Madeleine Roux - Asylum (Asylum #1)




A New Hampshire Egyetem nyári kurzusa a tizenhat éves Dan Crawford számára több mint egy nyári tanfolyam valóságos mentőövet jelent a fiúnak. A gimnáziumban kiközösített Dan alig várja, hogy végre új barátokat szerezhessen az érettségi előtti utolsó nyári szünetben. New Hampshire-be érkezése után azonban megtudja, hogy a nyári kollégium épületét egykor elmegyógyintézetként használták, ráadásul nem is akármilyen betegeket kezeltek ott; kivétel nélkül minden kezelt pszichopata bűnöző volt. Dan újdonsült barátaival, Abbyvel és Jordannel felfedező útra indul a nyugtalanító kollégium alagsorában lezárt titkos épületszárnyban, ahol hamar rájönnek, hogy nem véletlenül kerültek mindhárman épp oda. Lassacskán felfedik az intézet félelmetes múltjának titkát, miközben néhány titok nem véletlenül nyílik meg előttük a feltáratlan múltból.

Ezer éve el akarom olvasni ezt a könyvet, de eddig mindig voltak más prioritások, amiket angol nyelvű oldalakról rendeltem, így nem jutottam hozzá. De mikor megtudtam, hogy megjelenik magyarul is, madarat lehetett volna fogatni velem.

Szerintem ez a könyv (a Say her name-mel karöltve) a bizonyíték arra, hogy lehet jó YA horrort írni. Mert ez a könyv fantasztikus volt. Különös ez a kategória...YA horror. De szerintem több ilyen könyv kéne. Egyrészt ugye YA, mert fiataloknak szól és fiatalokról szól, de horrorisztikus szál is van benne. Ez nem jelenti azt, hogy ettől gagyi vagy hiteltelen lenne, csak éppen tinédzserek élik át a borzalmakat felnőttek helyett, és mivel a könyv célcsoportja is a tinédzser korosztály, ezért az események nem ragadnak be, az író törekszik az érdeklődés fenntartására. Ettől függetlenül minden korosztálynak nyugodtan ajánlom.

A bentlakásos iskolákról szóló könyvek mindig is nagy kedvenceim voltak (Harry Potter, Hex Hall, Say her name, Storm és Stone, stb.), valamiért imádom ezt a világot. Nagyon tetszett, ahogy a szereplők megismerkedtek, felfedezték az iskolát és a rejtélyes dolgok is tetszettek, amik felbukkantak. Külön elismerés a fotókért és illusztrációkért, rengeteget dobtak a hangulaton, és néha a hideg is kirázott tőlük. :)

Szereplők

Dan Crawford

Abby

Jordan

Kedvenc idézetek

"– Tudod, Dan, a barátok arra valók, hogy időnként eléd álljanak, és azt mondják: „Hé, te hülye, mi itt vagyunk neked, bármi történjék is. Nem fogunk felszívódni, ha netán rossz kedved lesz, vagy dühös vagy, mert ránk hosszú távon számíthatsz. Mi mindig itt leszünk egymásnak.""

"Jordan úgy festett, mint aki nemrég kelt ki az ágyból, és csak felkapta volna azt, ami a keze ügyébe akad, Dan mégis topisnak érezte magát mellette."

"Egy őrült világban csak az őrültek épelméjűek."

"Még hogy Dan ne aggódjon? – vigyorgott Jordan. – Egyszerűbb, ha egy kacsának mondod, hogy ne hápogjon."

★★★★★★★★★★ (10/10)

2 megjegyzés:

  1. Nem bántásból írom, de nem tetszik, hogy Jordannek ennyire tipikus meleg karaktert választottál. A fotóra gondolok. Én is m vagyok, de "normálisan" nézek ki...:) Ezzel a fotóval csak a sztereotípiákat erősíted szerintem. Bocs a kritikáért. Valahogy azt sugallod a képpel, hogy minden meleg így néz ki, pedig nem... A regénybeli karakter személyisége alapján sem így néz ki, hanem átlagos külsejű. (olvastam a regényt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem minden olvasónak joga van úgy elképzelni az adott szereplőt, ahogy szeretné, attól függetlenül, hogy milyen a leírása. Ha a regényben Jordan egy 120 kilós, lila hajú, néger srác lenne (nagyon sarkítva), és én egy 50 kilós szőke kék szeműként képzelném el, az is teljesen megfelelne. Pont ezért jó az olvasás, mert a képzeletünkre hagyatkozunk közben. És igen, lehet, hogy a média ilyen sztereotipikus színészekkel játszatja el a meleg szerepeket, ezért ez valamilyen szinten befolyásolja az ember gondolkodását, de azt tisztázzuk, hogy nem úgy működik: elolvastam a regényt, megtudtam, hogy Jordan meleg -> beírom a google-be, hogy "gay guy" és kiteszem az első képet, mert a melegek melegnek néznek ki. Nem. Olvasás közben képzelem el a szereplőket, és utána keresek képeket. Történetesen ez a színész a legutóbb nézett 2 sorozatomban játszott, ezért egyből rá asszociáltam.

      Törlés