Ally Condie - Reached (Matched-trilógia 3. rész)

Fülszöveg:
A Társadalom elhagyása után, a Felkelés – és egymás – kétségbeesett keresése közben, Cassia és Ky ugyan megtalálják azt, amit kerestek, de újra elveszítik egymást: Cassia a Társadalomban kap munkát, ahonnan a Felkelésnek kell dolgoznia. Kyt a Társadalom határain kívülre vezénylik. Az eseményeket nem lehet előre megjósolni. Hamarosan azonban lehull a lepel néhány titokról, és új fordulatot vesznek az események.
A New York Times bestseller listáját vezető Matched-trilógia izgalmas befejező részében, Cassia megbékél a nehézségekkel, amikkel az egyéni szabadságot korlátozó élet elleni lázadás jár, keresi a számára korábban elérhetetlennek tűnő szabadságot, és tiszteletben tartja a szerelmet, ami nélkül nem tudna élni.



Sajnálom, hogy ez a trilógia befejező része, annyira a szívemhez nőtt már a történet. Teljesen bele tudtam élni magam, és nagyon izgalmas, de egyben tanulságos is volt. :)


Mint majdnem minden trilógiánál, itt is felmerült néhány komment a könyves oldalakon, ami a harmadik részt az elsőhöz képest csalódásnak tünteti fel, de szerintem ez korántsem igaz. Nekem nagyon is rendben volt a könyv, nem hasonlítgattam sem az elsőhöz, sem a másodikhoz, mert mindegyik a maga nemében egyedülálló és különleges, mind a három a történet egy-egy szakaszát dolgozza fel. Már csak azért sem lehet elmondani erről a részről, hogy rosszabb, mint az előzők, mert sok mindent megmagyaráz, sok nyitott kérdést zár le, amit az előző könyvek úgy hagytak. Mint ahogy a borítókon is láthatjuk (ebben az esetben szerencsére megtartotta a kiadó az eredeti borítót. Én más borítóval el sem tudnám képzelni.), az első részben a lány a gömbben a fogvatartottságot, az esélytelenséget, a második rész burokból kitörő figurája a menekvést, a harmadik könyv borítója pedig az új, szép kezdetet jelképezi.

A szerelmi háromszögek mindig érdekessé teszik a történetet. Gondoljunk csak az Éhezők Viadala ifjú harcosára, Katniss-re, akiért Gale és Peeta is küzdöttek, vagy az Alkonyat-sorozat Bellájára, akiért a vad vérfarkas, Jacob és a hűvös szépfiú, Edward is harcolt. Itt egy kicsit más a helyzet, hiszen sok bonyodalom vezet el odáig, hogy Cassia Ky-ba lesz szerelmes, és végül egy váratlan fordulat folytán mindenki boldog lesz attól függetlenül, hogy kit választ a lány. Ky és Cassia kiválóan megtestesítik a star-crossed lovers (úgy tudnám magyarra fordítani, hogy rossz csillagzat alatt született szerelmespár) esetét. Senki nem ad esélyt a szerelmükre, ezer ok szól ellene, ráadásul mind a három mű folyamán elkerülik, elveszítik egymást, de végül mindig egymásra találnak. Ez reményt ad mindenkinek.

Érdekes dologgal találkoztam a mű utolsó harmadában. Az emberek cserépszavazással szavaztak egy-egy újítás mellett, és ez elgondolkodtatott. Ugye mindannyian tudjuk, hogy a disztópiás regények lényege egy negatív jövőkép felvázolása, és szerintem ezzel a céllal egy burkolt üzenetet kaptunk az írónőtől, ami mindannyiunknak figyelmeztető jelzés kellene, hogy legyen. Ugyanis a cserépszavazást az ókorban alkalmazták, és ide tartozik még az írástudatlanság is, amely végigvonul a művön. Úgy gondolom, ez egy hatalmas visszafejlődést jelent a jövőre nézve, ugyanis visszatérünk a gyökereinkhez, nem hogy fejlődnénk, hanem leépülünk. Ebből is látszik, hogy sokkal mélyebb jelentéssel bír ez a mű, mint amit sokan gondolnak.

Ugyanez a mögöttes jelentés mutatkozik meg abban a kérdésben is, amelyet a könyv hátlapján lévő ajánló szövegben olvashatunk:

"A végkifejletet senki sem láthatja előre: vajon van-e valódi különbség a Felkelés és a Társdalom között, vagy mindez csak látszat?"


Én mindvégig a társadalom bukását kívántam, és megkönnyebbültem, mikor elkezdődött a felkelés, de aztán ahogy összefonódtak a szálak, és kiderültek a Társadalom és a Felkelés tettei, igazából összezavarodtam. Senkiben sem bízhatunk meg?

«««««««««« (10/10)

A bejegyzés a blog új partnere, a Ciceró Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

________________________

A trilógia első 2 részéből készült bejegyzés megtekinthető az alábbi linkeken:










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése