Stephanie zu Guttenberg - Mesepatika, avagy 25 lélekgyógyító Grimm-mese

Recept nélkül kapható gyógyír a család minden tagjának

A Mesepatika a Grimm-mesék különleges kincsestára: minden gondra és bajra megtalálhatjuk benne a megfelelő gyógyító mesét. Legyen szó félős gyermekről, testvérviszályról, iskolai csúfolódásról, a Grimm-történetek házi patikájának segítségével egyszerűen kezelhetjük gyermekük ügyes-bajos dolgait, miközben a kockázatoktól és mellékhatásoktól sem kell tartanunk. Minden történethez „használati utasítás” is tartozik, amely hasznos tanácsokkal lát el bennünket. Ez az egyedülálló, szakemberek által összeállított gyűjtemény a család minden tagját gazdagítja.

„A legfontosabb tanács, amelyet útravalóul adnék önöknek, így szól: mindennap vegyék le a polcról a mesepatikát és ezzel együtt a leghatásosabb gyógyírt – a gyermekeikre szánt időt! Adjanak hozzá egy kis szeretetet, örömet és bizalmat, hintsék meg egy adag nevetéssel, majd gondosan, de bátran keverjék össze az egészet. A mesék a lélek táplálékai.” (Stephanie zu Guttenberg)


A mesék gyermekkorom szerves részét képezték, és biztos vagyok benne, hogy ezt a tradíciót a saját gyermekemmel is folytatni fogom. Nincs is annál jobb érzés, mint lefekvés előtt a szülőkkel közösen elolvasni egy-egy mesét, megbeszélgetni, hogy mi történt aznap és egy kis időt együtt tölteni a rohanó hétköznapokban is. A Mesepatika számomra visszaidézte a gyermekkoromat.

A Mesepatikának már a kinézete is mesés: kemény kötés, gyönyörű illusztrációk, díszes címek, selyemkönyvjelző. Az olvasó egy nagyon-nagyon igényes mesegyűjteményt tart a kezében. És akkor még nem is beszéltünk a tartalomról.

Ami számomra nagyon meglepő volt, hogy ahelyett, hogy csak 25 mese lenne a könyvben, az írónő jelmagyarázatokat, afféle "használati útmutatókat" írt mindegyik meséhez. Olyan ez a könyv, hogy ha a gyermekünknek valamilyen problémája van, például bántják az iskolában vagy esetleg a gyermekünk önző, akkor csak felütjük a kötetet, megkeressük a problémához illő mesét, és egy varázsvilágon keresztül megpróbáljuk rávezetni a gyermekünket arra, hogy hogyan is kéne cselekednie az adott helyzetben.

Szerintem a Mesepatika minden gyermek kezdő "könyvtárának" alapdarabja kellene, hogy legyen, és néha még mi, felnőttek is erőt meríthetünk ezekből a Grimm-mesékből. Nem hiába emlegetik "lélekgyógyítóként" őket; ahogy elkezdtem olvasni, olyan érzés volt, mintha újra gyermek lennék, és egy mázsás súly szakadt le a vállamról.

Kedvenc idézetek

"Nem jó, ha a szülők saját beteljesületlen vágyaikat akarják gyermekükkel beteljesíttetni. Azzal a felkiáltással, hogy: „A gyerekünknek legyen jobb dolga az életben, mint nekünk volt”, szegény csemetéket gimnáziumba kényszerítenek, és értelmetlenül kínozzák különböző különórákon. Ahelyett, hogy a gyerek valódi erősségeire figyelnének, inkább idegen nyelveket kell tanulnia, holott azokhoz láthatólag semmi tehetsége. Vagy kitűnő érettségi bizonyítvány az elvárás, holott a gyerek nem szívsebész szeretne lenni, hanem asztalos."

"Nem az a fontos, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem hogy mi magunk mire tartjuk magunkat képesnek."

"A mesékben benne rejlik az a lehetőség, hogy visszaadjuk gyermekeinknek azt, amit a globalizáció, a pénzügyi nehézségek és a mértéktelen médiafogyasztás egyre inkább elvesz tőlük."

"Mai világunkban, ahol az egyén többnyire csak elszigetelt munkaerőként van számon tartva, a mesék megmutatják egy olyan élet lehetőségét, amelyben működik a közösség és az összetartás."

"A mesék a lélek táplálékai."

"Csak azok tárhatják ki képzeletük szárnyait, akik ismerik a saját valóságukat."


INFORMÁCIÓK
Kiadó: Officina '96
Oldalszám: 240
Megjelenés éve: 2014

★★★★★★★★★★ (10/10)


A bejegyzés az Officina '96 Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése