Lauren Beukes - Moxyland

Vágod, mi folyik a világban? Azt hiszed, tudod, kié a valódi hatalom? Rohadtul fogalmad sincs róla. A Moxyland félelmetesen hiteles thriller a technológiai fejlődésről és az általa felemésztett szabadságról. Beukes Fokvárosának sokszínű világában underground mozgalmárok csapnak össze génmódosított harci kutyákkal, és feltörekvő celebek adják el reklámfelületnek a testüket nanotechnológiai designerdrogokért cserébe. Kendra, egy művészeti iskoláról kibukott fotós kísérleti marketingprogramra jelentkezik; Lerato, az ambiciózus programozó titkon át akar igazolni a multicégtől, amelynek dolgozik; Tendeka, a forrófejű aktivista egyre veszedelmesebb akciókat szervez, és Toby, a sármos blogger rájön, hogy a videojátékok, amikkel pénzért játszik, sokkal több mindent rejtenek, mint amit a látszat mutat… Négy fiatal története fonódik össze egy olyan világban, ahol a virtuális identitás legalább olyan fontos, mint a valódi. A lekapcsolás a rendszerről rosszabb a börtönnél is, valakinek mégis szembe kell szállnia a Kormányzat Rt-vel – kerül, amibe kerül.
~

Már régóta szeretnék olvasni az Ad Astra cyberpunk sci-fijeiből, és most a Book and Walk jóvoltából lehetőségem nyílhatott erre. Meg kell mondanom, biztos, hogy fogok még olvasni ebből a "sorozatból".

Beukes nevével először (ironikusan) harmadik magyarul megjelent regénye, a Tündöklő Lányok nyomán találkoztam, és amikor utána néztem további műveinek, akkor ismerkedtem meg a Moxylanddel. A borító egyből megfogott, és az első néhány oldal zagyvasága után sikerült teljesen beleszeretnem a történetbe.

Mindig is izgatott az a kérdés, hogy vajon mi lesz velünk 50-100 év múlva, amikor a technika olyan mértékben fejlett lesz, hogy az már átesik a ló túlsó oldalára, és túlzás lesz inkább, mint áldás. Beukes egy remekül felépített világban kalauzol minket végig a cyber-élet útvesztőjében, megmutatja a rohamos fejlődés árnyoldalait és nagy jelentőséget rejt el történetében. 

Szórakoztató és egyben szomorú történet, nagyon tanulságos, szóval csak ajánlani tudom mindenkinek! :)

Kedvenc idézetek

"Még csak nem is fáj. Figyelembe véve a felhajtást, meg hogy mekkora a szerződés, nem várok kevesebbet, mint hogy az egész világ átrendeződjön. Ehelyett ez is olyan, mint az első szex. Mármint hogy oké, tényleg ennyi?"

"A múlt csak visszahúzza az embert. Olyan, mint egy háló. Az a fajta, amibe belegabalyodik az ember, és megfullad."

"A család az, ami a legjobban és a legkisebb erőfeszítéssel idegesíti fel az embert."

"Megállok az egyik árus mellett, aki műanyag öveket árul, és mobiltokokat meg hamis kínai napszemüveget, hogy vegyek az anyaszotykának egy beszélő Hello Kitty sokkolót, ami megállás nélkül, öt különböző nyelven visítja, hogy „segítség”."

"A rendszerbe regisztrálással a játékosok kijelentik, hogy épelméjűek, nem használnak játék közben olyan stimulánsokat, akár legálisakat, akár illegálisakat, melyek befolyásolhatnák az ítélőképességüket, és kijelentik, hogy képesek megkülönböztetni a játékot a valóságtól."


★★★★★★★★★★ (10/10)

Kiadó: Ad Astra
E-book kibocsátó: Book and Walk
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 312
Eredeti cím: Moxyland

A bejegyzés a Book and Walk jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése