Erlend Loe - Fvonk

A norvég kisember, Fvonk élete nem éppen gondtalan: belekeveredett a Mozogj és Kocogj! Egyesület gyanús ügyeibe, ami miatt otthagyta állását a Testnevelési Főiskolán, majd barátnője hagyta ott őt. Ráadásul a terhes nők is kiszemelték maguknak, hogy megkeserítsék az életét…
Egy nap elegáns, nadrágkosztümös hölgy jelenik meg nála, és közli, hogy csillagászati összegért kiveszi földszinti lakását egy rejtélyes illető számára, akinek búvóhelyre van szüksége. Fvonk belemegy az üzletbe, és hamarosan egy fedél alatt találja magát Norvégia miniszterelnökével, Jensszel, aki szintén válságos időket él, de új barátja mellett végre önmaga lehet…
Fvonk és Jens barátsága szürreálisabbnál szürreálisabb helyzeteken át bontakozik ki, míg végül igazi, tartalmas emberi kapcsolattá érik.
Bár Erlend Loe főhősét Jens Stoltenbergről, Norvégia előző miniszterelnökéről mintázta, a regény valójában rólunk, hétköznapi emberekről szól, arról, mi hogyan válhatunk önmagunkká – mindezt természetesen a szerzőtől megszokott, utánozhatatlan humorral.

~

Először is kezdjük a könyv boncolgatását az első dologgal, ami szembetűnik: a borítóval. Egyszerűen lenyűgöző. Minimalista, mégis lényegre törő. Szeretem a lila és sárga, illetve sárga és fekete kombinációját, olyan erőteljes. A kis, hímzett hatású ház pedig nagyon ötletes. :) Jó húzás volt a kiadótól, hogy Loe többi könyvét is hasonló designnal csinálták meg, így az író rajongói összegyűjthetik magyarul megjelent, összehangolt borítójú műveit. :)

Furcsa figyelni két különböző kaliberű ember találkozását. Ott van Fvonk, a kis ember, aki magányos kis életét tengeti a házában - és ott van Jens, aki helyett más emberek járnak el és mindig a figyelem középpontjában van. Mégis mindketten ugyanarra vágynak: eltűnni a világ szeme elől egy kis időre. És erre mi lenne ideálisabb helyszín, mint egy csendes kis lakás? Ahogy a két ember megismerkedik, sok mindent megtudunk mindkettőjükről, és önreflexiót ébreszt.

A regény tele van bizarr és groteszk poénokkal, amik nagyon élvezhetővé teszik a történetet, és egy kis Vonnegutos beütést adnak az egésznek. Központi témája a megbélyegzettség és a politikai harcok. Amikor Jens beköltözik Fvonkhoz, megláthatjuk a kemény politikus külső mögött az embert, és ez szimpatikussá teszi, mint a könyv egyik főszereplőjét.

Erlend Loe egyéb magyarul megjelent regényei:
  • Doppler
  • Vegyesbolti csendes napok
  • Kurt híres lesz
  • Naiv.Szuper.
  • A pénz bajjal jár
  • A nagy fogás
  • Doppler, az utak királya
  • Elfújta a nő

«««««««««« (10/10)

______________________
Eredeti cím: Fvonk
Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 200

A bejegyzés a Scolar Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése