Kalapos Éva - Massza

Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb. 
Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem. 
Ráber Patrik kretén. 
Ráber Patrik nyomorék. 
Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak. 
Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.

Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll. 
Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy. 
A regényt tizennégy éven felülieknek ajánljuk!


Kalapos Éva D.A.C. sorozatáról már olvashattatok itt korábban a blogon, de ha arra azt mondtam, hogy tetszett, akkor ezt a könyvet egyenesen imádtam. Azt kell mondanom, nem találhattak volna jobb könyvet a Menő Könyvek sorozat elindítására, mert ez a könyv tényleg menő. És csodálatos. És fájdalmasan szép.

Kezdjük a borítóval: rendkívül találó! Tetszik a kontraszt, a fekete-fehér háttér és a sárga, rikító cím, nagyon figyelemfelkeltő. A borítókép maga is tök jó, igazi tinis kisugárzású egy kis komoly beütéssel.

Eddig egyetlen olyan könyvet olvastam, amely a bullying témáját magyar környezetbe helyezte (Rácz-Stefán Tibor - Fogadj el) és az is nagyon tetszett, Kalapos Éváé ezzel együtt hiánypótló a magyar könyvpiacon. Hiszen nálunk is virágzik az internetes megfélemlítés, a cyberbullying, sajnos. És talán ez kell a tiniknek, hogy magyar városban, magyar szereplőkkel játszódó történetet olvassanak a megfélemlítésről, hogy tudják, ez nem csak az amerikai filmekben történik meg, hanem nálunk is, és hogy nincsenek egyedül.







Kalapos remekül megragadta az érzéseket, amiket a megfélemlített fél érez ilyenkor, a torkomat szorongatta a sírás, mikor Patrik azon gondolkozott, hogy vajon miért más ő, mint a többiek, és hogy miért történik ez vele. Gyönyörű volt.

Elismeréssel tartozom ennek a könyvnek, mert amellett, hogy fiatalokhoz szól, és egy érdekes, fikciós, de valóságban is elképzelhető történetet ad nekünk, az utolsó oldalakon tájékoztatást nyújt mind szülőknek, mind gyerekeknek a megfélemlítésről és a bántalmazásról.

Mindent összevetve ez egy nagyon fontos könyv, olvassátok!


Kedvenc idézetek

"„Kérj segítséget!” "Készíts print screent a gyalázkodó kommentekről!" „Hívd a segélyvonalat!” "Ne reagálj az üzenetekre!" Ezeket a mondatokat csak olyanok írhatták le, akikkel még sose történt ilyen."

"Mi van, ha igazuk van? 
Asszem, ezen a ponton kezdtem sejteni, hogy ez a legfontosabb kérdés a világon."

"Azt hittem, ha csesztetni kezdenek valakit, annak van valami íve, lassan kezdik, aztán egyre durvulnak, vagy mittomén. De nem. Azon a délutánon negyvenkétszer írtak nekem."

"Tényleg arra játszottam, hogy megunják. Mindent két perc alatt unnak meg, egyik frissítést töltik le a másik után, Győzőnek nincs két egyforma gatyája. Miért pont én kötném le a figyelmüket sokáig? 
Rá kellett volna jönnöm, hogy csak az az indulat szűnik meg, ami nem komoly. Ami mögött nincs semmi, csak meg akarják mutatni, milyen erősek. Ilyenkor, ha látják, hogy az ember már a földön fekszik, nem kegyelemből nem rúgnak bele, hanem mert már annyira sem számít, hogy hozzáérjenek. És akkor tényleg abbahagyják. Mert már nincs mit kicsavarni a mosogatórongyból. 
De engem gyűlöltek."

"Ezeknek mindegy, csak legyen kit fikázni."


Szereplők

Dina

Klau

Patrik

Győző

Subi


Statisztikák


  • Az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb oka a fiatalok elhalálozásának. Körülbelül évente 4400 fiatal lesz öngyilkos (forrás: CDC). Minden öngyilkosságra jut legalább 100 öngyilkossági kísérlet. A középiskolás diákok több, mint 14%-a gondolkodott már az öngyilkosságon, és majdnem 7% már meg is próbálta.
  • A megfélemlített fiatalok 2-9-szer esélyesebbek rá, hogy az öngyilkosságra gondoljanak, mint a nem megfélemlített társaik. (forrás: Yale)
  • A fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok legalább felének az oka a megfélemlítés.
  • Egy kutatás szerint a diákok 30%-a vagy megfélemlített, vagy megfélemlítő, és körülbelül 160.000 gyerek nem jár rendszeresen iskolába, mert félnek az őket megfélemlítőktől. (forrás: ABC)


INFORMÁCIÓK:
Kiadói sorozat: Menő Könyvek
Oldalszám: 240
Megjelenés éve: 2016


★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Manó Könyvek kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése