Alice Sebold - Komfortos mennyország

_______________
Európa Kiadó
2003
368 oldal
Fülszöveg: Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább. 
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket? 
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni. 
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.


Alice Sebold debütáló regénye mélyen megérintett. Mindig is foglalkoztatott, hogy mi visz rá valakit az erőszakra, hogy miért ilyen ez a világ, amiben élünk. Hogy hogy nem sajnálja meg az illető az áldozatát, hogy miért van tele a híradó mindenféle szörnyűségekkel. A könyv egyből a közepébe vág. Nem kezdi tájleírással, nem vetíti előre, hogy a főhősünk, Susie milyen
csodás életet élt. Egyből szembesülünk a kegyetlenséggel, amit a szomszéd elkövetett, rideg, szókimondó őszinteséggel megírt elbeszélésben. Teljesen beleéltem magam, megborzongtam...
A könyv sikerére tekintettel filmadaptáció is készült belőle. Az adaptációk mindig is megosztották a nézőket, a "könyv jobb volt, mint a film" és a "film jobb volt, mint a könyv" pártiakra, de szerintem ez erősen szubjektív. Attól is függ, hogy az ember először elolvassa-e az adott művet, vagy pedig a film hatására kezd neki. Én előbb olvastam a könyvet, de szerintem jobb lett volna fordítva, ugyanis nagyon összezavarja és átértékelésre készteti a nézőt/olvasót, hogyha a filmben sokkal másabb egy-egy karakter, mint a könyv lapjain. Ez persze egyénfüggő.

Nagyon tetszett a könyvben a szereplők jelleme. Egyszerűen csodálatosan ki lett dolgozva mind a családtagok, mint a szomszéd erőszaktevő jellemrajza, de legfőképpen az utóbbié. Egy beteg, bomlott elméjű embert ismerhetünk meg a könyv sorait olvasva, és végigkövethetjük, ahogy egy család összeroskad a gyász terhe alatt.

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet. :)

Értékelés:   (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése