Nicola Yoon: Minden, minden

Nagyon ​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve. Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége. Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye. David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.



Már régóta nézegetem ezt a könyvet, de valahogy sosem akaródzott belekezdeni: mit kezdjek én még egy szerelmes történettel? Aztán Bibi videója meghozta hozzá a kedvemet, majd a napokban leszakadt a könyvespolcom (:D), leesett az összes könyv, ez a könyv kinyílt és megláttam az illusztrációkat. Aztán belelapoztam, és annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy rögtön bele is vágtam.

Annyira tetszett, hogy el sem tudom megmondani. Óriási kedvenc lett. Madeline és Olly mindketten nagyon közel kerültek a szívemhez, jól kidolgozott, nem idegesítően "tinis" szereplők voltak. Tetszett a két szereplő családszerkezete is, érdekes volt látni, hogy milyen hatással van Olly szüleinek viselkedése a fiú viselkedésére, és hogyan él Maddy és anyukája. Mindkét család története szomorú és megható volt. A főszereplőkön kívül Carla is kedvencem lett, nagyon kellett a történetbe.

Tele van érdekes és szomorú gondolatokkal, romantikus kis gesztusokkal, az illusztrációk pedig rengeteget dobnak az olvasásélményen. A végkifejletet álmomban sem találtam volna ki, nagyon meglepett, de mikor megtudtam, eszembe jutott 1-2 árulkodó jel, ami felett elsiklottam. Tetszett ez a megoldás, hiszen végül is megold minden problémát, és tetszett a befejezés is. Szívesen olvasnék folytatást. :)

Szereplők

Igen, tudom, hogy Maddy és az anyukája színesbőrűek, de nekem nem sikerült úgy elképzelnem őket.

Kedvenc idézetek

"A szerelem kinyitja a világ kapuit."

"Te tényleg egy tündérmese vagy."

"jézusom. van olyan lány ezen a bolygón, aki nem szerelmes mr. darcyba?"

A filmadaptáció előzetese


★★★★★★★★★★ (10/10)