Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Egy szép új világ, ahol a lányok már nem természetes úton születnek. Ahol a nőket az iskolákban csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet okozni a férfiaknak, miután kikerültek a való világba A végzős év után a legmagasabb értékelést kapott lányok házastársakká válhatnak, hogy tehetős és befolyásos férjük mellett fiúkat szüljenek. A többi lány jövője mint szeretők és tanárok leírhatatlanul kegyetlen. freida és isabel legjobb barátnők, és biztosak abban, hogy évfolyamuk kiválóságaiként mindketten feleségek lesznek. De ahogy egyre feszültebbé válik az utolsó év, ahogy egyre nő a nyomás, hogy tökéletesek legyenek, isabel önsanyargatásba kezd, veszélyeztetve az egyetlen lényeges dolgot: a szépségét. A leendő férjek pedig megérkeznek, csak arra várva, hogy menyasszonyt válasszanak maguknak. freidának meg kell küzdenie a jövőjéért még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia az egyetlen embert, akit szeret és aki viszontszereti.

Hát, ezután a könyv után napokig nem is jutottam szóhoz. Teljesen meglepett, megdöbbentett és megijesztett. Hiszen habár ez a történet a jövőben játszódik, mégis csak egy lépésre van a jelentől: az a világ, ahol a külső számít, ahol egy plusz negyed kilóért rajtad máris a célkeresztbe állítanak, és a lányok önsanyargatással igyekeznek tartani az elvárt szépségideált. Ez megint csak egy olyan disztópia volt, amit sajnos nagyon is el tudok képzelni, hogy megvalósul.


A szereplőket eleinte nehéz volt megkülönböztetni és megjegyezni, hogy ki kicsoda, hiszen nagyon sokan voltak, és nagyon hasonlítottak. De végül sikerült. isabel és megan nagyon ellenszenves volt számomra, de a végére már freidát is megutáltam, egyszerűen nem tudtam egyetérteni a cselekedeteivel. De a lányok folytonos évődése nagyon valós alapú volt és valósághűen mutatta be a fiatal lányok kegyetlenségét. Először kicsit furának hatott számomra, hogy az évák neveit kis kezdőbetűvel írták a könyvben (freida, isabel, ruth, stb.) de aztán rájöttem, hogy ez is csak egy mód a nők tárgyiasítására és elértéktelenítésére.

"BÁRMENNYI ÖRÖKÖS SZÜLETIK 
EGY ADOTT ÉVBEN, AZ 
IGÉNYEK KIELÉGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN 
HÁROMSZOR ANNYI ÉVA TERVEZÉSE 
SZÜKSÉGES. AMIKOR ELÉRIK 
A MEGFELELŐ ÉLETKORT, 
AZ ÖRÖKÖSÖK KIVÁLASZTJÁK 
HÁZASTÁRSUKNAK AZ ERRE 
LEGALKALMASABB ÉVÁKAT. 
A FENNMARADÓ LÁNYOKBÓL 
ÁGYASOK LESZNEK. ABBAN 
A SZOKATLAN ESETBEN, HA EGY ÉVA 
NEM BIZONYUL VONZÓNAK 
AZ ÖRÖKÖSÖK SZEMÉBEN 
AZ ADOTT ÉVÁT A SZŰZNŐVÉREK 
HARMADÁBA IKTATJÁK BE."³

³ Hangos útmutató a helyes női viselkedéshez (Eredeti Atya)

Tetszett az egész hierarchia, amit az írónő felépített, a nemi szerepek és sztereotípiák megjelentetése (például hogy a nőnek kötelessége minden körülmények közt a férfi rendelkezésére állni) és ahogy egy-egy éva és örökös szemszögéből bemutatták, mit is gondolnak erről a világról. A három társadalmi osztály (házastársak, ágyasok, szűznővérek) is jó ötlet volt, hiszen ezek a szerepek, ha nem is ennyire élesen, inkább csak halványan, de a mai társadalomban is megtalálhatóak.

Az örökösök közül természetesen Darwin lett a kedvencem, a többieket nem is ismertük meg túlzottan. Viszont a befejezés miatt nagyon szomorú lettem, mert lehetett volna máshogy is lezárni a történetet, mondjuk én happy end párti vagyok, szóval lehet, hogy ezért zavar. :(

Kedvenc idézetek

A bal oldalinak festett, világosbarna ombre haja van, a hajvégei szőkék. Nekem jobban tetszik a jobb oldali lány, ha mosolyog, gödröcskék támadnak sima, fekete bőrén, és bronzbarna szeme huncutul csillog.
– Ma te vagy az egyetlen, aki thandit választotta. jessica arcát ötvenszer többen kedvelték.
Hát persze.
Magamat bámulom a tükreimben, és képzeletben egy reszelőt nyomok a bőrömhöz, majd lehántom a felső réteget. A csontjaim talán elég fehérek.

– Szegény christy! Annyira sajnálom.
Annyira sajnálod, hogy harminchét fotót csináltál, és mindet posztoltad a myFace-re.

A lánycsecsemő betolakodó, aki elrabolja az anyja szépségét. A lánycsecsemő veszélyes.

Szereplők


★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése