Julie Anne Peters - By the time you read this, I'll be dead

Daelyn Rice is broken beyond repair, and after a string of botched suicide attempts, she’s determined to get her death right. She starts visiting a website for “completers”— www. through-the-light .com. 
While she’s on the site, Daelyn blogs about her life, uncovering a history of bullying that goes back to kindergarten. When she’s not on the Web, Daelyn’s at her private school, where she’s known as the freak who doesn’t talk. 
Then, a boy named Santana begins to sit with her after school while she’s waiting to for her parents to pick her up. Even though she’s made it clear that she wants to be left alone, Santana won’t give up. And it’s too late for Daelyn to be letting people into her life…isn’t it?
National Book Award finalist Julie Anne Peters shines a light on how bullying can push young people to the very edge.(*)
~
Ez a könyv egy rendkívül kényes témát boncolgat, amiről nem lehet eleget beszélni: az öngyilkosságot (kiváltképp a fiatalok öngyilkosságát). Én magam a bloghoz a képeimet a tumblr.com (ez itt a reklám helye :DD) oldalról szerzem be, és mivel olvastam pár olyan könyvet, amikben szintén ez volt a téma (Zsír, Jégviráglányok, Behálózva), így rá kellett keresnem ilyen képekre is. Persze az oldal figyelmeztet, hogy ha problémád van akkor hív ezt és ezt a számot, de ha tényleg meg akarod nézni a képeket akkor semmi akadálya... szóval hát mi tartja vissza a fiatalokat, hogy ilyen tartalmakkal szembesüljenek? Semmi. És megdöbbentő, mennyi ilyen kép van szerte az interneten. Fiatalok ezrei osztják meg ezeket, írják, hogy nem akarnak tovább élni és hogy jobb lenne, ha meghalnának. Ugyanez a történet játszódik le a könyvben, annyi különbséggel, hogy a főszereplő, Daelyn egy olyan oldalra bukkan, ami konkrétan arra buzdítja az embereket, hogy öljék meg magukat: visszaszámlálást csinál, így sürgeti őket, fórumokat üzemeltet, ahol mindent megosztanak egymással és egy csinos kis lista is található itt mindenféle öngyilkossági-módról. Ez az oldal a www.through-the-light.com A link persze a könyv mintájára készült fiktív oldal, amelyen a könyvben megjelent tartalmak érhetőek el, de elrettentő szándékkal.

Daelyn története nagyon megrázó, és ha nem most taposnám a fiatal éveimet, azt mondanám, hogy csupa kitaláció. De sajnos minden, amit ő, és a többi JDoe felhasználónév mögé bújt ember elmesél a való életben mind-mind megtörténhet (és az a szomorú, hogy meg is történik). Nagyon megdöbbentő, és kijózanító ez a könyv. Szerintem mindenkinek el kellene olvasni (és hát először le is kéne fordítani, mert ugye így angol nem sok ember számára elérhető).


Daelyn fejlődésen megy keresztül, sok mindent elmesél a múltjáról, a családjáról, az érzéseiről. Volt egy pár rész, aminél konkrétan sírva fakadtam, annyira megrendített. Aztán felbukkan az életében Santana, de sajnos Daelyn már annyira sokat kapott az élettől, hogy már nem hiszi el, hogy a fiú nem csak viccből érdeklődik iránta.

Sajnos a végkifejlettel voltak problémáim. SPOILERES RÉSZ KÖVETKEZIK - A SZÖVEG KIJELÖLÉSÉVEL TEKINTHETŐ MEG.

Úgy végződik a történet, hogy lejár a számlálás, eljön a tervezett öngyilkosság napja. Előző nap Santana megcsókolta Daelynt és a lány azon gondolkodik, hogy mit jelentsen ez, de azért örül ennek a fejleménynek. És a történet záró mondata annyiról szól, hogy Daelyn kikapcsolja a számítógépét és valami olyasmi az utolsó mondat, hogy most a fénybe indulok (ami jelentheti azt is, hogy megöli magát, illetve a fényt lehet úgy is értelmezni, hogy egy új élet, egy szebb jövő fele indul, ami Santanát jelenti.). Szóval szerintem itt mindenki az öngyilkosságra gondol, de az én alternatív értelmezésemben ez egy happy end. :D

«««««««««« (9/10) 





Ismersz valakit, aki hasonló gondokkal küzd? Akit bántanak, és megaláznak? Esetleg te bántasz másokat? Gondolkozz el, hogy egy vicces beszólás, vagy egy "menő" komment miatt megéri mások életét tönkretenni?


Ha ismersz bárkit, akit bántanak és megaláznak, esetleg te is ezzel a problémával küzdesz, hívd az Élet Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot az alábbi számon:



06-80-505-525


~~~
* Daelyn Rice visszafordíthatatlanul sebzett, és sorozatos elrontott öngyilkossági-kísérletek után elhatározta, hogy most már nem fog hibázni. Talál egy weboldalt, ami az öngyilkosságot tervezőknek van fenntartva - a www.through-the-light.com -ot. Ezen az oldalon Daelyn az életéről blogol, elmeséli a kiközösítésének történetét, ami egészen az óvodáig nyúlik vissza. Amikor nem a weboldalon lóg, Daelyn a magániskolájában van, ahol úgy ismerik, mint a fura lány, aki sosem beszél.
Aztán egy Santana nevű fiú napról napra a lány mellé ül iskola után, amíg Daelyn a szüleire vár, hogy hazavigyék. Habár Daelyn megmondta a fiúnak, hogy egyedül akar lennie, Santana nem adja fel. De már túl késő, hogy Daelyn beengedje őt az életébe...nem?
A National Book Award nyertes Julie Anne Peters rávilágít arra, hogy az iskolai piszkálódás hogy juttathatja a fiatalokat arra a határra, ahonnan már nincs visszaút.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése