Piper Kerman: Orange is the new Black - Túlélni a női börtönt



Piper Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.

MI VOLT EZ??

Mostanában elég nagy Orange is the new Black sorozat függőségben szenvedek, és amikor megláttam, hogy a sorozat egy könyvből készült - na, ez kell!! Aztán mikor elolvastam a könyvet - na, ezt nem kellett volna!!

Aki ismeri a sorozatot, vagy akár csak látott is belőle egy részt, az tudja, hogy milyen fantasztikus és humoros az egész, mennyire élvezhető, a szereplők pedig nagyon szerethetők. Hát a könyvvel meg pont fordítva volt. Rendben van, ez egy önéletrajzi könyv, nyilvánvalóan száraz, tényszerű, de akkor is ez egy kicsit túl sok volt. Az első, és igazából egyetlen problémám a könyvvel az volt, hogy minden egyes szereplőnek más neve volt, mint a sorozatban. Ez rendben is van, mert meg szokták változtatni, de nem mindegy, hogyan. Például ott van a Pretty little liars c. könyv, amiben az egyik szereplő Michelangelo, a sorozatban pedig Mike - rendben! De amikor Alex Vause-ból egyszer csak Nora Jansen lesz - az már kicsit sok.. Nézzük, kik kaptak még "szép" új nevet (a fekete név a sorozatban, a narancssárga a könyvben szerepel)

Piper Chapman - Piper Kerman

Kubra - Alaji

Caputo - Toricella

Miss Rosa - Luz

Lorna Morello - Minetta

Mr. Healy - Mr. Butorsky

Nathalie Figuerola - Kuma Deboo

Red - Pop

Alex Vause - Nora Jansen

Taystee - Delicious

Nicky Nichols - Nina

Susan (Crazy Eyes) - Morena (Zavaros Szem)

Szóval nyilván a sorozat készítői változtatták meg a neveket, de iszonyatosan elrontotta az olvasásélményt.

Kedvenc idézetek

"Egy másik óra címe Pozitív életfelfogás volt, és a korábbi igazgató titkárnője tartotta. Nemigen volt népszerű, mert nagyon lenézett bennünket. A beszéde arról szólt, hogyan akart belefogyni egy ruhába egy buli kedvéért. Sajnos, a fogyókúra sikertelen volt, de azért ennek ellenére jól érezte magát a bulin, mert sikerült pozitív életfelfogással túllépni ezen a helyzeten. Nem hittem a fülemnek! Körbenéztem. Olyan ültek ott, akik elvesztették a gyerekeit fölött a láthatás jogát, és harcolniuk kellett a visszaszerzésükért, ha újra együtt szerettek volna lenni egymással. Olyanok, akiknek nem volt hová menni, egyenesen egy hajléktalanszállóra kerülnek innen…"

"– Pennsatucky, foglald össze, légy szíves, még egyszer, hogy mit is szeretnél a levélben megírni? – kérdeztem, mire ő elsorolta, hogyan működött együtt a hatósággal, majd így szólt: 
– Légyszi, nyomd még nekik azt a kamu szöveget, hogy mennyire sokat tanultam a dologból, és hogy felismertem, hogy hibáztam, tidí-tidá, tudod, amit ilyenkor szokás, jó, Piper? 
Úgyhogy megírtam azt az együttműködős részt, aztán azt, hogy a leült két év során volt ideje komolyan elgondolkodni a cselekedetei következményeiről és, hogy mennyire sajnálja a dolgot. Megírtam, hogy a szeme fénye a kislánya, és milyen fontos számára, hogy jobb anya, hogy igazi anya legyen. Hogy mennyit dolgozott magán. És hogy a kokain elvette mindenét, ami fontos volt számára: megromlott miatta az egészsége, elvesztette a józan ítélőképességét a hatása alatt, tönkrementek a legfontosabb kapcsolatai, és éveket vett el a fiatalságából. Azt is megírtam, hogy készen áll arra, hogy mindezen változtasson. 
Amikor Pennsatuckynak átnyújtottam a levelet, ott rögtön elolvasta. Nagy, barna, könnyes szemével végignézett rajtam, és így szólt: 
– Honnan tudsz te rólam mindent?"

"Egész este azon törtem a fejem, mit írhatnék üdvözletképpen. Épp nyolc éve jártunk. Megírtam, hogy milyen gyorsan telt el ez a nyolc év. Hogy életünk egynegyedét együtt éltük le. Hogy minden rázós helyzet, amit együtt választottunk, jól sült el. És hogy mennyire várom, hogy hazaérjek hozzá. És számomra ő az igazi férfi. Megígértem, hogy amíg csak nem érek vissza hozzá, bárhol is találom, számolni fogom a napkeltéket."

Kedvenc OITNB képeim









★★★★★☆☆☆☆☆ (5/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése