Andy Weir - A marsi


AZ UTÓBBI ÉVEK LEGNAGYOBB SCI-FI SZENZÁCIÓJA, AMELYBŐL RIDLEY SCOTT FORGAT FILMET HAMAROSAN. A GRAVITÁCIÓ CÍMŰ FILMHEZ HASONLÓAN EZ A KÖNYV IS MEGHÓDÍTOTTA A SZÉLESEBB KÖZÖNSÉGET.

Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.

Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.

De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?


Igazából már ha elolvassuk a könyv hátulján található véleményeket, kapunk egy általános képet arról, hogy mit is várhatunk A marsitól:

„Egyszerűen letehetetlen ez a könyv! A marsi a jól megírt, eredeti sztori, az érdekes, valószerű karakterek, és az elképesztő technikai hitelesség ritka kombinációja… olyan, mintha a MacGyver-t keresztezték volna A rejtelmes szigettel. „ 
Chris Hadfield asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka


„A marsi rendesen odacsapott! Weir iszonyúan szórakoztató és nagyigényű túlélő thrillert írt, egy „MacGyver a Marson”-sztorit, ami épp olyan valóságos és szívfacsaró, mint az Apollo 13 igaz története. „ 
Ernest Cline, a Ready Player One szerzője


"Lebilincselő… olyan, mint Defoe Robinson Crusoe-ja egy intelligensebb szerző tollából."
Larry Niven, többszörös Hugo- és Nebula-díjas író


“Ősidők óta nem olvastam ennél jobb köny vet! Mielőtt feltöröd a pecsétet, ürítsd ki a menetrended. Ettől a történettől jobban beléd fojtja a lélegzetet, mint levegőszivárgás egy űrhajón. Szórakoztató, okos és pörgős – A marsi megad mindent, amit csak egy regénytől vársz!” 
Hugh Howey, New York Times bestseller szerző


“Erős, ütős és tökös. Robinson Crusoe a Marson, huszonegyedik századi stílusban. Mielőtt ezt a könyvet elkezded, gondoskodj magadnak szabadidőről – kelleni fog, mert eszedben sem lesz letenni.” 
Steve Berry, New York Times bestseller szerző

És nekem ennyi is elég volt hozzá, hogy beleszeressek. De szeretnék én is hozzátenni ehhez egy lapáttal, és elmondani, hogy mennyire csodálatosanfantasztikusanüberjó volt ez a könyv...


Az űrutazás témáját rengeteg film és könyv feldolgozta már (gondoljunk csak az év egyik legnagyobb filmsikerének számító Gravitációra, vagy Ray Bradybury műveire), de sajnos nekem egyik sem nyerte el a tetszésemet - valahogy túl tudományosnak, túl túlmagyarázottnak találtam őket, száraznak és unalmasnak. Viszont A marsi szerelem volt első olvasásra. Mondja ezt egy olyan ember, akinek fogalma sincs a tudományos dolgokról, és a legkevésbé sem érdekli az űrutazás kérdése.

Számomra a húzóerő, ami miatt kedvenc lett a könyv, a főszereplő, Mark Watney narrációja volt, és az, hogy az események két szálon futnak. Watney humoros, szarkasztikus, olyan "Itt hagytatok a Marson... és akkor mi van?" stílusú hozzáállása üde színfoltja volt a könyvnek. Tetszett, hogy a könyv egyből a közepébe vág, vagyis ott kezdődik a történet, hogy Watney-t szerencsétlen események sorozata után otthagyják a Marson. Nem untatja az olvasót azzal, hogy mi vezetett idáig - ezt csak később, az események beindultakor, visszaemlékezések formájában meséli el.

A történetet először egy, majd kettő, végül három nézőpontból láthatjuk: Watney hangjához később kapcsolódik Venkat Kapoor nézőpontja, aki a NASA központjából próbál megoldást találni a problémára, később pedig betekintést nyerhetünk Watney legénységének űrbéli mindennapjaira. Egy-egy fejezet erejéig csatlakoznak más narrátorok is, ám ezek nem hordoznak akkora jelentőséget.

