Ugrás a fő tartalomra

Jay Asher, Carolyn Mackler - Kezünkben a jövőnk

Fülszöveg: 1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok és a legjobb barátok is voltak egyszerre. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük… Ezért is olyan kínos most ez a találkozás, amikor Josh – édesanyja kérésére – átviszi Emmának az Amerikai Online (AOL) cégtől postán kapott CD-ROM-ot. Később a kapott anyag feltöltése után Emma automatikusan a Facebook oldalán találja magát – csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Felfedezését nyomban megosztja Joshsal is. Legnagyobb megdöbbenésükre tizenöt évvel későbbi önmaguk és életük tárul fel előttük, ám valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük megváltozott. Kénytelenek szembenézni azzal, hogy mit csinálnak jól és rosszul az életük során, ugyanakkor szembesülniük kell azzal a ténnyel is, hogy a jelenben meghozott döntéseik hatással vannak nemcsak a jövőjükre, hanem a jelenükre is.
A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!


Egészen érdekes témát boncolgat a könyv, talán a korunk legnagyobb "pestisét", ami lehet áldás és átok is egyszerre: a Facebookot. Nagyon új, nagyon modern megközelítés, amit imádok a kortárs irodalomban: ez tényleg nekünk szól, a mi nemzedékünknek. Asher és Mackler a jelent a múltba és a jövőbe helyezték, és megalkottak egy szürreális párhuzamos univerzumot, egy hihetetlen, szövevényes cselekményt. A történet több síkon fut, és nagyon korhűen mutatja be az olvasóknak Emma és Josh világát 1996-ban. Külön tetszettek a jövőbeli Facebookos megosztások, nagyon belepasszolnak a mű világába.
Nekem szerencsére nincs Facebookom, és a regény fel is hívja a figyelmet arra, hogy ennek mi az előnye. Összekuszálja az ember életét, problémák, viták forrása, és egyéb veszélyes dolgokat is vonz. Az írók egy nagy tanulságot rejtettek el a könyv sorai között, amihez kell egy kis élettapasztalat, hogy megértsük. Hogy az egyik kedvenc írómtól idézzek:

"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni."
(J.K. Rowling - Harry Potter)

Ajánlanám gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mert nagyon tanulságos, de egyben szórakoztató könyv. Az egyik kedvencemmé vált.

Értékelés:   (10/10)

Megjegyzések

  1. Ez volt az első olyan könyvem amit nem azért olvastam el mert kötelező olvasmány és muszáj hanem mert érdekelt. És azóta is nagyon szeretem és Jay Ashert is mint írót.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése