"Felkeltem, és azt gondoltam: "Hé, épp írtam egy könyvet a fejemben!"" - interjú Mindy McGinnis-szel, az Egyetlen kortyot sem írónőjével

Képtalálat a következőre: „mindy mcginnis”Mindy McGinnis Egyetlen kortyot sem című könyve minden szempontból egyedi - egy nagyon is valós, létező problémából alkotott disztópiát, és a legtöbb ilyen regénnyel szemben nincs benne túl sok romantika, sőt, szerelmi háromszög, uralkodó rezsim vagy egy teljesen átlagos fiatal lány, aki megmenti az egész világot. A különleges könyvhöz egy különleges író is tartozik, most vele készítettem interjút. :)

Jellemezd magad öt szóval!
Egy kicsit egyensúlyból kiesett, talán.

Mindig is író akartál lenni?
Igen, egész életemben!

Képtalálat a következőre: „egyetlen kortyot sem”Mi inspirálta az Egyetlen kortyot sem című könyvedet?
Egyszer láttam egy Blue Gold (Kék Arany - a szerk.) című dokumentumfilmet, ami azt tárgyalta, hogyan vezet a túlnépesedés a vízkészlet drasztikus csökkenéséhez. Borzalmas volt belegondolni - mindannyiunknak szüksége van vízre, és ez egy olyan dolog, amit nem lehet előállítani. Úgy feküdtem le aludni ezután, hogy hálát mondtam a tóért, ami a kertemben van, és aznap éjjel azt álmodtam, hogy egy fiatal lányt tanítok meg, hogyan kell használni a puskát, hogy segíthessen megvédeni a tavamat. Felkeltem, és azt gondoltam: "Hé, épp írtam egy könyvet a fejemben!"

Elképzelhetőnek tartod, hogy a közeljövőben bekövetkezik a könyved fő eseménye, vagyis hogy az emberiség kifogy az ivóvízből, és emiatt világvégeközeli állapotok fognak uralkodni?
Abszolút elképzelhetőnek tartom. Ahogy említettem, egy dokumentumfilm ihlette a könyvet, és néhány város, mint például a brazíliai Sao Paolo már hasonló helyzetben van.

Miért döntöttél úgy, hogy szembemenve a megszokott, fiú-lány főszereplőkkel, te két nőt állítasz a középpontba?
Őszintén, nem kenyerem a romantika. Amikor tini voltam, nem olvastam romantikus regényeket, nem érdekeltek, és olyan tinikről akartam írni, akik hozzám hasonlóak.

Mi történne veled, ha a könyv eseményei bekövetkeznének a való életben is? Útra kelnél a bizonytalanság felé, mint Eli és családja, a saját vízkészleted felett őrködnél, mint Lynn és Anya, vagy valami más úton járnál?
Kérdés nélkül felmásznék a tetőmre egy puskával.

Lesz folytatása a sorozatnak, vagy megállsz két kötetnél?
Egyelőre csak két kötetes a sorozat, de ha valaha újra visszatérnék a sorozathoz, szívesen írnék egy előzménykötetet, ami még a víz elfogyása előtti életet mutatja be Stebbs és Anya tinikorából.

Mi a véleményed a magyar borítóról?
Szerintem nagyon király! (Bár az nem tetszik, hogy Lynn dereka teljesen csupasz. Ő nem venne fel ilyen ruhát.)

Dolgozol most valamin?
Igen! Néhány könyvem már megjelent itt Amerikában, mióta 2013-ban megjelent az Egyetlen kortyot sem. Több könyvem is megjelenik idén, de már 2018-ra is vannak tervek.

Szerinted hogyan lehetne felhívni a figyelmet arra, hogy a vízkészletünk rohamosan fogyatkozik, és egy nap teljesen el fog fogyni? Szerinted van olyan megoldás, ami meg tudná állítani ezt a problémát?
Szerintem ahogy a probléma egyre nagyobb és nyilvánvalóbb lesz, például itt Amerikában (Kaliforniában és Texasban voltak aszályok nemrégiben), az embernek MUSZÁJ lesz észrevenniük, hogy a probléma létezik. Őszintén remélem, hogy van megoldás, de az az igazság, hogy lassan, apró lépésekkel kellene kezdenünk: például hogy ne locsoljuk a füvet olyan gyakran, vagy hogy az éttermekben ne szolgáljanak fel automatikusan egy kancsó vizet, akár kérjük, akár nem.

Mennyire hasonlít a személyiséged Lynn-éhez?
Sok mindenben! De minden szereplőmben van egy kis darab belőlem - Stebbsben, Anyában, Lynnben, Lucyban... még Apában és a többi, gyűlölni való szereplőben is.

Lynn személyisége sokat fejlődik a könyvben. A történet elején kegyetlenül képes lelőni akárkit, aki a birtoka közelébe megy, mert a túlélés az elsődleges célja. De később barátokat szerez, és megnyílik a világ felé. Miért változott meg?
Szeretek erre úgy gondolni, hogy rájön, mi a különbség a túlélés és az ÉLET között. :)




Kapcsolódó linkek:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése