Harry Potter Hét #6 nap - Superfandom

A Harry Potter hét azért jött létre, mert szerintem soha nem elég Rowling csodálatos világából. Ez lesz az első Harry Potter hét, ami teljes egészében, csak és kizárólag az első kötetet és filmet, a Harry Potter és a Bölcsek Kövét tárgyalja. Mivel most olvastam újra a könyvet, gondoltam, hogy jó lenne egy pár extrát összegyűjteni. Nem biztos, hogy mindenkinek fogok tudni újat mondani, de akik nem tudnak angolul, azoknak biztosan. :) Remélem, tetszeni fog!



A Harry Potter hét augusztus 11-én kezdődik, és pontosan egy hétig fog tartani, tehát 17-én fejeződik be. 

"No story lives unless someone wants to listen."
(Egy történet sem él addig, míg nincs, aki meghallgassa.)
Mondja J. K. Rowling. És igaza van. Mi lenne, ha senki nem olvasta volna el a Bölcsek kövét? Mi lenne, ha csak egy középszerű gyermekkönyvnek számítana? Mi lenne, ha egy kiadó sem vállalja a kockázatot, és Harry története a mai napig Rowling fiókjában lapulna? Más lenne most az életed?
A hét 6. napjának témája az, ami élteti az egész Harry Potter kultuszt. A rajongótábor. Ha körbenézel a baráti körödben, ha valaki nem is akkora megszállott, mint te, azért ismeri a filmeket legalább. Az első kötetben elhangzik ez a mondat: "A mi világunkban mindenki ismerni fogja a nevét.". És ez igaz is. Hiszen kit nem varázsol el ez a csodálatos világ?
Molyos társaimat arról kérdeztem, milyen érzéseket táplálnak a sorozat iránt, hogy ismerkedtek meg vele, és bármiről, ami éppen eszükbe jutott a Harry Potterrel kapcsolatban. :)


viky0222
"4 évesen kerültem bele a Harry Potter áradatba, mikor elvittek az első filmre moziba. Akkor még féltem tőle, de megnéztem, mert nagyon tetszett, és csak a végén figyeltem azzal az igazi, kicsikre jellemző, ujjakon átnézősen. Pár évvel később (pontosan nem tudom mikor, de 8 évvel később talán), egyik nap nagyon unatkoztam, és levettem a polcról, ekkor már a hetedik könyv is kint volt, így egyben faltam be a sorozatot, az pedig beszippantott engem. Imádtam a világot, az, úgy éreztem teljesen máshol vagyok, azonban sajnos már nem emlékszem az első olvasás teljes emlékére, túl régen volt már, és azóta túl sokszor olvastam (7-szer magyarul, egyszer angolul az első két részt), de ugyanúgy imádom, mint a legelején. És hogy tényleg mit imádok benne? Mindent. Az írásmódot, a világot, a kitalált dolgokat, a bölcsességeket, azt, hogy sok mindent megtanít nekünk, miközben csak olvasunk. Életem végéig le fogom venni a polcról, és mindig újra fogom olvasni, amikor csak kedvem tartja, mert ez megunhatatlan! :)"
bej_Kutyej
"Én már középiskolás, 16 éves voltam, amikor megismerkedtem a Harry Potter-könyvekkel, bár először a 3. kötetet olvastam. Karácsonyra kaptam, és nagyon tetszett. Később persze a helyes sorrendben is olvastam a könyveket, emlékszem, a 4. kötetet alig bírtam letenni, és nemcsak engem, de családtagjaimat is nagyon megragadta ez a sorozat, mindannyian nagyon vártuk a folytatásokat. Mi az, ami tetszik benne? Először is az, hogy én mindig is szerettem az iskola történeteket, és az, hogy varázslóiskola, még jobb. (Az egyik régi kedvenc filmem is eszembe jutott róla: A boszorkányiskola szégyene.) Változatosak a szereplők, tetszik a világ – ugyanakkor vitára is késztet, mert bár szeretem, nem mindenben értettem egyet az írónővel. Pl. negatívumként vettem, hogy egyes csoportok (a mardekárosok) túl negatívan voltak bemutatva, egy kicsit egyoldalúnak éreztem ezt, valamint néha a nyelvezet nem annyira tetszett. Én szeretek többször is elolvasni egy könyvet, ha tetszik, mert sokszor változik a véleményem róla, vagy az újraolvasásoknál olyan dolgot is észreveszek, amit korábban nem. Ez a HP esetében is így van, itt is mindig kicsit más az élmény, amit nyújt az egyes újraolvasások alkalmával. És úgy gondolom, hogy már elég idő eltelt ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, a HP-sorozat nemcsak egy múló divathóbort, egy éppen felkapott és aktuális könyv, ami menő, de rövid időn belül eltűnik… tulajdonképpen a megjelenése óta folyamatosan érkeznek az újabb kiadások. Gyerekeknek és felnőtteknek is jó kikapcsolódás."
Sziszandria
"Szerintem a nagy többségből eltérően én már szinte felnőttként, kb. 20 évesként kezdtem el olvasni, azt hiszem addigra már 5 kötet megjelent. Egyik kolis barátnőmnél láttam meg és kíváncsi voltam rá, így kézbe vettem én is és végig olvastam az addig megjelent köteteket. Emlékszem, utána a maradék két kötet elő volt jegyezve, hogy biztosan legyen nekem is a megjelenés napján :) Nálam a rajongás már 9 éve tart, igazából nem tudok konkrétat kiemelni, hogy mi fogott meg igazán benne, úgy komplexen az egész szerintem tökéletes, még akkor is, ha egy két dolgot másképp csináltam volna. Remélem egyszer sikerül eljutnom Orlandoba és megnézni az ottani HP komplexumot, szerencsére a London melletti stúdió túrán már részt vehettem, bár oda is bármikor visszamennék :)"


lollippi
"Arra emlékszem, hogy a bátyám olvasta őket, és azt mondták, én még nem vagyok elég nagy hozzá. Az első oldalba már bele is tört a bicskám, mert ilyen dolgok voltak ott, hogy Dursley meg Privet Drive meg Grunnings. :D Aztán kijött az első film, amit kazettán néztem meg, és nagyon tetszett, ezerszer néztem újra. Alig vártam a második részt, azt már moziban láttam. (Emlékszem, megijedtem a baziliszkusz halálakor, amikor belecsapódott a képernyőbe, azóta is mindig eszembe jut.) Ekkor határoztam el, hogy a többi film megnézése előtt el akarom olvasni mindig a könyvet, mert én 1. nem tudok ennyit várni a filmekre 2. tudni akarom, hogy mi lesz. :D Szóval elkezdtem az első kötettől, ekkor harmadikos voltam, tehát 8 éves. Arra emlékszem, hogy a negyedikre a bátyám azt mondta, a legrosszabb szerinte, és én a suliban olvastam állandóan. A hármas könyvnél kezdtek gúnyolni az osztálytársak, hogy szerelmes vagyok egy könyvbe. Közben persze kiderült, hogy a többség szintén olvasta és szereti, és az akkori nagy szerelmem azt is mondta, szerinte épphogy a negyedik a legjobb. Persze én is alig bírtam kivárni a negyedik-ötödik közötti szünetet, amit ma már sokan nem értenek. :D"
Gabi10
"Én nemrég találtam rá a Harry Potterre. Már ezer éve tervezgettem,hogy megnézem,de aztán idén májusban(vagy mikor) leadta a tévé az összes részt,amik nagyon tetszettek.Utána kicsit körül néztem molyon,hogy mit mondanak róla,és úgy döntöttem kiveszem.Ez amúgy júniusban történt,és két hónap alatt már 6 részt kiolvastam.(Sajnos most nincs a könyvtárban a 7.része) Annyira csodálatos.Minden.Mindent imádok benne.A megfogalmazást,meg úgy az alaptörténetet.A könyv azért tetszik jobban,mint a film,mert a könyvben sokkal több cselekmény van,meg ott érthetőbben elmagyaráznak mindent.Lehet,hogy ha jobban tudok majd angolul kiolvasom az eredeti nyelven is.Röviden:Mindenkinek ajánlom,és az igazi Harry Potter-fanoknak kötelező kiolvasnia a könyvet!Mert,ha nem,akkor kimaradnak sok izgalomből,és gyönyörű élményből."
Parlandorka
"Annak idején az unokaöcsém szerény könyvtárában jelent meg az első asszem két vagy három kötet, amiket úgy egymás után gyorsan kiadtak. Én pedig, mivel épp kifogytam az olvasnivalókból, belekukkantottam az első kötetbe. Aztán egyszercsak azon vettem észre magam, hogy a harmadikat is kivégeztem, és mi az, hogy várni kell a negyedikre?! Hát igen… Beszippantott."
Anitiger
"Találkozás – Megnyertem a második részt egy infó versenyen ezersokcsillió éve, aztán félretettem. Nem olvastam, nem érdekelt a HP :) Egyik oszt. társam megtudta, hogy már megvan a 2. rész nekem és kölcsönkérte. Elolvasta, visszaadta, aztán pár hónap múlva megint kölcsönkérte.. elolvasta, rákérdeztem. Rajongott nekem egy kört, elérte, hogy elolvassam – beleszerettem. A HP sztoriba, természetesen :))) Olyan hébe-hóba olvasós voltam előtte :) Az igazi rajongói betetőzés nálam Sirius volt. Nem tudom, de azonnal beleestem, pedig egy aranyvérű, nagy arcú dög :)) (Kitalálhatod melyik könyvön sírtam el magam először életemben….)" 
Julicsenge
"Kb. másodikos, vagy harmadikos lehettem, amikor kirobbant a nagy Harry Potter láz, és mivel már akkor is óriási sznob voltam, természetesen elhatároztam, hogy én ezt aztán biztos, hogy soha nem fogom elolvasni, mert az gyanús, ha valamiért ennyien rajonganak. Tartottam is magam ügyesen az elhatározásomhoz (már akkor is baromi makacs kölyök voltam :D), egészen a legjobb barátnőm szülinapi bulijáig. Ott aztán, mivel akkortájt jött ki a 2. film, kénytelen voltam én is megnézni, de sajnos még a vége előtt jöttek értem. Na, ekkor lett vége minden elhatározásomnak, kivettem a könyvtárból az összes megjelent részt (akkor tartottunk az 5.nél) és szépen elkezdtem olvasni…természetesen a második kötettel kezdtem, mert hát ez így logikus, nem? :D Annyira tudni akartam, hogy mi lett a vége, hogy az elsőt kapásból kihagytam, bár utána azt is elolvastam. Hát, mindig elég furák voltak az olvasási szokásaim :D Ezért természetesen, bár a 3. a legnagyobb kedvencem, mégis a Titkok Kamrája volt rám a legnagyobb hatással, és még most is nosztalgikus érzéssel tölt el, ha csak ránézek :)) "
Yeeeyha
"Nyár, Balaton, strand, év: 2000. Apukámmal palacsintáért mentünk (mert a péntek nyaraláskor mindig palacsinta nap volt :) ) én pedig megláttam a Bölcsek kövét egy kiterített törölközőn, a fűben. Már akkor is szerettem olvasni (pár héten belül betöltöttem a 9-et), így visszatérve anyukámhoz megkérdeztem, mi az a Harry Potter. Annyit tudott már róla, hogy boszorkányokról és varázslókról szól, akik mágusiskolába járnak. Miután hazaérkeztünk, megkérdezte, hogy szeretnék e Harry Pottert a születésnapomra, igennel feleltem és a 9. szülinapomra meg is kaptam az első két részt :)
Palacsintatekercs
"Könyvtárban találoztam először a sorozattal 5 éve. Sajnos csak a harmadik rész volt meg ott, úgyhogy azzal kezdtem. Persze alig tudtam lerakni és miután befejeztem tudtam, hogy el kell olvasnom az összeset. :) Gyógyíthatatlan a fanatizmusom . :)"
dorcy01
"Nekem a Harry Potter nagyon sokáig kimaradt az életemből, mind a könyvek, mind a filmek. Sokszor meg is kaptam, hogy: Te még nem láttad a Harry Pottert? Én meg kis buta, akkor mindig azt válaszoltam, hogy nem, sőt nem is érdekel! Valahogy túl nagy volt körülötte a felhajtás és nem értettem mit szeretnek benne annyian. Aztán úgy döntöttem, hogy na végre én is elkezdem és kölcsönkértem az egyik osztálytársamtól az első részt. Na és akkor az első néhány oldal után megértettem, hogy miért is szeretik ennyien ezt a sorozatot! Engem is függővé tettek a könyvek :) És épp minap mondtam a 4 éves unokaöcsémnek, hogy: Csak tanulj meg olvasni, már adom is a kezedbe a Harry Pottert! :)) 
 Dia9117
"10 éves voltam, mikor a Bölcsek köve moziba kerülése előtt megkaptam anyukámtól a Titkok kamráját, ő volt az első Potter-élményem (igen, kicsit kaotikus). Először húztam a számat, mert fogalmam nem volt, mitől ekkora szám ez a sorozat, ennek ellenére ott az ismerősünk padlószőnyegén kuporogva elkezdtem olvasni, és hát az első pár oldal után megértettem, mire ez a nagy lelkesedés, az idő múlásával meg mindenki csak nézett, hogy vagyok képes ennyi idősem olyan hosszú könyveket elolvasni, amiben még kép sincs. "

A Harry Potter filmek színészei is hasonló véleményen voltak, amikor arra kérték őket, hogy egy szóban foglalják össze, milyen számukra a Harry Potter sorozat, illetve a forgatás.

♥ varázslatos ♥ felejthetetlen ♥ fenomenális ♥ életet megváltoztató ♥ ragasztó (?:D) ♥ inspiráló ♥ jó ♥ mesésen szerencsés ♥ nagyszerű ♥ legendás ♥ őrületes ♥ fenséges ♥

~

És ha még mindig kétségeid lennének azzal kapcsolatban, hogy el kell olvasnod a Harry Pottert, csak nézd meg ezt a pár képet, milyen örömöt okoz ez a sorozat a rajongóknak. :)







1 megjegyzés:

  1. Glue :))) Megint egy nagyon jó gyűjtés! Nem is hallottam még ezekről a színészi egyszavasakról! :)

    VálaszTörlés