Ez a történet teljesen megdöbbentett: mire képes az ember, ha a túlélése a tét? Milyen rejtett lehetőségek szunnyadnak egyes emberekben? Mark nem esett kétségbe, és elhatározta, hogy akkor is túléli. Ez az, ami szerintem 10000 emberből 1-nek ment volna. Mi, a többiek csak leültünk volna, és vártuk volna a biztos halált.

A marsi sikerét többször is elismerték, már rég az év sci-fi szenzációjaként emlegették, amikor a napokban elnyerte a 2014-es Goodreads Choice Awardson a 2014 legjobb sci-fi regényének járó díjat, amelyet a világ legnagyobb könyves portáljának tagjai szavaztak meg neki. Mindemellett olvasók ezrei méltatják dicsérő szavakkal, majdnem minden esetben maximális csillagozással.

A könyvből film is készül, erről részleteket abban az interjúban olvashattok, amit a könyv írójával, Andy Weirrel készítettem. Sok érdekességet tudhattok meg erről a lenyűgöző íróról, aki elárulja többek közt előkészületben lévő regényének címét, és véleményét arról, hogy hogyan lehet egy ekkora sikerű debütálás után maradandót alkotni. Ha érdekel, Andy hogy szemléli a világot, mindenképp nézzetek be szerdán! :)


Szereplők (ahogy a filmben meg fognak jelenni)

Mark Watney (Matt Damon)

Melissa Lewis (Jessica Chastain)

Beth Johanssen (Kate Mara)

És akikről még nem tudjuk, kik fogják alakítani őket, így az én elképzeléseim szerint:

Venkat Kapoor

Mindy Park

Kedvenc idézetek

"Mindy hangosan felolvasta a Morse-kódot. „BORULTAM. JAVÍTÁSOKAT VÉGZEK.” 
– Micsoda? Ennyi? – kérdezte Venkat a telefonban. 
– Csak ennyit írt – jelentette Mindy a vállához szorított telefonnak, miközben e-mailt gépelt az illetékeseknek. 
– Csak három szó? Semmi a fizikai állapotáról, a felszereléséről, a készleteiről? 
– Most megfogott – mondta a nő. – Valójában részletes helyzetjelentést hagyott, de úgy döntöttem, minden ok nélkül letagadom. 
– Vicces – reagált Venkat. – Okoskodjon csak valakivel, aki hét szinttel maga fölött áll a vállalat hierarchiájában, hátha jól jár. 
– Jaj, ne – mondta Mindy. – Még a végén elveszítem az állásomat, mint bolygóközi kukkoló, és használhatom a diplomám valami másra. 
– Emlékszem, amikor még félénk volt. 
– De most már űrpaparazzi vagyok. Az attitűd a munkával jár."

"Hihetetlen, mennyi bürokrácia tűnik el, ha mindenki ugyanannak az embernek a túléléséért szorít."

"Az élet legrosszabb pillanatait apró észrevételek jelzik előre. A kis dudor az oldaladon, ami korábban nem volt ott. Hazaérsz a feleségedhez, és két borospoharat találsz a mosogatóban. Amikor azt hallod, hogy „Adásunkat megszakítjuk…”"

"Újabb nap, újabb lyukak: ezúttal 145 (egyre jobb vagyok). Megvan a fele, és már veszettül unom. 
Viszont legalább Venkat küld nekem bátorító üzeneteket, hogy felvidítson!
[17:12] WATNEY: Ma 145 lyukkal végeztem. Összesen 357-nél tartok. 
[17:31] JPL: Azt hittük, mostanra többel kész leszel.
Pöcs."

"Mark, íme, a válaszok néhány korábbi kérdésedre: 
Nem, nem mondjuk meg a Botanikus Csapatunknak, hogy „Basszák meg magukat.” "

"A véleményemet kérdezted. Ha nem tetszik, bekaphatod."


★★★★★★★★★★ (10/10)

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 358
Eredeti cím: The Martian



A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

1 megjegyzés:

  1. Nem mertem végig elolvasni az írásod, mert az én példányom még olvasásra vár.
    Láttad már a filmet? Nem tudom eldönteni, hogy előbb nézzem meg a filmet vagy előbb olvassam e el.

    VálaszTörlés