt, ez annyira udvarias és olyan gesztus volt, ami két embert összeköt.
  • Az "oké" lett az új örökké.
  • A regény üde színfoltjai voltak a gyerekek és Peter VanHouten író levelei.
  • A könyv sokkal nagyobb mondanivalót hordoz, mint azt elsőnek gondolnánk.
  • A könyv egyik legfontosabb erénye, hogy tanulságos. Hogy megtanít értékelni az életet, átlátni a másik ember megkeményített álarcán és szeretni. 
  • A könyv az amerikai, eredeti megjelenéstől eltérően nem a felhős borítóval jelent meg, ám a magyar borító éppúgy, ha nem jobban illik a könyvhöz. A védőborító 3D hatású, megérinthető, a belső fülön pedig megtaláljuk a nagy kritikusok gondolatait és az író, John Green rövid életrajzát, portréját. A kék és a fekete egyedülálló találkozása nagyon jó összhatást okoz.
  • Meglepett, hogy mi rejtőzik az író Peter Van Houten gorombasága mögött, és amikor megismertük, nagyon gyűlöltem a bunkósága miatt. De utána megértettem, hogy mi rágja belülről, hogy miért olyan, amilyen, ám így is tüske maradt bennem miatta.

Egyetlen dolog volt, ami hiányérzetet keltett bennem, az pedig a befejezés. Mi lett Hazellel? Mi lett a Mennyei Megbántás folytatása? Titkon abban reménykedem, hogy lesz folytatás, ám ez nem valószínű. Viszont nem ez egy jó könyv dolga? Elfeledteti az olvasóval, hogy egy könyvnek egyszer vége van, úgy olvasol végig 291 oldalt, hogy bárcsak sose jönne el az utolsó lap. Kérdéseket hagy maga után, belevésődik az emlékeidbe, és bár én nem vagyok egy sírós típus, az utolsó 100 oldalt szabályosan végigsírtam.
A könyvnek nagy visszhangja van világszerte, a tumblr.com oldalt (ahonnan egyébként az illusztrációkat szereztem) elárasztják a rajongók illusztrációi, és véleményei.

spoiler következhet

Meglepett a fordulat, hogy ki nem élte túl a betegséget, ugyanis mikor találkoztak, Hazel beteg, Augustus pedig tünetmentes volt. Miért kellett ennek így történnie? :( Végig egy másik végkifejletre számítottam, így nagyon meglepett a fordulat. De hát a kiszámíthatóság nem izgalmas, nem igaz? 

spoiler vége

Jó hírem van!! :)
Filmadaptáció készül a könyvből. A forgatások már megkezdődtek, és a filmet 2014 június 6-án láthatjuk remélhetőleg a hazai mozikban is. Hazel szerepében Shailene Woodleyt, Augustusként pedig Ansel Elgortot láthatjuk. Kíváncsian várom. :)


Mit gondoltok a szereplőkről? Szerintetek alkalmasak a szerepre, vagy esetleg máshogy képzeltétek el őket?

Értékelés:   (10/10)

________________
Kiadó Gabo
Kötés
 Kötött
Fordította Bihari György
ISBN 9789636896171
Kiadási év 2013
Oldalszám 296

A bejegyzés a Gabo Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

2 megjegyzés:

  1. Mindkét szereplőt teljesen másképp képzeltem el:(

    VálaszTörlés
  2. Ezt a könyvet kivételesen először elolvastam, csak utána néztem meg a filmet.
    Teljesen elégedett voltam a szereplőkkel.

    VálaszTörlés