Sepsi László: Ördögcsapás

Mire lennél képes, hogy valóra váljon a legnagyobb álmod? Bármit megtennél, hogy rocksztár legyél? Vagy egy olimpiai aranyéremért? És a Nagy Ő szerelméért?
Három tizenhét éves vidéki fiú – Vörös, Bika és Potter – élete nagy részét videojátékozással és kocsmázással tölti, amíg zenekart nem alapítanak. Első fellépésük katasztrofálisan sikerül, így aznap éjszaka megtörten ülnek le italozni. Hamarosan váratlan látogatójuk érkezik Szandor Mamon személyében, akit furcsa, mefisztói figurának látnak. A férfi szembesíti a fiúkat életük kudarcaival és kilátástalanságával, majd csábító együttműködést ajánl, amely segíthet a srácoknak hátrahagyni a kisváros világát. Vörös, bár kételkedik a férfi hatalmában, meglátogatja Mamont a helyi hotelben, aki ismét felajánlja a segítségét, és ezért csak egy jövőbeli szívességet kér…



Egyre inkább kezdek esélyt adni a magyar regényeknek, mert már többször is bebizonyosodott, hogy lehetnek ugyanolyan jók, sőt, jobbak, mint a külföldi társaik. Olvastam már magyar fantasyt, romantikust, ifjúsági regényt, de Sepsi László könyve ezek között is egyedülálló, ugyanis magyar, vidéki környezetbe helyezett egy komoly dolgokkal de közben poénokkal is teletűzdelt ifjúsági regényt.

Számomra a borító kicsit csalóka volt, olyasmi könyvre számítottam, mint az Idegpálya vagy a Ready Player One, vagyis hogy valami virtuális valóság dolog fog bejönni a képbe, de ahogy elolvastam a regényt, már értem a mondanivalóját. A regény maga nekem tetszett, nem lett kedvenc de elég jól szórakoztam az olvasása közben. Tetszettek azok a tipikus tinifiús beszólások is gondolatok, amiket Sepsi a három főszereplő, Potter, Bika és Vörös fejébe ültetett, és tetszett az is, ahogy alakultak a dolgok.

A fiúkat magukat nem sikerült annyira megkedvelnem, de nálam általában mindig a tinifiúk azok, akiket a legnehezebb megszeretnem a regényekben, annyira nem tudok azonosulni velük. Ettől függetlenül szerintem érdekes volt a történet, kíváncsi vagyok, mit fog szólni a nálam fiatalabb generáció hozzá.

Kedvenc idézetek

És ők etetik, és a sárkány kiemelkedik a vízből, végignéz a földön heverő testeken, boldog pofát vág, mert ha etetik, ő egy hepi Smaug, és eltakarja a csillagokat, gőzölögnek a pikkelyei, izzanak a szemei, nem, csak egy szeme van, ég mint a cigarettaparázs, de a pofája széles, olyan széles, mint (…)


– És mit kért cserébe? – Semmit. – Olyan nincs. Az ilyen formák mindig kérnek valamit. – Ilyen formák? – Sportautó, biodíszletnek egy modell, drága karóra, még drágább ruhák, egy csík kokain az összes közelben lévő tükrön… hát az ilyen formák.


INFORMÁCIÓK
Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 294
Megjelenés éve: 2017

★★★★★★★★☆☆ (8/10)


A bejegyzés a Tilos az Á kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése